Τα κακώς κείμενα, η Ιστορία και το… «μπραντ νέιμ»

 

 Το ειδύλλιο ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ –έστω αν υπήρξε μόνο από τη μια πλευρά κατά την επίσημη αφήγηση– χάλασε την τελευταία στιγμή, μάλλον γιατί ο τρόπος που δημόσια τέθηκαν κάποιοι όροι δεν ήταν κομψός. Η πραγματική αιτία του ναυαγίου ήταν η τεράστια αναστάτωση που προκαλούσε εσωκομματικά στον ΣΥΡΙΖΑ ένας τέτοιος γάμος. Σε αυτό το βωμό θυσιάστηκε μια συνεργασία που σε συμβολικό επίπεδο πρόσφερε πολλά. Η συμμετοχή του Φ. Κουβέλη είναι ένα πιστοποιητικό πως δεν προχωράμε σε «μονομερείς» ενέργειες – και όπως τον ήθελε ο Σαμαράς για να διατρανώσει τον φιλοευρωπαϊκό χαρακτήρα – προσανατολισμό, έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έδειχνε ότι δεν είναι αντιευρωπαϊκός δαίμονας.

Μα είναι τόσο απαραίτητη η ΔΗΜΑΡ για να πιστοποιηθεί ένας προσανατολισμός; Μάλλον όχι. Έτσι, αφού κρατήθηκε με κάποιες ασαφείς προθέσεις ή λόγια για συνεργασία, στην στροφή κάπως αδειάστηκε. Τότε και οι δύο πλευρές στράφηκαν στον χώρο της οικολογίας, με κερδισμένο τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος συνεργάζεται με τον φέροντα το «μπραντ-νέιμ».

Έτσι, ενώ όλοι νόμιζαν ότι θα ήταν μια περιορισμένη συνεργασία αυτή του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πράσινων, έδειξε να έχει βρεθεί το υποκατάστατο της ΔΗΜΑΡ. Συνεργασία με πανευρωπαϊκή εμβέλεια (Αριστεράς και Πράσινων) και στη θέση της Ρεπούση, ο Τρεμόπουλος. Η συνεργασία πήρε υδροκέφαλο χαρακτήρα σε βάρος άλλων σχηματισμών του σοσιαλιστικού χώρου (Κοινωνική Συμφωνία, Πράττω κλπ.).

Ένα άλλο στοιχείο που συνηγορεί για συνέχεια ενός πνεύματος ΔΗΜΑΡ, έστω χωρίς τη ΔΗΜΑΡ, είναι η σημαντική συρρίκνωση υποψηφιοτήτων από τον αριστερό ριζοσπαστικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από αποκλεισμούς που έγιναν στις νομαρχιακές με πρωτοστατούσες τις δυνάμεις του παλαιού ΣΥΝ, επιβάλλοντας στην πράξη τη… ΣΥΝασπισμοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία φθάνει στα όρια της ακύρωσης μιας λειτουργίας στο εσωτερικό του.

Δεν πειράζει, έτσι κι αλλιώς οι στιγμές είναι ιστορικές, ή μάλλον η Ιστορία δεν περιμένει να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, θα προχωρήσουμε σε ιστορικές στιγμές με αυτά, ακόμα και διογκώνοντάς τα για το καλό του τόπου και της Ιστορίας του…

Τ.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!