Στην Ελλάδα δεν έχουν εκδοθεί συνολικά τα «Τετράδια της φυλακής» όπως αυτά δόθηκαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα στην έκδοση που επιμελήθηκε ο Βαλεντίνο Τζερατάνα το 1975. Παρόλα αυτά, ένα σημαντικό τμήμα έχει δοθεί τμηματικά σε διάφορους τόμους που ακολούθησαν τη σειρά με την οποία δόθηκε το έργο του από τους Ιταλούς επιμελητές σε διάφορες φάσεις.

Από τις εκδόσεις Στοχαστής έχει εκδοθεί το μεγαλύτερο μέρος των έργων αυτών. Αυτά είναι: Οι διανοούμενοι, Η οργάνωση της κουλτούρας, Παρελθόν και παρόν, Λογοτεχνία και εθνική ζωή, Σοσιαλισμός και κουλτούρα, Il Risorgimento

Δύο σημαντικά τμήματα από τα τετράδια της φυλακής, η κριτική του Γκράμσι στον Μπουχάριν και τον μηχανικιστικό υλισμό, στην συλλογή «Για τον ιστορικό υλισμό», εκδόθηκε από τις εκδόσεις Οδυσσέας, και οι σημειώσεις «Για το Μακιαβέλι, το κράτος και την πολιτική», όπου πραγματεύεται σοβαρότατα ζητήματα της πολιτικής επιστήμης, του συλλογικού διανοούμενου και του κόμματος, εκδόθηκε από τις εκδόσεις Ηριδανός.

Τέλος, από τις εκδόσεις Α/συνεχεια εκδόθηκε ο τόμος «Αμερικανισμός και Φορντισμός – τετράδιο 22», στα πλαίσια μιας πλούσιας συζήτηση για τις απαντήσεις του κεφαλαίου στην κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, δείχνοντας ότι ακόμα και στην σύγχρονη εποχή της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης του κεφαλαίου, το μυαλό του Γκράμσι έχει να πει και να υποσημειώσει πολλά.

 

 

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!