Αποκαλυπτική και από την άποψη της εθνικής ασφάλειας, η υπόθεση της ΕΡΤ. Του Γιώργου Κατερίνη

Το μπλακ-άουτ που επιβλήθηκε με πραξικοπηματικό τρόπο στην ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου, πέρα από την πολιτική του διάσταση με την καταπάτηση κάθε κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αλλά και των ίδιων των θεσμών για τους οποίους κόπτεται η κυβέρνηση, ανέδειξε και τις επιπτώσεις από την παράδοση λειτουργιών του κράτους σε ξένες και εγχώριες επιχειρήσεις.
Η δράση του ΟΤΕ, ο οποίος διοικείται από τη γερμανική κρατική εταιρία Deutsche Telekom, είναι αποκαλυπτική.
Με το πάτημα ενός κωδικού στα υπόγεια του διοικητικού μεγάρου του ΟΤΕ, την Τρίτη το βράδυ στις 11 Ιουνίου, έπεσε μαύρο σε όλα τα δίκτυα της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. Αυτό κατάγγειλε η Αυτόνομη Συσπείρωση Εργαζομένων του ΟΤΕ, προσθέτοντας μάλιστα και τις επόμενες κινήσεις της διοίκησης του Οργανισμού. Στις 6 το απόγευμα της ίδιας μέρας είχαν κλείσει και όλα τα προγράμματα (ποδοσφαιρικά και άλλα) της ΕΡΤ, τα οποία προπληρώνει ο χρήστης των υπηρεσιών ΟΤΕ TV. Την επόμενη μέρα έσπευσαν να κλείσουν και όλες τις τηλεφωνικές παροχές και το Διαδίκτυο προς το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και ολόκληρης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ δηλώνει ότι δεν υπάρχει πια ΕΡΤ γι’ αυτό έκοψε τις τηλεφωνικές γραμμές και τα κυκλώματα και αρνήθηκε να δώσει τηλέφωνα ακόμα και στην ΠΟΣΠΕΡΤ!
Η παράταξη ΑΣΕ ΟΤΕ στην ανακοίνωσή της, η οποία εκδόθηκε στις 15/6 θέτει σοβαρά ερωτήματα που άπτονται της ίδιας της δημοκρατίας και της ασφάλειας της χώρας:
• Πώς κόπηκαν τα κυκλώματα της ΕΡΤ, απότομα, μέσα σε λίγα λεπτά;
• Ποιος έδωσε την εντολή του κλεισίματος σε ποιον και με ποιο τρόπο;
• Ποιος κρατάει τα κλειδιά από το «βαλιτσάκι» που μπορεί όποιος επίδοξος πραξικοπηματίας να το χρησιμοποιήσει και να το πατήσει αύριο ξαναβάζοντας τη χώρα στο γύψο;
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και μετά την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, η Διοίκηση του ΟΤΕ αρνήθηκε να επαναφέρει το σήμα της ΕΡΤ, αποδεικνύοντας ότι οι Γερμανοί μάνατζερ δρουν ανεξέλεγκτα και χωρίς κανένα κοινωνικό και δημοκρατικό έλεγχο. Να θυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ, από την αρχή της ιδιωτικοποίησης του οργανισμού, είχαν επισημάνει τους κινδύνους αυτούς.
Η τωρινή εμπειρία επαναφέρει τα σοβαρά ερωτήματα τα οποία διατυπώνει στην ανακοίνωσή της η ΑΣΕ ΟΤΕ, ζητώντας από τα κόμματα και τους συνδικαλιστές να πάρουν θέση:
• Μπορεί τα κλειδιά των τηλεπικοινωνιών της χώρας να τα κρατάει η γερμανικών κρατικών συμφερόντων Deutsche Telekom, σήμερα στο διοικητικό μέγαρο αύριο στο Βερολίνο;
• Το «βαλιτσάκι» με τους κωδικούς ανοίγματος και κλεισίματος των τηλεπικοινωνιακών κυκλωμάτων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να βρίσκεται στα χέρια και στις ορέξεις ανθρώπων της Deutsche Telekom ή όποιων άλλων συμφερόντων;

