Του Βαγγέλη Σπαθά. Στη Θεσσαλονίκη, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, κάποιους μήνες τώρα έχουν συγκροτηθεί δεκάδες επιτροπές κατοίκων σε ολόκληρη την πόλη.

Σε κάθε σχεδόν περιοχή της Θεσσαλονίκης υπάρχει και μία επιτροπή που οργανώνει την αλληλεγγύη σε κάθε πολίτη που κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς ρεύμα. Το άδικο χαράτσι που επιβάλλει η χουντική συγκυβέρνηση έχει βρει απέναντί του ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυρίας πολιτών. Ένα μεγάλο κίνημα που αρνείται να πληρώσει τα χαράτσια και απαιτεί τη κατάργηση τους γιγαντώνεται καθημερινά στις γειτονιές της πόλης και της χώρας.
Σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη του κινήματος αποτελεί η προσπάθεια συντονισμού των επιτροπών. Ήδη, πριν από τα Χριστούγεννα, στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις επιτροπών από όλες τις γειτονιές της πόλης και κατέληξαν σε συγκεκριμένες δράσεις. Αντίστοιχα πραγματοποιήθηκε και συνάντηση συντονισμού στις γειτονιές της Αθήνας. Ο συντονισμός της δράσης των επιτροπών και η συγκέντρωση δύναμης σε συγκεκριμένους στόχους θα αποτελέσει βασικό σημείο ενδυνάμωσης και πολιτικοποίησης του αγώνα.
Η συζήτηση μέσα στις επιτροπές έχει αφετηρία μεν το χαράτσι αλλά, εκ των πραγμάτων, απλώνεται σε όλο το φάσμα της επίθεσης που δεχόμαστε. Η αναζήτηση για το τι μπορεί να γίνει πιο συνολικά για τον τόπο μας προκύπτει σε κάθε συζήτηση που επιχειρείται τελευταία στις επιτροπές. Από τον κόσμο της γειτονιάς γίνονται προτάσεις συνέχισης του αγώνα, π.χ. προετοιμασία μας ενόψει της παρέλασης στις 25 Μαρτίου, διαδήλωση όλων των επιτροπών έξω από τα γραφεία υπουργών και βουλευτών της συγκυβέρνησης που βρίσκονται στη πόλη μας, π.χ. Βενιζέλος κ.ά.
Μετά τα Χριστούγεννα προέκυψε ως ιδιαίτερο ζήτημα να προχωρήσει η συγκυβέρνηση σε πιθανό κόψιμο του ρεύματος. Τις τελευταίες μέρες, μετά από έγκυρη ενημέρωση των επιτροπών, πληροφορηθήκαμε ότι υπήρχε το ενδεχόμενο να κοπεί το ρεύμα στη Θεσσαλονίκη. Η πληροφορία έφτασε στις επιτροπές το βράδυ της Δευτέρας, 30/1. Με γρήγορες συνεννοήσεις ορίστηκαν για το άλλο πρωί, στις 7:00 π.μ., δύο συγκεντρώσεις πολιτών στις ΔΕΗ Παπαναστασίου και Αισώπου. Το επόμενο πρωί 150 πολίτες βρέθηκαν έξω από υποκαταστήματα της ΔΕΗ για να αποτρέψουν τα συνεργεία των εργολάβων να κόψουν το ρεύμα του λαού. Μετά από πίεση που ασκήθηκε προς τους διευθυντές των δύο ΔΕΗ μάθαμε ότι δεν υπάρχει και δεν θα υπάρχει καμία εντολή για κόψιμο ρεύματος λόγω χαρατσιού σε οικία, τουλάχιστον για τη πόλη μας.
Είναι προφανές ότι ο αγώνας ενάντια στα χαράτσια δεν υποχωρεί, παρά τους εκβιασμούς της χουντικής συγκυβέρνησης. Ο αγώνας των πολιτών φαίνεται να συνεχίζεται και να γίνεται πιο δυνατός.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!