Στα γραφεία του ΣΕΒ για συμμόρφωση
Μέχρι τώρα ξέραμε ότι οι επιθεωρητές εργασίας επισκέπτονταν τις επιχειρήσεις για να τις ελέγξουν. Φαίνεται ότι ο νέος ρόλος που ετοιμάζουν για το ΣΕΠΕ είναι διαφορετικός. Έτσι κλήθηκαν κάποιοι από αυτούς σε «συνάντηση» στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχάνων με θέμα «Επιχειρηματικότητα χωρίς εμπόδια». Μεταξύ των 30 περίπου επιχειρήσεων που συμμετείχαν υπήρχαν και κάποιες ελεγχόμενες για παραβιάσεις εργατικής νομοθεσίας. Οι περίπου 15 επιθεωρητές που παρακολούθησαν τη σύσκεψη, όπως καταγγέλλει η ομοσπονδία των υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας, «κατά σύμπτωση» ελέγχουν μερικές από αυτές τις επιχειρήσεις.  Πραγματικά πρωτόγνωρες διαδικασίες και ενδεικτικές για τον προσανατολισμό που επιδιώκεται να πάρει το συγκεκριμένο σώμα μέσα από το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση.
Αλήθεια, η ΓΣΕΕ τι λέει επ’ αυτού;

Κι αν σου κάτσει;
Πραγματικό χρυσωρυχείο αποδεικνύεται για κάποιους ο αμαρτωλός ΟΠΑΠ. Στη συζήτηση, λοιπόν, που έγινε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής για τον Οργανισμό, αποκαλύφθηκε ότι η Ιντραλότ του γνωστού κ. Κόκκαλη αμειβόταν μέχρι το 2010 για τις υπηρεσίες της στον ΟΠΑΠ, με 78 εκατ. ευρώ το χρόνο. Συμμετέχοντας, όμως, στην πανεθνική προσπάθεια σωτηρίας της χώρας, στη νέα σύμβαση που υπέγραψε μέχρι το 2013, θα παίρνει μόνο 57 εκατομμύρια ετησίως. Όσο για το διευθύνοντα σύμβουλο, ο ίδιος δήλωσε ότι αμείβεται με 15.500 ευρώ μηνιαίως και πως έχει εταιρική κάρτα την οποία, ωστόσο, χρησιμοποιεί ελάχιστα, μόνο στα ταξίδια του στο εξωτερικό. Και το πιο κουφό: Επιβεβαίωσε ότι ο ΟΠΑΠ καταβάλλει δίδακτρα για τα παιδιά στελεχών του. Λεφτά υπάρχουν. Κίνημα δεν υπάρχει να τους διαολοστείλει…

Ευτυχώς που υπάρχετε!
Ήταν μια είδηση και μια εικόνα που δεν προβλήθηκε από κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ. Συνέβη στην Ερμούπολη της Σύρου, στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου λίγες μέρες μετά το γιουχάισμα του πρωθυπουργού από τους μισθοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, κατά Πεταλωτή Κατά την παρέλαση των Λυκείων και των Γυμνασίων και όταν τα παιδιά περνούσαν μπροστά από τους «επισήμους», αντί να στρέψουν τα κεφάλια τους προς αυτούς, όπως ορίζει το πρωτόκολλο, τους γύρισαν την πλάτη και στράφηκαν προς τον κόσμο που τους χειροκροτούσε θερμά. Όταν είσαι μαθητής σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, θέλει κότσια και κουράγιο να φερθείς έτσι, δημόσια, σε μια εθνική επέτειο. Μικρά αλλά ελπιδοφόρα μηνύματα από τους μαθητές της επαρχίας, που όπως φαίνεται και από τις καταλήψεις, αρχίζουν να γενικεύονται. Ελπίζουμε ο Πάγκαλος να μην καταγγείλει τους μαθητές… ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόση απανθρωπιά πού τη βρίσκουν;
Ο άντρας 60 χρονών, η γυναίκα 40, μένουν στην Καβάλα και είναι και οι δυο τους άνεργοι εδώ και επτά χρόνια. Χρωστούν ενοίκια 7 μηνών και πριν από λίγο τους γνωστοποιήθηκε πως ο σπιτονοικοκύρης τούς κάνει έξωση. Από τις 11 Μαρτίου πραγματοποιούν απεργία πείνας στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, ζητώντας μια θέση εργασίας
Για να προφυλαχθούν έστησαν μια σκηνή την οποία πήρε η αστυνομία. Περίοικοι και πολίτες τους πρόσφεραν μια δεύτερη σκηνή. Πριν από λίγες μέρες και ενώ η γυναίκα βρισκόταν στο νοσοκομείο, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, η αστυνομία συνέλαβε τον σύζυγο και η Δημοτική Αστυνομία ξέστησε και τη δεύτερη σκηνή που τους είχε προσφερθεί από πολίτες. Παραπέμφθηκαν και οι δύο με τη διαδικασία του Αυτόφωρου «κατηγορούμενοι για καταπάτηση κοινόχρηστου χώρου». Η δίκη αναβλήθηκε και οι απεργοί -που συνεχίζουν- αναγκάζονται πια να κοιμούνται στα παγκάκια της πλατείας. Στον Νομό Καβάλας η επίσημη ανεργία ανέρχεται σε 16.000 άτομα, αριθμός που μεταφράζεται σε περίπου 20% του πληθυσμού. Πόσα αντίσκηνα θα ξηλώνουν σε λίγο;

