Αυτή ήταν η απόφαση του κινήματος Black Lives Matter ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Η Αλίσια Γκάρζα, ιδρυτικό μέλος και εκπρόσωπος του κινήματος που πήρε πανεθνική διάσταση μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν από αστυνομικούς πέρυσι στο Φέργκιουσον, σε συνέντευξη Τύπου εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι ακτιβιστές αρνούνται να υποστηρίξουν οποιονδήποτε διεκδικεί το προεδρικό χρίσμα.

«Διαπιστώσαμε ότι μια σειρά πολιτικοί προσπαθούν να μας χρησιμοποιήσουν, να χρησιμοποιήσουν κινήματα που εμπνέουν το λαό να βγει στους δρόμους και να αγωνιστεί, μόνο και μόνο για να πετύχουν τους δικούς τους ιδιαίτερους στόχους», είπε η Γκάρζα, και συμπλήρωσε: «Δεν νομίζουμε ότι παίρνοντας μέρος σ’ αυτό το διεφθαρμένο παιχνίδι μπορούμε να φέρουμε αλλαγή και να αποδείξουμε ότι “οι ζωές των μαύρων έχουν αξία”. Άρα, δεν υποστηρίξαμε, δεν υποστηρίζουμε και δεν θα υποστηρίξουμε κανέναν υποψήφιο στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές».

Αυτή ήταν μια έμμεση απάντηση στην πρόσφατη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος να «χαιρετίσει» το κίνημα Black Lives Matter και να καταδικάσει «τις εξωδικαστικές δολοφονίες άοπλων Αφροαμερικανών». Πράγματι, πολλοί ακτιβιστές θεωρούν τους Δημοκρατικούς συνυπεύθυνους για την αστυνομική βία και τις εν ψυχρώ δολοφονίες, ιδίως εφόσον αυτές κάθε άλλο παρά έχουν μειωθεί. Έτσι, αποφάσισαν να απορρίψουν την «επίθεση φιλίας» των Δημοκρατικών – επιτρέποντας ταυτόχρονα στα μέλη του κινήματος να υποστηρίξουν κάποιον υποψήφιο αν το επιθυμούν, ατομικά όμως και όχι στο όνομα του κινήματος.

«Μερικές φορές πρέπει να μπλοκάρεις τα γρανάζια για να τους υποχρεώσεις να σε ακούσουν» τόνισε η Γκάρζα, εξηγώντας γιατί οι ακτιβιστές επέλεξαν να ξεκινήσουν τις παρεμβάσεις τους «παρενοχλώντας» προεκλογική συγκέντρωση του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος επιδιώκει να λάβει το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών. Η κίνηση αυτή προκάλεσε απορία (και χαρά στο στρατόπεδο της Χίλαρι Κλίντον, εσωκομματικής αντιπάλου του Σάντερς), αφού ο συγκεκριμένος θεωρείται ο πιο ριζοσπαστικός υποψήφιος. Η Γκάρζα δηλώνει πάντως ευχαριστημένη: «Ο κύριος Σάντερς ανταποκρίθηκε πολύ καλά. Είμαστε ικανοποιημένοι από το πρόγραμμα δικαιοσύνης, το οποίο δημοσιοποίησε αφότου τον… παρενοχλήσαμε».

Με βάση όσα δηλώνουν οι εκπρόσωποι του κινήματος Black Lives Matter, η χαρά της Κλίντον δεν θα κρατήσει πολύ: «Θα την υποχρεώσουμε να τοποθετηθεί δημόσια και συγκεκριμένα για το πρόβλημα της πολύπλευρης βίας και των διακρίσεων έναντι όσων δεν είναι λευκοί. Δεν θα δεχτούμε άλλο σαν απάντηση τις αντιφατικές γενικολογίες στις οποίες ειδικεύεται η κυρία Κλίντον».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!