Και οι δύο μονομάχοι, ΣΥΡΙΖΑ και Ν. Δ. γνωρίζουν ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες τους δεν πείθουν. Άλλωστε ούτε οι ίδιοι πιστεύουν ότι μπορούν ή θέλουν να πραγματοποιηθούν όσα εξαγγέλλουν. Η Ν.Δ. κρατά, μέχρι στιγμής, ήπιους τόνους στην προεκλογική της εκστρατείας ποντάροντας στην βεβαιότητα μιας σίγουρης νίκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί απεγνωσμένα να αλλάξει το σκηνικό. Οι υποκριτικές «συγνώμες» του Αλ. Τσίπρα για τις «υπερβολές» των κυβερνητικών στελεχών του, η δήθεν κατανόηση του μηνύματος των πρόσφατων εκλογών συνδυάζονται με μια ακραία, υποτιμητική της νοημοσύνης των πολιτών, εκστρατεία εκφοβισμού κατά της «λαίλαπας» που θα φέρει η εκλογή Μητσοτάκη. Ξεχνά ότι πρώτος θεσμοθέτησε όσα και ο Μητσοτάκης εξαγγέλλει. Ξεχνά ότι με την πολιτική του δικαίωσε και «αθώωσε» όσους άσκησαν μνημονιακές πολιτικές μέχρι τώρα. Ξεχνά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε διάπλατα το δρόμο στη Ν.Δ. και επιχειρεί απλά να συγκρατήσει το εύρος της ήττας του. Η υπερπαραγωγή της παρουσίασης του νέου κυβερνητικού προγράμματος θύμιζε το γνωστό «Μπαρ: Το ναυάγιο». Όλα είναι επικοινωνία. Όλα για την εκλογική διάσωση. Αν αυτό επιτευχθεί μπορούν να ελπίζουν σε μια επιστροφή… στα ίδια. Και έτσι νομίζουν ότι θα πείσουν…

«Θυμήθηκαν» την μεσαία τάξη

Ένα μήνα πριν τις εκλογές οι δύο «μονομάχοι» ανακάλυψαν το ενδιαφέρον τους για την μεσαία τάξη. Στην πραγματικότητα «ανακάλυψαν» το διπλό νόημα της ετυμηγορίας των πολιτών στις πρόσφατες εκλογές, αν και δεν το ομολογούν επίσημα. Δεν θα μπορούσαν άλλωστε. Οι πολίτες με χαμηλά/μεσαία εισοδήματα τιμώρησαν με αυστηρό τρόπο τον ΣΥΡΙΖΑ και άνοιξαν το δρόμο ώστε η κυβερνητική του θητεία να καταστεί παρελθόν. Οι ίδιοι έστειλαν μήνυμα και στη Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη ότι δεν υπογράφουν «λευκή επιταγή» για το πρόγραμμα και τις προθέσεις του. Σε εποχές αποδρομής του ΣΥΡΙΖΑ, χρεοκοπίας των πολιτικών του και γενικευμένης οργής για τον ηθικό ξεπεσμό και το όργιο προλήψεων και ευνοϊκών μετατάξεων από επιφανή στελέχη του αλλά και του ίδιου του κυβερνητικού επιτελείου στο Μαξίμου, δεν δημιουργούν ένα ρεύμα στήριξης και θριαμβευτικής επικράτησης της Ν.Δ. Όχι γιατί συγκινούνται από τις κινδυνολογίες της κυβέρνησης. Όχι γιατί ξεχνούν το πώς φθάσαμε ως εδώ. Απλά γιατί θέλουν να τιμωρήσουν το ΣΥΡΙΖΑ πιστεύοντας παράλληλα ότι το σκηνικό δεν θα αλλάξει με τον ερχομό της Ν.Δ., ότι τελικά δεν διακυβεύεται κάτι σοβαρό για το μέλλον τους στις επερχόμενες εκλογές.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Ν.Δ. «πήραν» το μήνυμα των εκλογών. Κανείς δε είναι ηλίθιος στις μέρες μας. Απλά δεν μπορούν να το παραδεχθούν ευθέως γιατί θα ήταν ομολογία αποτυχίας όσων έκαναν μέχρι τώρα και όσων αναγκαστικά θα κάνουν, και οι δύο, στο άμεσο μέλλον. Έτσι προσπαθούν να το αλλοιώσουν, να περιπλανήσουν τους πολίτες με νέες δόσεις υποκρισίας και ψευδών υποσχέσεων.

Αφού πρώτα συστηματικά κατέστρεψαν την μικρομεσαία παραγωγή και συνέθλιψαν τα μικρά και μεσαία εισοδήματα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ερίζουν για το ποιος θα διασώσει πρώτος την μεσαία τάξη. Ανταλλάσουν κατηγορίες και εξαγγέλλουν μέτρα που ούτε πιστεύουν ούτε μπορούν να εφαρμόσουν. Όλα για την αλίευση ψήφων

Συνταγή από το παρελθόν

Οι πιο ενημερωμένοι πολίτες δεν ξεχνούν ότι η εκθεμελίωση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας και η σύνθλιψη των μικρομεσαίων αποτελούσαν στόχους της ευρωκρατίας και του μεγάλου κεφαλαίου από τα μέσα της δεκαετίας του ’80.

