Ενώ φαίνεται ότι πηγαίνουμε σε εκλογές επιβεβαίωσης του αποτελέσματος της προηγούμενης αναμέτρησης, η χαλάρωση και η ειδική κοινωνική ψυχολογία αποτελεί έναν κίνδυνο για όλα τα κόμματα που πρέπει να πείσουν ότι είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να πάνε στις «άδειες κάλπες» και να ψηφίσουν περίπου το ίδιο. 

Ν.Δ.: Ενεργοποίηση της εκλογικής πελατείας

Η Ν.Δ. λανσάρει το εκβιαστικό «ισχυρή αυτοδυναμία ή ξανά τρίτες εκλογές τον Αύγουστο», με πρόθεση να ενεργοποιήσει την εκλογική πελατεία να πάει οπωσδήποτε, να ξαναψηφίσει και ίσως να αυξήσει το ποσοστό. Η πιθανή είσοδος κι άλλων κομμάτων στη Βουλή δημιουργεί κι αυτή ένα αίσθημα ανασφάλειας για την ευρύτητα της νίκης της Ν.Δ. στις 25 Ιουνίου. Το μπαράζ της διμέτωπης επίθεσης προς ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που τους κατηγόρησε για «φορομανία» δημιούργησε ένα νέφος και έφερε τα δύο κόμματα σε δυσκολία. Παράλληλα θα παρουσιάζεται σαν η μόνη υπεύθυνη δύναμη, ο μόνος ικανός «διαχειριστής της πολυκατοικίας». Παράλληλα γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια να αποτραπεί η είσοδος του συνδυασμού Νίκη (που της καταλογίζουν μέχρι και σχέσεις με τους Ρώσους) στην Βουλή (μέχρι και δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου επιστρατεύτηκαν για το σκοπό αυτό).

ΣΥΡΙΖΑ: Πιο φιλολαϊκό προφίλ

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει ένα πιο φιλολαϊκό προφίλ μήπως και πάρει κάποιους πόντους στις λαϊκές συνοικίες, προς τα εκεί έχει ρίξει το κύριο βάρος, προσπαθεί να μην κάνει τα λάθη της προηγούμενης φοράς, χωρίς βέβαια μεγάλη επιτυχία. Η τάχα τακτική κίνηση του Αλ. Τσίπρα «πάμε να κοστολογήσουμε τα προγράμματά μας αλλά μετά μην φυγομαχήσετε, ελάτε να κάνουμε οι δύο μας ντιμπέητ και πάψτε να κρύβεστε», μάλλον δείχνουν ότι δεν κατάλαβαν καλά τι έχει γίνει. Όπως και οι δηλώσεις στελεχών του ότι θα ξαναφέρουν την απλή αναλογική, οι αναρτήσεις του τμήματος δικαιωμάτων υπέρ του κ. Δημητρά, οι δηλώσεις της γραμματέως του κόμματος ότι «είμαστε κόμμα εξουσίας» όταν η γραμμή είναι να φράξουμε την παντοδυναμία της Ν.Δ. και να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς, όλα αυτά δείχνουν πως δεν είναι εύκολη υπόθεση να μπαλωθούν οι τρύπες των διαρροών προς τρεις κατευθύνσεις – προς Ν.Δ., προς ΠΑΣΟΚ και προς τα αριστερά. Στις προηγούμενες εκλογές έχασε και προς τις αυτές τρεις κατευθύνσεις. Δύσκολη άσκηση για τον ΣΥΡΙΖΑ, τον πραγματικά κατατροπωμένο των εκλογών της 21ης Μαΐου.

