Η αναμέτρηση της 8ης Νοεμβρίου έχει κυριολεκτικά αρχίσει, καθώς εκατομμύρια πολίτες ήδη ψήφισαν. Πολύ περισσότεροι είναι όμως αυτοί που δεν θα φτάσουν ποτέ στις κάλπες, είτε επειδή είναι απογοητευμένοι από την «ποιότητα» των υποψηφίων, είτε επειδή το σύστημα αποτρέπει την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους. Χαρακτηριστικά, ο πάλαι ποτέ διεκδικητής του χρίσματος των Δημοκρατικών, γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, προχθές δήλωσε: «Δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι με μια υποτιθέμενη δημοκρατία στην οποία το 80% των νέων ανθρώπων και αυτών με τα χαμηλότερα εισοδήματα δεν καταφέρνουν να ψηφίσουν». Ο Σάντερς υπόσχεται πως θα κάνει «ό,τι μπορεί» για να αλλάξει η σχετική νομοθεσία – άγνωστο βέβαια πόσοι τον ακούνε πια, από τότε που συντάχθηκε κι αυτός πίσω από την αντιδημοφιλή Κλίντον με δικαιολογία την αντιμετώπιση του «μπαμπούλα» Τραμπ.

Πάντως ο Σάντερς σαφώς και δεν είναι ο μόνος που επιλέγει το «μικρότερο κακό». Τα δυναμικά συστημικά κέντρα υπονομεύουν με κάθε τρόπο την πιθανότητα νίκης του Τραμπ, που κατά τον Ομπάμα συνιστά «απειλή για το μέλλον των ΗΠΑ» (είναι χαρακτηριστικό ότι ο απερχόμενος πρόεδρος έφτασε να… παρακαλεί τους υποστηρικτές του να πάνε στις κάλπες και να ψηφίσουν την Κλίντον!). Και βομβαρδίζουν διαρκώς τους ψηφοφόρους με μπαγιάτικες αποκαλύψεις, π.χ. για το μισογυνισμό του Τραμπ. Στόχος είναι να πληγεί όσο το δυνατόν λιγότερο η Κλίντον από τις αποκαλύψεις για τα δικά της σκάνδαλα – πολιτικά και οικονομικά. Όμως το πλήγμα υφίσταται. Αυτό δείχνουν όχι μόνο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά και η διαρκώς πτωτική πορεία της Γουόλ Στριτ.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η απίστευτη στρατιωτική καταστολή των ειρηνικών διαμαρτυριών των ιθαγενών Σιού στη Βόρεια Ντακότα – την ίδια στιγμή που η ομοσπονδιακή «δικαιοσύνη» αθωώνει πανηγυρικά τους ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς που εισβάλλουν ένοπλοι σε δημόσια κτίρια! Και φυσικά σχεδόν κανείς υποψήφιος δεν μιλά για τις πραγματικές αιτίες της πρωτοφανούς σε έκταση κοινωνικής δυσαρέσκειας, που έχει μετατρέψει αυτές τις εκλογές σε θρίλερ: π.χ. το γεγονός ότι στην «καλύτερη χώρα του κόσμου» μία μόνο οικογένεια, οι Γουόλτονς (στους οποίους ανήκει μεταξύ άλλων και η πολυεθνική αλυσίδα Walmart) έχει μεγαλύτερο πλούτο από το… 43% του πληθυσμού των ΗΠΑ!

 

Γ.Α.

 

Διαβάστε επίσης: Οι “αφανείς υποψήφιοι” – Αποσιωπούνται ακόμη και από αντισυστημικά ΜΜΕ

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!