Ταμεία, ήρθε η ώρα σας

Τίποτα δεν έχουν σκοπό ν’ αφήσουν όρθιο τούτοι οι σωτήρες.
Όπως φαίνεται, σειρά έχουν τώρα τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων. Δηλαδή τα χρήματά τους για τη σύνταξη που περιμένουν.
Την περιουσία, λοιπόν, των Ταμείων έχει βάλει στο μάτι η κυβέρνηση προκειμένου να μαζέψει τα 50 δισ. ευρώ που έχει υποσχεθεί στα αφεντικά.
Το κόλπο της ληστείας είναι απλό και αποτελεσματικό.
Ονόμασαν το τζογάρισμα της περιουσίας των ταμείων στις αγορές «αξιοποίηση», προέβλεψαν κέρδη και ανήγγειλαν την παραπέρα μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς την Κοινωνική Ασφάλιση, για να «ελαφρύνει» τον κρατικό προϋπολογισμό τα επόμενα χρόνια.
«Όσο καλύτερα αξιοποιούν την περιουσία τους, τόσο λιγότερα χρειάζονται από το κράτος», δήλωσε ο κ. Κουτρουμάνης.
Αναμείνατε το πολεμικό ανακοινωθέν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Να τι σημαίνει «αξιοποίηση περιουσίας»
Έχει σημασία να θυμόμαστε πώς «αξιοποίησαν» τα κόμματα του δικομματισμού την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων.
Η κινητή περιουσία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) έχει μειωθεί κατά 47% ή 213 εκατ. ευρώ την τελευταία διετία. Η αξία των μετοχών έχει υποχωρήσει 38% και των ομολόγων 44%. Τα δύο αμοιβαία κεφάλαια της ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχουν υποχωρήσει 21%, το μεικτό εσωτερικού και 24%, το ομολογιακό εσωτερικού, σε διάστημα μόλις ενός έτους.
Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο διοικητής του ΙΚΑ, οι απώλειες για το 2010 ήταν περίπου 1 δισ. ευρώ, εξαιτίας της μείωσης χαρτοφυλακίου του σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια. Το ΙΚΑ αποφάσισε να ξεπουλήσει 14 ακίνητα-φιλέτα στην Αττική, ενώ άλλα διακόσια αναμένεται να πάρουν σειρά.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Κουτρουμάνης αποκάλυψε πως οι οφειλές προς το ΙΚΑ φτάνουν τα 5,9 δισ. ευρώ, προς τον ΟΑΕΕ τα 3,9 δισ. και προς τα υπόλοιπα ταμεία το 1 δισ. ευρώ.
Γιατί, λοιπόν, να πουλήσουν;

Χέρι-χέρι με το σύστημα
Ξαναχτύπησε ο γιος του φτωχού σανοπώλη. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σε συνέντευξή του στον Alter, υπήρξε προκλητικά αποκαλυπτικός: «Έχουμε 1.200.000 δημοσίους υπαλλήλους. Δεν μπορώ να τους διώξω σήμερα όπως είναι τα πράγματα, γιατί κοινωνικώς δεν θα αντέξουν. Να δώσουμε το πλεονάζον αυτό προσωπικό σε ιδιωτικές επιχειρήσεις εξωτερικού χαρακτήρα. Δηλαδή, θέλω να κάνω μια επιχείρηση που θέλει να εξάγει 100%. Θα παρέχουμε το προσωπικό, θα πληρώνει το κράτος τον μισθό τους και ο επιχειρηματίας θα πληρώνει μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Να ενεργοποιηθούν και να μπουν πάλι στην αγορά, τα «αδρανή κεφάλαια»».
Δεν σταμάτησε όμως εδώ, αλλά θεώρησε πως είναι κατάλληλη ώρα να επαναφέρει και παλιότερη πρόταση του:
«Να μην ισχύει το «πόθεν έσχες» για μια πενταετία. Αφήστε να βγει το χρήμα έξω πάλι και να αιμοδοτήσει, να αναζωογονήσει την αγορά. Όχι «πόθεν έσχες» ακόμη και στις τράπεζες».
Καλά περπατά η εθνική ομοψυχία.