Πολιτικές διώξεις εργαζομένων στο Σκάι
Η γραμμή Αλαφούζου έφαγε τον Άρη Χατζηστεφάνου

Απόλυση με ξεκάθαρα πολιτικά κριτήρια και στο δρόμο της φίμωσης που εδώ και καιρό έχει χαράξει το συγκρότημα Αλαφούζου ήταν αυτή που ανακοινώθηκε στο δημοσιογράφο Άρη Χατζηστεφάνου από την ιδιοκτησία του Σκάι 100,3, την Πέμπτη 31 Μαρτίου.
Κρύβοντας τα πραγματικά αίτια της απομάκρυνσης και αναμασώντας τη γνωστή δικαιολογία των περικοπών, ο παρουσιαστής της δημοφιλούς εκπομπής Infowar κλήθηκε να υπογράψει την απόλυσή του, παρά το γεγονός ότι το κόστος για την επιχείρηση δεν ξεπερνά τα 1.200 ευρώ το μήνα!  Η απόλυση Χατζηστεφάνου σηματοδοτεί το παρελθόν, το παρόν και το σύντομο μέλλον του ομίλου, ο οποίος στήριξε όσο κανένα άλλο ΜΜΕ την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ και το Μνημόνιο.
Και η στρατηγική, τώρα που πλέον πέφτουν οι μάσκες της πολυφωνίας και του πλουραλισμού στην ενημέρωση, δείχνει πως στόχος είναι όσες εκπομπές έχουν διαφορετική θέση και την εκφράζουν δημόσια, όπως το  Infowar. Αυτές και οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν πρέπει, σύμφωνα με τη λογική Αλαφούζου, στην καλύτερη περίπτωση να τεθούν στο περιθώριο ή να τελειώσουν με πρόσχημα τη κρίση και τις περικοπές.
Να θυμίσουμε πως ο Άρης Χατζηστεφάνου, είναι ο πρώτος εργαζόμενος που απολύεται, από όσους δεν έχουν υπογράψει το κατάπτυστο «ιδιωτικό συμφωνητικό» με το οποίο ο όμιλος Αλαφούζου κατακρεούργησε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας μειώνοντας τους μισθούς των εργαζομένων κατά 10%, ανεξαιρέτως μισθολογικής κλίμακας.
Παράλληλα, οι απολύσεις στο συγκρότημα Σκάι TV, Σκάι 100,3, Καθημερινή και Μελωδία δεν σταμάτησαν εκεί. Συνολικά τουλάχιστον 15 εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί) είδαν την πόρτα της εξόδου από το Φάληρο, με πρόσχημα πάντα τις περικοπές.
Από την άλλη πλευρά έντονες είναι οι αντιδράσεις από τους συναδέλφους των απολυμένων, ειδικά στο ραδιόφωνο του Σκάι όπου τα χαρακτηριστικά πολιτικής δίωξης έχουν εξοργίσει τους εργαζόμενους.
Ήδη η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε 24ωρη απεργία την Τρίτη, 5/4, στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του Σκάι.

Μ.Σ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!