Από την αμφισβήτηση στην έμπρακτη άρνηση της συνθήκης της Λωζάννης

 

erdogan
«Το 2016 δεν μπορούμε να κινούμαστε με τη λογική του 1923. Αυτό είναι άδικο δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Όταν αλλάζουν τα πάντα στον κόσμο δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο σημείο που βρεθήκαμε τότε» Ταγίπ Ερντογάν

 Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση προσυπέγραφε, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. κείμενο που άνοιγε πόρτες στις κατηγορίες των ΗΠΑ για «εγκλήματα πολέμου» της Ρωσίας στον πόλεμο της Συρίας και στην Αθήνα έψαχναν ακόμα λάθη στη «μετάφραση» των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου για να καθησυχάσουν τις ανησυχίες τους, ο Ερντογάν προχωρούσε σε νέες προκλήσεις. Από τη «δήθεν» θεωρητική αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης προχώρησε στη διατύπωση της οριστικής άρνησής της στην πράξη βάζοντας έτσι φωτιά σε ολόκληρη την περιοχή.

Οι προκλητικές δηλώσεις της περασμένης βδομάδας, με τις γνωστές αναφορές στο Εθνικό Συμβόλαιο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1920, που μεταξύ άλλων προβλέπει δημοψηφίσματα για την τύχη των περιοχών που έπαψαν να αποτελούν μέρη του τουρκικού κράτους, και οι αναφορές του στα νησιά του Αιγαίου, τη Θράκη και τη Θεσσαλονίκη, παίρνουν νέες διαστάσεις με την πρόσφατη ομιλία του Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Από το 1914, από τα 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέσα σε 9 χρόνια στη Λωζάννη μαζί και με το Χατάϊ , πέσαμε στα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε μικρό χρονικό διάστημα… Δυστυχώς και στα δυτικά και στα ανατολικά σύνορά μας δεν προστατεύσαμε τα εδάφη μας». Και συνέχισε: «Μια κατάσταση που προέκυψε από ανάγκη την αποδεχθήκαμε και εγκλωβιστήκαμε. Αυτό εμείς το αρνούμαστε. Η Τουρκία ήταν του 1923 και όσοι την εγκλώβισαν είχαν ως στόχο να ξεχαστεί το παρελθόν της που είναι χιλίων ετών με Οθωμανική Αυτοκρατορία και με τους Σελτζούκους».

 

Από τα λόγια στα έργα

Οι δηλώσεις Ερντογάν δεν αρκούνται στα λόγια. Ήδη ο τουρκικός στρατός εφαρμόζει την πολιτική Ερντογάν στα νότια και ανατολικά σύνορα, επεκτείνοντας τα πεδία μαχών στα οποία έχει ως τώρα εμπλακεί η Τουρκία. Στη Συρία έχει ήδη δημιουργήσει μια «ελεύθερη ζώνη» πάνω από 5.000 τετρ. χλμ. υπό τον έλεγχο της. Έχοντας μάλιστα αποθρασυνθεί από τη στάση ανοχής που επέδειξαν ΗΠΑ και Ρωσία, με απόφαση της Εθνοσυνέλευσης προχωρούν σε παράταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία για ένα χρόνο μετατρέποντας την παράνομη εισβολή σε κατοχή. Θεωρώντας αυτά κατακτημένα, η τουρκική αεροπορία ξεχνά τις θέσεις του ISIS στην περιοχή, που αποτέλεσε το πρόσχημα της τουρκικής εισβολής, και βάλλει ευθέως θέσεις των κουρδικών δυνάμεων που δρουν στην περιοχή. Αυτή η πράξη, που δόθηκε στη δημοσιότητα με ατράνταχτα στοιχεία, προκάλεσε την οργή του Σύρου προέδρου Άσαντ που προειδοποίησε ότι θα καταρρίπτονται τα τουρκικά αεροπλάνα που χωρίς την άδειά του εισέρχονται στον εναέριο χώρο της Συρίας . Δεν χωρά αμφιβολία ότι για τη δήλωση αυτή ήταν τουλάχιστον ενήμερη η Μόσχα, δημιουργώντας έτσι νέα δεδομένα.

Ταυτόχρονα η Άγκυρα στέλνει δικές της δυνάμεις στη μάχη της Μοσούλη δηλώνοντας παρούσα σε μια νέα μοιρασιά των συνόρων στο Ιράκ θεωρώντας ότι έχει ήδη ανατραπεί η Συνθήκη της Λωζάννης.

 

Ένταση της επιθετικότητας στο Αιγαίο

Η τουρκική επιθετικότητα δεν μένει στα λόγια ούτε στο Αιγαίο. Οι δηλώσεις Ερντογάν συνοδεύονται από ένα μπαράζ παραβιάσεων του εναέριου χώρου από οπλισμένα μαχητικά που, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σε δύο περιπτώσεις έφθασαν σε σκληρές εικονικές αερομαχίες. Έτσι τις τελευταίες μέρες καταγράφηκαν 6 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 28 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου με επίκεντρο την περιοχή της Χίου, της Παναγιάς και του συγκροτήματος Οινουσών, περιοχές που η Τουρκία διεκδικεί την κυριότητά τους.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu, ανακοινώθηκε ο διορισμός μόνιμου Ιμάμη στην Αγία Σοφία. Πρόκειται για τον πρώτο διορισμό μόνιμου Ιμάμη, καθώς μέχρι τώρα οι προσευχές γίνονταν υπό την επίβλεψη επισκέπτη μουσαλμάνου ιερωμένου. Έτσι συνεχίζεται ο κύκλος προκλήσεων σχετικά με το Μνημείο της Αγίας Σοφίας όπου νωρίτερα το καλοκαίρι είχε επιτραπεί ισλαμική προσευχή, παραβιάζοντας τις συμφωνίες για τη λειτουργία του χώρου ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!