της Αθηνάς Τέσκου

 

Η 21η Μάη αποτελεί κάθε χρόνο μια σημαντική ημερομηνία για το Ιόνιο καθώς όλοι οι κάτοικοι μετέχουν ενεργά στους εορτασμούς που στόχο έχουν τη διατήρηση και ενίσχυση της ιστορικής μνήμης. Ωστόσο φέτος, το τιμώμενο πρόσωπο της δημοτικής αρχής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με την παρουσία του δίχασε τους κατοίκους.

Σε μια περίοδο δύσκολη για όλη την χώρα και ταυτόχρονα στην έναρξη μιας τουριστικής σεζόν που δεν έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς για το νησί των Φαιάκων, οι τυμπανοκρουσίες της παρουσίας προσώπων της εξουσίας που είναι υπεύθυνα για τις κακουχίες που βιώνουν αποτελεί κόκκινο πανί. Πόσο μάλλον, όταν ο δήμαρχος κ. Νικολούζος αποφασίζει να τιμήσει τον κ. Παυλόπουλο, αναγορεύοντάς τον επίτιμο δημότη του Δήμου Κέρκυρας και του απονέμει την τιμητική διάκριση του Χρυσού Μεταλλίου Κερκυραϊκής Αξιοσύνης και καλλιτεχνικού διπλώματος.

Είναι βαθύτατα προκλητικό, οι πρωταγωνιστές της εισόδου της χώρας στην εποχή των μνημονίων, που οδήγησε στην εγκαθίδρυση του καθεστώτος της μετανεωτερικής αποικίας, να χρησιμοποιούν επιλεκτικά τα ιστορικά δεδομένα και να προσπαθούν να ξαναγράψουν όπως τους βολεύει την ιστορία του τόπου, απλά και μόνο για να συνεχίσουν το ξεπούλημα.

Είναι εξοργιστικό να ακούς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να χρησιμοποιεί την ιστορία του τόπου σου και τα ονομάτα του Ιωάννη Καποδίστρια και του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «η Ελλάδα όχι μόνον έχει επιλέξει, οριστικά και αμετάκλητα, τον ευρωπαϊκό της δρόμο -και μάλιστα μέσα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωζώνη- αλλά και είναι αποφασισμένη να πρωταγωνιστήσει κατά την υπεράσπιση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης».

Είναι ανιστόρητη και κόντρα στα ταυτοτικά χαρακτηριστικά αυτού του λαού κ. Παυλόπουλε η υποταγή και αποδοχή μιας ζωής σε κατάσταση περιορισμένης κυριαρχίας. Αφήστε μας, λοιπόν, να γιορτάσουμε με αξιοπρέπεια. Αφήστε μας να τιμήσουμε την ιστορία του τόπου μας όπως της πρέπει.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!