Αντιδράσεις για το διαφαινόμενο λουκέτο σε κοινωνικό καφενείο στο Αργοστόλι

Λουκέτο ο ένας μετά τον άλλο βάζουν στην Κεφαλλονιά οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί από το 2011 και μετά, όταν ενοποιήθηκαν (στον Δήμο Κεφαλληνίας) οι 5 Δήμοι του νησιού. Τελευταίο περιστατικό -μετά το κλείσιμο του κοινωνικού αναψυκτηρίου στη Λειβαθώ το 2011- που ξεσήκωσε τους πολίτες στο Αργοστόλι, το διαφαινόμενο λουκέτο στη λειτουργία του κοινωνικού καφενείου στο πιο ιστορικό μνημείο της πόλης, την Καμπάνα, που επί 15 χρόνια λειτουργούσε υπό τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό ΚΟΙΣΠΕ ΡΟΤΑ και απασχολούσε αποκλειστικά άτομα από κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες ΑΜΕΑ.
«Αγωνιζόμαστε επί 780 ημέρες να αποδείξουμε στον Δήμο ότι δεν υπάρχει κακοδιαχείριση, ότι όλα τα χρήματα που προέρχονται από την επιχορήγηση του Δήμου και ό,τι πήραμε ως επιδότηση από το υπουργείο, έχουν επενδυθεί προς όφελος του ίδιου του λαού που στηρίζει χρόνια το κοινωνικό καφενείο» δηλώνει στον Δρόμο η Κατερίνα Γαρμπή, κοινωνική λειτουργός και επικεφαλής της ΡΟΤΑ. Η ίδια σημειώνει επίσης: «το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να πάρει την πολιτική ευθύνη να ορίσει έναν αιρετό πρόεδρο του Συνεταιρισμού, ώστε να ελέγχει τα οικονομικά και να δηλώσει εάν είναι υπέρ της δημιουργικής απασχόλησης των ΑΜΕΑ ή προτιμά να τους περιθωριοποιήσουμε και να τους κλείσουμε στα σπίτια τους».
Την περασμένη Δευτέρα πλήθος δημοτών βρέθηκαν έξω από το ιστορικό κτίριο της Καμπάνας στο Αργοστόλι (σημείο κοινωνικών αγώνων και τόπος μαρτυρίου από το 1797 και μέχρι τη γερμανική Κατοχή) διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στο κλείσιμο του Συνεταιρισμού και δηλώνοντας πως η ΡΟΤΑ είναι ένα τρανό παράδειγμα κοινωνικής αλληλεγγύης.
Τη διαμαρτυρία αλλά και τα αιτήματα των παιδιών που στηρίζουν το Συνεταιρισμό, στήριξε και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, με τη βουλευτή Κεφαλλονιάς Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, να δηλώνει πως «το κλείσιμο της Καμπάνας, ύστερα από 15 χρόνια προσφοράς, δημιουργεί θλίψη και αγανάκτηση, καθώς με την εξέλιξη αυτή πλήττονται τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας μας. Βαρύτατες είναι οι ευθύνες του Δήμου που άφησε την κατάσταση να επιδεινώνεται, δηλώνοντας στο τέλος αδυναμία να στηρίξει οικονομικά το εγχείρημα».
Οι πολίτες που ξεκίνησαν την Πρωτοβουλία για τη Στήριξη της Καμπάνας, σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Όλοι οι πολίτες της Κεφαλλονιάς δεν θα μείνουμε σιωπηλοί, δεν θα ανεχτούμε αδιαμαρτύρητα το τέλος της κοινωνικής αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης. Εξάλλου, όσοι δρομολογούν σήμερα το κλείσιμο της Καμπάνας, δεν θα διστάσουν να βάλουν λουκέτο σε κάθε άλλη κοινωνική δομή του νησιού».
Μετά την ανοιχτή, λαϊκή συγκέντρωση που έγινε την περασμένη Δευτέρα, η λειτουργία του Κοινωνικού Καφενείου πήρε παράταση 10 ημερών, με τα παριστάμενα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να δεσμεύονται να επανεξετάσουν το θέμα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!