ΠΑΣΟΚ: Αναμέτρηση με τις πραγματικές δυνατότητες

Το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζεται ως ο πραγματικός αντίπαλος της Ν.Δ., που από αντιπολιτευτική θέση και ενισχύοντας τα ποσοστά του θα ασκήσει φιλολαϊκή πολιτική και δεν θα λειτουργήσει ως «χορηγός» της Ν.Δ. σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το μπαράζ της επίθεσης για τη «φορομανία» αντιμετωπίστηκε με επιστράτευση του κ. Χριστοδουλάκη, αλλά η πίεση ήταν εμφανής και τα «σαρδάμ» της κ. Χρονοπούλου κόστισαν. Η λαιμαργία – ρεβανσισμός απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ όπως εκφράστηκε τις πρώτες μέρες μετά το αποτέλεσμα της 21 Μαΐου χωρίς να έχει καταλαγιάσει αναμετριέται με τις πραγματικές δυνατότητες του οργανισμού: Θα συνεχιστεί η ροή από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ ειδικά στην περιφέρεια σε πανελλαδικό επιπεδο; Θα πειστεί κι άλλος κόσμος να ψηφίζει ΠΑΣΟΚ και έτσι το κόμμα της Χ. Τρικούπη να αυξήσει τα ποσοστά του σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ;

ΚΚΕ: Να μην γίνει «μούφα» το 7.2%

Το ΚΚΕ νοιάζεται να διατηρήσει το ποσοστό του 7.2%, να μην μειωθεί και επαναλαμβάνει τη λέξη «μούφα» για να χαρακτηρίσει τα άλλα αντιπολιτευόμενα κόμματα. Σε κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι θα μπορούσε να έχει βγει μια κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές αφού τα τρία συστημικά κόμματα ταυτίζονται στις βασικές πολιτικές επιλογές. Ανανεώνει την τακτική του λανσάροντας άλλο ένα δανεικό σύνθημα ελαφρώς τροποποιημένο: «100% Αντιπολίτευση». Το ορίτζιναλ ήταν σύνθημα για χρόνια της Επαναστατικής Λίγκας (LCR) στην Γαλλία που είχε λανσάρει το «100% Αριστερά». Έτσι μετά το δάνειο σύνθημα «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» με την προσθήκη βέβαια να ψηφίσει ΚΚΕ, τώρα το «100% Αντιπολίτευση» στοχεύει να «δέσει» το 7.2%, να μην μειωθεί και να μην υπάρξουν διαρροές είτε προς ΣΥΡΙΖΑ είτε προς άλλα αριστερά ψηφοδέλτια. Άλλωστε δεν πέρασε πολύς καιρός που το ΚΚΕ ψήφισε εντός Βουλής το επίδομα των 600 ευρώ (ενισχυμένο επίδομα) για τα σώματα ασφαλείας. Κι αυτά εργαζόμενα παιδιά του λαού είναι και κάπως έτσι ξεκίνησε ο κ. Μπουρλά και τα άλλα στελέχη της Pfizer που ξενάγησαν και κατατόπισαν τον γραμματέα για το έργο της «καινοτόμου» επιχείρησης…

Ελληνική Λύση: Πιο άνετα στον επόμενο γύρο

Η Ελληνική Λύση, αφού πέρασε τον σκόπελο των προηγούμενων εκλογών παρά το μπούλινγκ που δέχθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, τώρα νοιώθει πιο άνετα να εξασφαλίσει την είσοδό της στη Βουλή και να διατηρήσει το ποσοστό της αφού η Νίκη δέχεται επίθεση από τη Ν.Δ. και ίσως χάσει ψήφους από το κόμμα Εμφιετζόγλου.

Πλεύση Ελευθερίας: Ίματζ και καρδούλες

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου συνεχίζει να έχει μια ειδική μεταχείριση από όλα τα συστημικά ΜΜΕ που την υπερπροβάλλουν – μάλλον βασιζόμενα στην εκτίμηση ότι κόβει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως. Νοιώθει ότι έχει σχεδόν σίγουρη την είσοδο στην Βουλή, και αποτελεί μια επιλογή για ένα πιο απολίτικο ακροατήριο που θέλει μια τέτοια παρουσία στην Βουλή, χωρίς να γνωρίζει κανέναν άλλο υποψήφιο, χωρίς να ξέρει ποιοι θα είναι οι βουλευτές και κυρίως χωρίς να ξέρει ποιες είναι οι θέσεις του σχηματισμού αυτού, πράγμα που επιμελώς αποφεύγει να ξεκαθαρίσει η κ. Κωνσταντοπούλου. Το ίματζ, καρδούλες και αγάπη με μπόλικα χαμόγελα είναι αρκετό. Ο κόσμος που θα την ψηφίσει έχει την ελπίδα ότι αυτή θα δημιουργήσει θόρυβο εντός της Βουλής, κάτι που ίσως κρίνεται αρκετό ή λόγος να ψηφιστεί.