Το σύστημα παιδιά, το σύστημα
Κάθε φορά που μιλά ο Μητσοτάκης, μιλά εξ ονόματος του συστήματος και πάντα κάτι έχει να πει ή να προαναγγείλει.
Πρώτη προτεραιότητα, λοιπόν, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, είναι η στήριξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
«Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι την ώρα αυτή χρειάζεται να βοηθήσουμε όλοι την παρούσα κυβέρνηση» και συμβουλεύει σαν καλός πατέρας τον πρωθυπουργό «να προχωρήσει σε αυτά που λέει και να επιβάλει την άποψή του σε μια κυβέρνηση που, αυτή την ώρα, είναι παρωδία κυβέρνησης ή μάλλον πρέπει να προχωρήσει σε ένα βαθύ ανασχηματισμό».
Δεν τον πήρε, βέβαια, ο πόνος για το ΠΑΣΟΚ. «Θεωρώ ότι το πολιτικό σύστημα έχει ξεπεραστεί ολόκληρο. Χρειάζεται λοιπόν να προετοιμάζεται, παράλληλα, ένα καινούργιο λαϊκό κίνημα που θα δώσει στην επόμενη φάση τη δυνατότητα να πετύχουμε την ανόρθωση του τόπου». Σπεύδει, δε, να διευκρινίσει ότι με τον όρο λαϊκό κίνημα εννοεί «τη συγκέντρωση όλων των δυνάμεων», που ενδιαφέρονται για τη σωτηρία του καθεστώτος.
Μαθήματα για την Αριστερά.

Από παντού κακά μαντάτα
Το ότι το μέλλον μας προοιωνίζεται μαύρο και κατάμαυρο, αν συνεχιστεί τούτη η πολιτική, είναι πέρα από βέβαιο. Όταν, όμως, στο επιβεβαιώνει και η Τράπεζα της Ελλάδος, τότε μιλάμε για εφιαλτική πραγματικότητα.
Η τράπεζα, λοιπόν, προβλέπει νέα πτώση του παραγόμενου ΑΕΠ και για το 2011 σε ποσοστό τουλάχιστον 3%, παραπέρα υποχώρηση των λαϊκών εισοδημάτων, εκτίναξη της επίσημης ανεργίας ενώ, χωρίς καν να υπολογίζουν τις νέες τρανταχτές ανατιμήσεις φόρων που ετοιμάζουν, «βλέπουν» τον επίσημο πληθωρισμό στο 3,2%.
Διαπιστώνεται βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κατά 6%, η οποία οφείλεται στην καρατόμηση μισθών και η συνταγή λέει πως «θα συνεχίσει να βελτιώνεται, καθώς θα εξακολουθήσει να μειώνεται το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.
Όσον αφορά την περίφημη «ανάπτυξη», δεν εννοούν παρά «μειώσεις στο δημόσιο τομέα σε μόνιμη βάση, ιδιωτικοποιήσεις με φαντασία και τόλμη και ενίσχυση της ευελιξίας και της κινητικότητας στην αγορά εργασίας.»
Και το πιο αναγκαίο;
Η συνέχιση παροχής «πακέτων» με κρατικές εγγυήσεις προς τις τράπεζες, γιατί αυτές που ήδη δόθηκαν «υπολείπονται των αναγκών ρευστότητας των τραπεζών».

Ούτε την υγειά μας θα έχουμε
Ίσως ήδη να γνωρίζετε πως στο πλαίσιο των ελέγχων της τρόικας, έχει συγκροτηθεί μια «Ανεξάρτητη Ομάδα Εργασίας Ειδικών Εμπειρογνωμόνων στον τομέα Υγείας».
Αυτή, λοιπόν, η ομάδα σε «μια ενδιάμεση έκθεσή» της, προτείνει 113 «μη αυτοτελείς μονάδες του ΙΚΑ» να μετονομαστούν σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου ή να αποκτήσουν άλλη λειτουργία, κάνοντας την αρχή της κατάργησης των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών του Ιδρύματος.
Και επειδή λεφτά για τη λαϊκή υγεία δεν υπάρχουν, η «ομάδα» προτείνει «ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, η οποία κρίνεται αναγκαία προκειμένου τα ασφαλιστικά ταμεία να πληρώσουν το πραγματικό κόστος των υπηρεσιών που αγοράζουν».
Μ’ άλλα λόγια, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν με τιμές «ελεύθερης αγοράς».
Η καλή επιτροπή, δεν παραλείπει να μας υπενθυμίσει πως το 3ο αναθεωρημένο Μνημόνιο προβλέπει τη μείωση κατά 2 δισ. ευρώ στη φαρμακευτική δαπάνη, σε σχέση με το 2010, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2011.
Ούτε «στην υγειά μας» δεν θα μπορούμε να λέμε πια…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!