Οι συνεχιζόμενες εν ψυχρώ δολοφονίες μαύρων πολιτών από αστυνομικούς, που μετρώνται πλέον σε εκατοντάδες, έχουν ξεσηκώσει ένα νέο κύμα μαζικών διαμαρτυριών σε όλες σχεδόν τις πολιτείες των ΗΠΑ. Το κύμα αυτό, στο οποίο πρωτοστατεί το κίνημα Black Lives Matter, δεν ανακόπηκε ακόμη και μετά τη δολοφονία 5 αστυνομικών από έναν «μοναχικό εκδικητή», έναν μαύρο πρώην στρατιωτικό που είχε υπηρετήσει στο Αφγανιστάν και άνοιξε πυρ εναντίον τους στο Ντάλας. Το πρόσφατο μήνυμα του Μουμία Αμπού Τζαμάλ, του γνωστότερου πολιτικού κρατούμενου των ΗΠΑ, δίνει μια καλή ιδέα για τους λόγους που συμβαίνουν όλα αυτά.

Η δυσαρέσκεια αναζωπυρώνεται όμως σε όλα τα μέτωπα, ιδίως μετά την πλήρη υποστήριξη που πρόσφερε ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς στη Χίλαρι Κλίντον. Αφού έκανε μια καμπάνια που ανατάραξε το «βαθύ κράτος» των ΗΠΑ και πρόσφερε ελπίδα σε εκατομμύρια φτωχοποιούμενων και θυμωμένων με το πολιτικό σύστημα, τώρα ο Σάντερς ευθυγραμμίζεται με το κατεστημένο το οποίο μαστίγωνε μέχρι προχθές. Η Πλατφόρμα του Δημοκρατικού Κόμματος, στην οποία συναίνεσε, αποτελεί μια κραυγαλέα επιστροφή στη θλιβερή κανονικότητα. Το άρθρο του Ντέιβιντ Σουάνσον που δημοσιεύουμε, και το οποίο επικεντρώνεται στις προτάσεις των Δημοκρατικών για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, είναι αποκαλυπτικό όσον αφορά την ουσία της πολιτικής τους.

Έτσι, δεν είναι διόλου περίεργο που οι εκκλήσεις του Σάντερς για συσπείρωση υπό την ηγεσία της Κλίντον εναντίον του ακροδεξιού Ρεπουμπλικανού προεδρικού υποψήφιου Ντόναλντ Τραμπ δεν πείθουν. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ούτε καν ένας στους δύο υποστηρικτές του Σάντερς δεν σκοπεύει να ψηφίσει την Κλίντον στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου… Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα που του έστειλε προχθές στον Σάντερς: «Πέτυχες τόσα πολλά φέτος Μπέρνι… όμως τελικά μας απογοήτευσες. Θα βαδίζαμε μαζί σου μέχρι τελικής πτώσεως για να κάνουμε πραγματικότητα το όραμά μας, αλλά ΠΟΤΕ, ΠΟΤΕ, ΠΟΤΕ δεν θα ψηφίσω τη Χίλαρι. Γιατί μια τέτοια ψήφος θα ήταν υπεράσπιση της αδικίας, της διαφθοράς και της Ολιγαρχίας».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!