ΜέΡΑ25: Πιο ρεαλιστικά

Το ΜέΡΑ25, μετά το σοκ της αποτυχίας του στις πρώτες εκλογές και μετά τις δηλώσεις για «ορμπανοποίηση – ερντογανοποίηση» της χώρας και τον εκνευρισμό του Γ. Βαρουφάκη που έριξε τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ που αρνιόταν για δύο χρόνια οποιαδήποτε συζήτηση-συνεργασία με το ΜέΡΑ25, ανασυντάσσει την εκλογική του τακτική, εγκαταλείποντας τα βαρύγδουπα «Πρώτη φορά ρήξη – Όλα μπορούν να πάνε αλλιώς», το «στρίβει» σε έναν πιο ρεαλιστικό στόχο: Αυτόν της εισόδου στη Βουλή, με ένα σύνθημα «Θέλεις αυτήν τη φωνή στη Βουλή; Είναι στο χέρι σου». Όλο το βάρος της επιχειρηματολογίας, των αναρτήσεων κ.ό.κ. τοποθετείται σε μια «αντιδεξιά» κατεύθυνση με βασική γραμμή να μην αποκτήσει ο Μητσοτάκης παντοδυναμία: Η είσοδος του ΜέΡΑ25 σημαίνει την είσοδο 8-9 αριστερών βουλευτών και τη μείωση των βουλευτών της Ν.Δ. Το «στις 25 ΜέΡΑ25» απευθύνεται κυρίως σε ένα αριστερό ακροατήριο, στοχεύει σε ορισμένα ανακλαστικά του. Παρόλο που πρόκειται για μια πιο ριζοσπαστική φωνή από αυτή που λανσάρει η Ζ. Κωνσταντοπούλου, οι σιωπές για κρίσιμα θέματα (κυρίως εθνικά και γεωπολιτικά) είναι μεγάλες και το όλο σχήμα μοιάζει μια μινιατούρα ΣΥΡΙΖΑ σε εποχές που ο τελευταίος ξεθωριάζει.

Η «αντιδεξιά» γραμμή

Φαίνεται πως μεγάλο τμήμα της αντιπολίτευσης –ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας, ΜέΡΑ25– προσδένεται σε μια «αντιδεξιά» γραμμή τάχα απόκρουσης της παντοδυναμίας της Ν.Δ. – στην ουσία πρόκειται για την ευόδωση των δικών τους ιδιαίτερων στοχεύσεων. Το ΚΚΕ έχει δημιουργήσει έναν ιδεολογικό κλοιό απέναντι και στα τρία κόμματα και ελπίζει να διατηρήσει τις δυνάμεις του. Η Ελληνική Λύση έχει κατοχυρώσει μια φυσιογνωμία και δεν χρειάζεται μια ειδική «αντιδεξιά» πλατφόρμα γιατί προσελκύει ψήφους από ένα δεξιό ακροατήριο κυρίως στη Β. Ελλάδα.

Ο ρηχός αντιμητσοτακισμός και η «αντιδεξιά» γραμμ,ή όπως έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη, είναι μέρος του προβλήματος κι όχι μέρος της λύσης του μπλοκαρίσματος της κοινωνίας και της χώρας. Τώρα για σκοπιμότητες που εξηγήσαμε ξαναλανσάρεται μήπως και ξελασπώσει ορισμένα κόμματα. Η επιβεβαίωση του αποτελέσματος των εκλογών της 21ης Μαΐου θα είναι η κεντρική άγουσα και για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου με πιθανές «μικροβελτιώσεις» που δεν θα ανατρέπουν τους διαμορφωμένους ήδη συσχετισμούς.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!