Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε αυτήν την εβδομάδα στο Καστελλόριζο, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού, η οποία συσπειρώνει ελληνικής καταγωγής βουλευτές από δεκάδες τρίτες χώρες σε όλο τον κόσμο. Τα όσα είπε έχουν ιδιαίτερη σημασία, διότι εμμέσως πλην σαφώς έρχονται σε αντίθεση με την έξωθεν εντεταλμένη «διαλλακτική» γραμμή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του συνόλου σχεδόν του επίσημου πολιτικού κόσμου όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποίησε με αυτήν την ομιλία του μια σημαντική παρέμβαση σε περίοδο πιέσεων από όλες τις πλευρές προς το ελλαδικό και το κυπριακό πολιτικό σύστημα προκειμένου να κάνουν απαράδεκτες υποχωρήσεις όσον αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Ο τόπος της ομιλίας, το ουσιαστικά εγκαταλειμμένο από την ελληνική πολιτεία Καστελλόριζο, έχει επίσης σημασία, ιδίως σε εποχή γεωπολιτικών αναδασμών και παροξυσμού της τουρκικής προκλητικότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την τοποθέτησή του ο Προκόπης Παυλόπουλος, ερχόμενος σε αντίθεση με την κυβερνητική γραμμή, τονίζει ότι «όλα τα νησιά της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο [περιλαμβανομένου άρα του Καστελλόριζου] έχουν, κατά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, εκτός από Αιγιαλίτιδα Ζώνη, και Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ». Παραθέτουμε κάποια ακόμη χαρακτηριστικά αποσπάσματα της ομιλίας του:

 

► Μία και μόνη διαφορά υφίσταται προς επίλυση, μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Πρόκειται για την οριοθέτηση της Νησιωτικής Υφαλοκρηπίδας και της επέκεινα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

► Η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει την ευθεία σύμπραξη, υπέρ αυτής, της Ε.Ε. ως προς την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που της αναλογεί στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο

► Η Ελλάδα έχει το   αναφαίρετο δικαίωμα αμυντικής θωράκισης όλων, ανεξαιρέτως, των Νησιών της στο Αιγαίο, κυρίως κατά τις διατάξεις του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, λόγω της συνεχιζόμενης απειλής και της απειλής χρήσης βίας εκ μέρους της Τουρκίας.

► Η Ελλάδα θα πρέπει να επιλέξει την οδό της επέκτασης της Αιγιαλίτιδας Ζώνης της στα 12 ναυτικά μίλια πριν από κάθε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

► Και λόγω του κινδύνου από το νομικώς ανυπόστατο «τουρκολιβυκό μνημόνιο», η Ελλάδα μπορεί και οφείλει να επεκτείνει την Αιγιαλίτιδα Ζώνη της στα 12 ναυτικά μίλια σε όλο το πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου.

► Αιγιαλίτιδα Ζώνη και Συνορεύουσα Ζώνη έχουν όλα, ανεξαιρέτως, τα Ελληνικά Νησιά. Και, αφετέρου, Υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη παράγουν όλα, ανεξαιρέτως και ανεξαρτήτως μεγέθους, τα Ελληνικά Νησιά τα οποία μπορούν να συντηρήσουν αυτοδυνάμως είτε ανθρώπινη ζωή είτε και απλή οικονομική δραστηριότητα.

► Η Ελλάδα και η Κύπρος οφείλουν να καταστήσουν σαφές στην Ε.Ε., και κυρίως στο ΝΑΤΟ, ότι δεν είναι διατεθειμένες να δεχθούν «εκπτώσεις» επί των κατά το Διεθνές Δίκαιο πάσης φύσεως δικαιωμάτων τους  και ως προς τις Θαλάσσιες Ζώνες τους.

► Ελλάδα και Κύπρος δικαιούνται και οφείλουν να διευκρινίσουν, προς τις ίδιες κατευθύνσεις, ότι θα υπερασπισθούν τα εθνικά τους θέματα και τα εθνικά τους δίκαια ακόμη και αν πρέπει να προσφύγουν, εν τέλει και εν ανάγκη, στην αξιοποίηση της χρησιμοποίησης της διαδικασίας του βέτο.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!