Για τη σύνοδο κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

 

Χωρίς πολλές εκπλήξεις ως προς το περιεχόμενο των συζητήσεων ολοκληρώθηκε η τριμερής σύνοδος κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Τόσο στην τριμερή, όσο και στις διμερείς επαφές, οι ηγέτες των τριών χωρών συζήτησαν για θέματα οικονομικής συνεργασίας, ενέργειας, έρευνας, νέων τεχνολογιών κ.ά.

Συγκεκριμένα, συμφώνησαν να επισπεύσουν την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου East Med, ένα έργο αρκετών δισεκατομμυρίων που αναμένεται να μεταφέρει το κλεμμένο Παλαιστινιακό φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας-Κύπρου. Επίσης, θετικές είναι και οι τρεις χώρες στην επιτάχυνση της διασύνδεσης των ηλεκτρικών και τηλεπικοινωνιακών (οπτική ίνα) τους δικτύων, μέσω του ΕuroAsia Interconnector, ενός έργου προϋπολογισμού πάνω από 3 δισ.

Ο κ. Νετανιάχου έδωσε μεγάλη σημασία στην συνεργασία στα πεδία της έρευνας και της καινοτομίας, ενώ και οι τρεις κατέληξαν σε συμφωνία για ανταλλαγή επιστημονικού δυναμικού, μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, καθώς και ανταλλαγή εμπειρίας όσο αφορά στις καινοτόμες start up επιχειρήσεις. Χαρακτηριστική, τέλος, των γεωπολιτικών επιδιώξεων των τριών χωρών είναι η αποστροφή Νετανιάχου στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνάντησης του με τον κ.Τσίπρα, ότι οι τρεις χώρες συναποτελούν τον μοναδικό άξονα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ταραγμένη περιοχή και αυτό πρέπει να το λάβουν υπ’ όψιν όλοι οι σύμμαχοι.

Όπως όλα δείχνουν δεν επιλέχθηκε τυχαία η Θεσσαλονίκη, καθώς Τσίπρας και Νετανιάχου αξιοποίησαν επικοινωνιακά στο έπακρο τη διαχρονική παρουσία του εβραϊκού στοιχείου στην πόλη, αλλά και το ολοκαύτωμα απ’ τους ναζί, προκειμένου να νομιμοποιήσουν ηθικά την συμμαχία τους. Οι δυο τους εγκαινίασαν το Μουσείο του Ολοκαυτώματος που αναμένεται να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη, ενώ αργότερα ο κ. Νετανιάχου επισκέφθηκε τη συναγωγή της πόλης. Ύβρη απέναντι στα θύματα του ολοκαυτώματος αποτελούν αυτές οι φιέστες, που αναδεικνύουν ως τιμητή των θυμάτων έναν σύγχρονο εγκληματία, εκπρόσωπο του φασιστικού κράτους του Ισραήλ, που διεξάγει το δικό του ολοκαύτωμα ενάντια στον λαό της Παλαιστίνης.

Δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας καθ’ όλη τη διάρκεια τη συνόδου κορυφής. Χιλιάδες αστυνομικοί, το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ, πλοία του Λιμενικού, αποκλεισμένοι δρόμοι και απαγορεύσεις κυκλοφορίας, ελεύθεροι σκοπευτές, και όλα αυτά υπό την εποπτεία πρακτόρων της Μοσάντ, για να διεξαχθούν σε ασφαλές περιβάλλον οι εργασίες της τριμερούς.

Τέλος, πάνω από χίλιοι πολίτες, Έλληνες και Παλαιστίνιοι, φορείς και οργανώσεις, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) διαδήλωσαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δηλώνοντας πως ο σφαγέας Νετανιάχου είναι ανεπιθύμητος, και πως η συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ, και η εμπλοκή μας στα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ μόνο δεινά μπορεί να φέρουν για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής.

 

Δημήτρης Γκάζης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!