Σήμερα, περισσότερο ή λιγότερο συνειδητά, γίνεται κατανοητό ότι η. για πάνω από δέκα έτη, εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών κατέστησαν το στόχο αυτό πραγματικότητα. Η επίτευξη πλεονασμάτων πάνω από 3% του ΑΕΠ για τα επόμενα 40 χρόνια, σε μια καθημαγμένη οικονομικά χώρα, μπορεί να γίνει μόνο με την υποθήκευση της δημόσιας περιούσιας και την φορολογική αφαίμαξη των μικρομεσαίων ως του τμήματος του πληθυσμού που σηκώνει το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος. Μπορεί να γίνει μόνο με την εξαθλίωση της αμοιβής της εργασίας και των συντάξεων. Ο «ταξικά αμερόληπτος» υπουργός οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτος νόμιζε ότι ανακάλυπτε «νέους νόμους» της ταξικής πάλης όταν περήφανα προσυπέγραφε τους όρους του 3ου και 4ου Μνημονίου. Τώρα εμφανίζεται δήθεν προβληματισμένος για τις συνέπειες της πολιτικής που εφάρμοσε. Και δηλώνει ότι θα συνεχίσει στην ίδια ρότα με ελαφρύνσεις δήθεν προς τα κύρια θύματα των επιλογών του. Το δεξί του χέρι, η κα Αχτσιόγλου, τώρα υπόσχεται «σημαντικές» αυξήσεις των κατώτατων μισθών. Δεν την απασχολεί το ποιος εργοδότης θα πληρώσει τις κάλπικες εξαγγελίες της. Το νέο θεσμικό πλαίσιο, που ίδια επέβαλε στις εργασιακές σχέσεις, τους έχει λύσει τα χέρια. Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας δεσμεύεται για 500.000 νέες θέσεις εργασίας σε ένα οικονομικό περιβάλλον που θυμίζει όλα και περισσότερο ερείπια με κύριο χαρακτηριστικό τη μετανάστευση του πιο ειδικευμένου, επιστημονικά και τεχνικά, τμήματος των νέων εργαζομένων.

Από την πλευρά της η Ν.Δ. οφείλει να παρουσιάσει το δικό της μύθο. Υπόσχεται ελαφρύνσεις στη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου για να ανακάμψει δήθεν η οικονομία. Ξεχνά το τοξικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί συνολικά στην παραγωγική ικανότητα της χώρας και κυρίως την συντριβή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που ήταν η ατμομηχανή της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης. Υπόσχεται ταυτόχρονα φοροελαφρύνσεις και για τη «μεσαία τάξη» Και για να βγει ο «λογαριασμός» των μνημονιακών δεσμών και η παραγωγή πλεονάσματων προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% ετησίως. Που στηρίζεται η σχετική πρόβλεψη; Πουθενά. Αποκλειστικά και μόνο στην αλίευση ψήφων…

Με γραμμή Καμμένου

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Π. Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα κατέβει στις επερχόμενες εκλογές. Το μήνυμα των ευρωεκλογών εξάλειψε κάθε ψευδαίσθηση περί του τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Δήλωσε ταυτόχρονα ότι θα παραμείνει ενεργός στην πολιτική. Άλλωστε είναι νέος ακόμα. Και ως νέος εργάζεται στο νυχτερινό κέντρο του γιού του σερβίροντας ποτά και αναμένοντας μια δεύτερη ευκαιρία.

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι έλαβε το μήνυμα των εκλογών και σχεδιάζει νέα κάθοδο με στόχο να ανατρέψει τα δεδομένα.

Δήλωσε ενεργός στην πολιτική και για να δείξει ότι «κατανόησε» τις αστοχίες της κυβέρνησής του, μετέτρεψε τη βραδιά ανακοίνωσης του νέου κομματικου προγράμματος σε πάρτι και το Μέγαρο Μουσικής σε υπαίθριο μπαρ.

Χαλαροί και ευδιάθετοι, υπουργοί και στελέχη, μια ωραία ατμόσφαιρα, προσπάθησαν να δείξουν την αναγκαία «ανετιά» πριν την επερχόμενη ήττα.

Άλλωστε νέοι είναι και αυτοί που δικαιούνται να ελπίζουν, σαν τον Καμμένο σε μια δεύτερη ευκαιρία. Μόνο που το δικό τους μέλλον περνά μέσα από την αυριανή εκλογική επιβίωση. Εξ ου η αισιοδοξία, τα χαμόγελα και η γκλαμουριά. Αν είχαν λίγο χιούμορ θα έφερναν το Πάνο να φτιάξει τα ποτά…

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!