Εκδόθηκε στην χώρα μας, έστω μετά από 30 και πλέον χρόνια, ο τρίτος τόμος του μεγάλου έργου του Σαρλ Μπετελέμ για τους ταξικούς αγώνες στην ΕΣΣΔ. Οι πρώτοι δύο τόμοι είχαν κυκλοφορήσει στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 από τις εκδόσεις Ράππα. Το τρίτο μέρος του έργου πρωτοκυκλοφόρησε στην Γαλλία το 1982 σε δύο ξεχωριστούς τόμους.

Οι εκδόσεις Κουκίδα, αφού επανεξέδωσαν τους δύο πρώτους τόμους, προχώρησαν τώρα στην έκδοση του τρίτου μέρους σε έναν ενιαίο τόμο (720 σελίδων), οπότε ο σύγχρονος αναγνώστης έχει την δυνατότητα να διαβάσει, να αποκτήσει μια εικόνα και μια γνώση από το πλήθος των στοιχείων, των ερωτημάτων και των απαντήσεων που ο μελετητής αναπτύσσει σε ολόκληρο το έργο του.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα προσεγμένη έκδοση που χωρίζεται σε δύο μέρη: Μέρος 1ο: Οι κυριαρχούμενοι, δηλαδή όπως τονίζει ο συγγραφέας, «οι αγρότες, οι εργάτες, η καταπίεση και η μαζική τρομοκρατία που υπέστησαν».

Μέρος 2ο: Οι κυρίαρχοι και η ιδεολογία τους, η καινούργια ιθύνουσα τάξη, «οι μετασχηματισμοί της μέσα στη δεκαετία του ’30, οι μορφές που παίρνει, οι ιστορικές συνθήκες σύστασής της, ο ρόλος του κόμματος και της εξωτερικής πολιτικής της ΕΣΣΔ».

Στην ουσία, μέσα στα 8 χρόνια που μεσολάβησαν από την κυκλοφορία των δύο πρώτων τόμων και του τρίτου μέρους του έργου, ο Μπετελέμ, όπως εξηγεί στην εισαγωγή του έργου, έχει αλλάξει την γενική οπτική του για την Οχτωβριανή Επανάσταση και τις συνέπειές της.

Η πολύ προσεγμένη μετάφραση είναι του Σπύρου Κακουριώτη. Η διόρθωση έγινε από την Δήμητρα Τουλιάτου. Η επιμέλεια της έκδοσης από τον Δημήτρη Δημόπουλο, και η μακέτα του εξωφύλλου της Εύης Κώτσου.

 

Ρ.Ρ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!