«Γεννήθηκε» η ομάδα παραγωγών-καταναλωτών «Αμάλθεια»

 

«Οι σπόροι είναι η αφετηρία της διατροφικής αλυσίδας ανθρώπου και ζώων. Χρησιμοποιούνται, επί του παρόντος, από το διεθνοποιημένο κεφάλαιο ως εργαλείο για επιβολή σε παγκόσμιο επίπεδο του βιομηχανικού τύπου εντατικής γεωργίας που περιλαμβάνει έντονες χημικές και ενεργειακές εισροές. Αυτό το αγροτικό μοντέλο αποκλείει τους μικρούς τοπικούς αγρότες, τους διώχνει από τη γη τους και οδηγεί στην αρπαγή γης από τις πολυεθνικές εταιρίες. Οδηγεί επίσης σε αύξηση της πείνας. Η συγκεντρωτική “ιδιοκτησία σπόρων” οδηγεί σε έλεγχο της διατροφικής αλυσίδας και δημιουργεί ένα καινοφανές είδος “κατοχής”. Μέσω του ελέγχου των σπόρων μας επιβάλλεται η εντατική βιομηχανική γεωργία και οι καταναλωτές δεν έχουν επιλογή. Τα μικρά οικογενειακά αγροκτήματα και οι μικρής ιδιοκτησίας αγρότες απειλούνται με εξαφάνιση».

(Ομιλία Βάσως Κανελλοπούλου, εκπροσώπου του Πελίτι, Αθήνα, 12/12/2014)

 

Κι ενώ όλα αυτά είναι αποδεδειγμένα και τεκμηριωμένα, καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει κάνει το παραμικρό που να δώσει ώθηση και στήριξη στην ελληνική γεωργία, θεμέλιο της παραγωγής μας. Έτσι, ενεργοί πολίτες – παραγωγοί και καταναλωτές – στηρίζουν τις ελπίδες τους στην κοινωνικά υποστηριζόμενη γεωργία, η οποία αποτελεί ένα βασικό τομέα της οικονομίας και έχει στόχο: 1) εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού στην αγορά τροφίμων και συμφωνία «μοιρασμένου κινδύνου και κέρδους», 2) μείωση των οικονομικών κινδύνων για τους παραγωγούς, 3) βελτίωση της ποιότητας της τροφής (και ό,τι αφορά γύρω απ’ αυτήν), 4) διαφανή προϋπολογισμό παραγωγής προϊόντων, 5) κοινό σύστημα τιμολόγησης (με τη συμμετοχή παραγωγών και καταναλωτών) με σκοπό το δίκαιο κέρδος και την αποφυγή της αισχροκέρδειας, 6) κατάργηση των μεσαζόντων και 8) συμμετοχή των καταναλωτών στις καλλιέργειες με οποιαδήποτε μορφή το επιθυμούν.

 

Κινήσεις πολιτών

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο συνεργασίας, δημιουργήθηκε και η ομάδα παραγωγών-καταναλωτών «Αμάλθεια». Πρόκειται για μία ανοιχτή συλλογικότητα προς κάθε ενεργό πολίτη που εμπνέεται από το τρίπτυχο δημιουργία-αλληλεγγύη-αυτοοργάνωση.

Σκοπός της ομάδας είναι η συλλογική αγορά προϊόντων κατά το οποίο καταναλωτές συνεργάζονται με σκοπό την αγορά τροφίμων, υπηρεσιών και άλλων προϊόντων απευθείας από τους παραγωγούς σε μια συμφωνημένη τιμή, δίκαιη και για τα δύο μέρη.

Τα μέλη της ομάδας ενημερώνονται σε εβδομαδιαία βάση για τα προϊόντα που είναι διαθέσιμα και υπάρχει η δυνατότητα να ενημερώσουν τα άλλα μέλη για προϊόντα ή υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν και οι ίδιοι, όποια κι’ αν είναι αυτά.

 

INFO

Τηλέφωνο: 6937381687

e-mail : [email protected]

facebook.com/groups/1424941984204180

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!