Οι καναλάρχες κατέβασαν τον 902…
Τα όσα έγιναν μετά το μαύρο στο σήμα της ΕΡΤ, όμως, έφεραν στην επιφάνεια και τις επιπτώσεις από την πλήρη παράδοση του… εναέριου χώρου στους ιδιώτες. Πέρα από τις τηλεπικοινωνίες που στηρίζονται στους κωδικούς που κρατά ο εκάστοτε διευθύνων σύμβουλος του ιδιωτικού πλέον ΟΤΕ, η ψηφιακή εκπομπή σήματος βρίσκεται στην απόλυτη διάθεση της εταιρίας που έχουν συμπήξει οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, της Digea.  Η Digea όχι μόνο «κατέβασε» το σήμα της ΕΤ1, της ΝΕΤ και της ΕΤ3, αλλά και του καναλιού της Βουλής, του κυπριακού ΡΙΚ, του BBC και της Ντόιτσε Βέλε, τα οποία χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα της ΕΡΤ, αποδεικνύοντας ότι η εκπομπή σήματος στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας ελέγχεται εξ ολοκλήρου από τους διαπλεκόμενους καναλάρχες. Ο ρόλος της Digea, η οποία μετά την κατάργηση της ΕΡΤ παραμένει ο μοναδικός διαχειριστής ψηφιακού σήματος, φάνηκε ξεκάθαρα τις προηγούμενες μέρες.
Αφού με εντολή της κυβέρνησης έσβησε το σήμα της ΕΡΤ, ανέλαβε για λογαριασμό της και τον έλεγχο του περιεχομένου των υπόλοιπων καναλιών. Έτσι, παρεμπόδιζε συστηματικά την εκπομπή του 902 TV, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αποφάσισε να αναμεταδίδει την εκπομπή της ΕΡΤ.

… και ανέβασαν την ανύπαρκτη ΝΕΡΙΤ
Την ημέρα που θα συζητιόταν στο ΣτΕ η προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ (Δευτέρα 17/6) και πριν από τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης, η Digea προχώρησε σε ακόμα μια προκλητική και εντελώς παράνομη ενέργεια: ανέβασε σήμα της ανύπαρκτης ΝΕΡΙΤ, του διάδοχου σχήματος, με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να αντικαταστήσει την ΕΡΤ. Μόνο που η ΝΕΡΙΤ βρίσκεται απλά στα κείμενα ενός νομοσχεδίου, το οποίο δεν έχει καν συζητηθεί στη Βουλή. Μετά τη δημόσια καταγγελία το σήμα κατέβηκε, αλλά οι προσπάθειες να ελεγχθούν και να καταληφθούν οι συχνότητες τόσο της ΕΡΤ, όσο και του καναλιού της Βουλής συνεχίστηκαν. Η δημόσια καταγγελία των σωματείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ για την τεράστια πειρατεία που επιχειρείται στις δημόσιες συχνότητες, αλλά και η επαγρύπνηση των έμπειρων τεχνικών της ΕΡΤ απέτρεψε τη δημιουργία τετελεσμένων.
Όπως κατήγγειλαν οι τεχνικοί της ΕΡΤ με την κατάργηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, οι ιδιώτες της Digea παραμένουν οι μόνοι διεκδικητές στον επικείμενο διαγωνισμό ψηφιακών συχνοτήτων, αναδεικνύοντας ότι η σπουδή της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ εντάσσεται και στη γενικότερη στρατηγική απόσυρσης του Δημοσίου και παράδοσης ζωτικού χώρου στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Είναι χαρακτηριστικό αυτό που κατάγγειλαν δημόσια οι συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ, αλλά και ο πρώην τεχνικός διευθυντής ότι η απόσυρση των συχνοτήτων της ΕΡΤ, αφήνει χώρο στην κατάληψή τους από οποιονδήποτε, ακόμα και από τηλεοπτικά σήματα που θα εκπέμπονται από γειτονικές χώρες!.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!