Το πρώτο βήμα για την επιβολή των δικτατοριών όπως και των εξεγέρσεων-επαναστάσεων, βέβαια, είναι το κλείσιμο ή η κατάληψη της τηλεόρασης. Μέσα στις βαρύγδουπες αρλούμπες του ελεγχόμενου συστήματος των Media, τα τελευταία χρόνια, η βασική αυτή αρχή ξεχάστηκε. Το λουκέτο στην ΕΡΤ δεν ήταν μια τυχαία πράξη, ένα μεμονωμένο γεγονός της τροϊκανής συγκυβέρνησης που έγινε με τον απόλυτα μαφιόζικο τρόπο του Αντώνη Σαμαρά και του επιτελείου του Μαξίμου. Απόδειξη ότι ένα χρόνο μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ, η ίδια άθλια κυβέρνηση έβαλε εσπευσμένα λουκέτο στη Βουλή.

 

Το κλείσιμο της ΕΡΤ και τα όσα επακολούθησαν έδειξε, αυτό το χρόνο, τρία πράγματα. Δεν πρόκειται για μια τυχαία ενέργεια. Το λουκέτο συνέβη την περίοδο που σε ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αμφισβητείται με έντονο τρόπο η δυνατότητα των ραδιοτηλεοπτικών φορέων δημοσίου συμφέροντος, όπως αυτό είναι κατοχυρωμένο με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και τα Συντάγματα των χωρών της Ευρώπης, να παρέχουν ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες. Στην προώθηση της αγοράς τηλεπικοινωνιών και ελεύθερης τηλεόρασης με ψηφιακό τρόπο, τα κρατικά ΜΜΕ δεν θα πρέπει να έχουν χώρο. Αντιθέτως, θα πρέπει να μετατραπούν σε μικρές, ευέλικτες κρατικές υπηρεσίες ενημέρωσης που θα προβάλλουν-αναπαράγουν την κυβερνητική ενημέρωση. Απόδειξη για αυτό; Το λουκέτο στην κρατική τηλεόραση του Ισραήλ που προγραμματίζεται εντός 2ετίας, οι δραματικές περικοπές σε Πορτογαλία, Ισπανία, BBC και RAI, ακόμη και στο γερμανικό ZDF.

 

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι πως η κυβέρνηση κινήθηκε εκδικητικά. Όχι μόνο δεν προχώρησε στη λειτουργία ενός μικρού ελεγχόμενου κρατικού τηλεοπτικού φορέα (της ΝΕΡΙΤ) αλλά εκδικείται τους εργαζόμενους της ΕΡΤ με τρόπο που αγγίζει τα όρια της μανίας. Ένα χρόνο μετά δεν πληρώνει τις αποζημιώσεις στους απολυμένους. 12 εργαζόμενοι της ΕΡΤ πέθαναν αυτό το χρόνο και είμαστε βέβαιοι πως κάποιοι στο Μαξίμου (και πέριξ αυτού) μπορεί να αύξησαν τα μπόνους τους από τους θανάτους ανθρώπων. Η λειτουργία της ΝΕΡΙΤ, ως διοικητικό μόρφωμα που μοιράζει τα λεφτά των πολιτών από το ανταποδοτικό τέλος σε ιδιωτικές εταιρίες, οδηγεί στη δημιουργία ενός απόλυτα διεφθαρμένου, πελατειακού και αδιαφανούς κρατικού τηλεοπτικού φορέα. Είναι τυχαίο ότι έξι μήνες μετά την προκήρυξη προσλήψεων, δεν έχει προχωρήσει ούτε μια;

Αποδείχθηκε, επίσης, πως στην επιχείρηση στήριξης του λουκέτου στην ΕΡΤ η Δικαιοσύνη μπορεί να αμφισβητήσει το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας! Γιατί περί αυτού πρόκειται, όταν η πλειοψηφία των μελών των δικαστών του Συμβουλίου Επικρατείας (10 στους 15), υιοθετούν τα (πολιτικά) επιχειρήματα του Νομικού Συμβουλίου του κράτους. Ότι στη χώρα δεν χρειάζεται να λειτουργεί ραδιοτηλεοπτικός φορέας δημοσίου συμφέροντος, αλλά ελεύθερη τηλεόραση με «αυστηρή εποπτεία» του κράτους. Αποδεχόμενο το ΣτΕ αυτό το καταφανές αντισυνταγματικό επιχείρημα για χάρη των Σαμαρά και Κεδίκογλου, αύριο μπορεί η μειοψηφούσα κυβέρνηση να υποστηρίξει πως το κράτος δεν υποχρεούται να παρέχει νερό, αέρα, υγεία στους πολίτες του.

 

Το τρίτο συμπέρασμα -και ίσως το πιο σημαντικό- είναι η απελευθέρωση της ΕΡΤ από τα δεσμά του κυβερνητικού ομφάλιου λώρου. Μετά το λουκέτο, η ΕΡΤ άρχισε να προσφέρει πραγματική ενημέρωση δημοσίου συμφέροντος στους πολίτες. Με λιγότερους εργαζόμενους αλλά αποφασισμένους για το δίκιο τους, που συνέχισαν να αγωνίζονται μέσα από την ertopen, την ελεύθερη αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ3 και τις ΕΡΑ σε όλη τη χώρα, προσφέροντας ελεύθερη, αδέσμευτη ενημέρωση. Κι αυτό το τηλεοπτικό «πρόγραμμα», χωρίς τα αφεντικά της κυβέρνησης, όχι μόνο απέδειξε πως μπορεί να λειτουργήσει άρτια, παρά την κούραση, τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα των απολυμένων αλλά κυρίως απέδειξε πως έχει μεγάλη «εμπορικότητα».

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!