…και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς… με τ’ αποφάγια τους

Της Τασίας Σταματοπούλου

Μεγάλες δόξες γνώρισαν φέτος τα νησιά μας, παρά το ΔΝΤ και τα ζόρια του. Μάλιστα, ορισμένα από αυτά, ο Πόρος (για τη Συνάντηση της… Σύμης), η Πάρος, με τον Γ.Α.Π. επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, ζοριζόμενοι άπαντες για το πώς θα ξεπληρώσουμε τους δανειστές που έσωσαν το έθνος… παίρνοντας και άλλα μέτρα για τους υπηκόους τους.

Τέτοιες διακοπές και, μάλιστα, σε περίοδο βάρβαρης λιτότητας για τους πολλούς δεν μπορούσε κανείς να φαντασθεί. Και χρωματάκι πήραν και τα εκλεκτά εδέσματα γεύτηκαν και γυμνάστηκαν έκαστος στο… είδος του και γύρισαν (κάποιοι γιουχαϊσμένοι είναι αλήθεια) στο πόστο τους για τη συνέχιση του εθνικού τους έργου… Εν ολίγοις, η κυβερνώντες όχι μόνο δεν έχασαν τα μπάνια του λαού που καθιέρωσαν ως σοσια-ληστές, αλλά επιμήκυναν και το χρόνο των διακοπών τους σαν να μην τρέχει τίποτα. Και, μάλιστα, την ίδια ώρα που οι πολλοί είτε έκαναν με το ζόρι μια βδομάδα στο χωριό, είτε καθόλου, ενώ οι άνεργοι δεν είχαν τι να διακόψουν για να κάνουν διακοπές. Αν αυτό δεν το λες αδιαντροπιά, πολιτική ανηθικότητα πώς το λες; Θράσος απύθμενο, συμπεριφορά παχύδερμων; Και στο καπάκι οι ηρωικές Σπέτσες που φιλοξένησαν τους βασιλικούς, απλούς και απέριττους γάμους του υιού του κοκού. 270 δημοσιογράφοι, οπερατέρ και φωτογράφοι -πατείς με, πατώ σε- για να απαθανατίσουν ένα ξεπεσμένο σκυλολόι, πρώην και νυν βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης. Για να περιγράψουν το μακιγιάζ και το πέπλο της νύφης, το σιέλ που φορέθηκε πολύ (τυχαία; Δε νομίζω), την άμαξα και τον αμαξά που τη μετέφερε, τους κοσμικούς μαϊντανούς, γνωστούς επιχειρηματίες, τα διαμάντια και τα μπριλάντια που έφεραν κυρίες με γαλάζιο… αίμα. Και να τα αδέλφια του γαμπρού να χορεύουν… ζεϊμπέκικο (Ελληνάρες γάρ) και να τα δίνουν όλα στην πίστα. Η τηλεόραση στο ύψος των περιστάσεων δεν μας άφησε ανενημέρωτους για το καλοκαίρι των κυβερνώντων, για τους σελέμπριτις στη Μύκονο, για τον παραμυθένιο γάμο του υιού του κοκού.

Κι εσύ από την οθόνη του σπιτιού σου, που βράζει απο τη ζέστη, να βλέπεις πόσες βουτιές έκανε ο Γιώργος, πόσες στροφές έριξε ο Φίλιππος (αδελφός γαμπρού) και να κοιτάς αποχαυνωμένος πώς ζουν οι «μεγάλοι». ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ. Η άρχουσα τάξη δηλαδή, ακόμα κι όταν είναι οι μεν εκτεθειμένοι ανεπανόρθωτα, οι δε, έκπτωτοι!
Και να ξεχνάς πως εσύ δεν έχεις καμιά σχέση με όλα αυτά, πως ανήκεις σε άλλη τάξη, άλλα σε βασανίζουν μέρα-νύχτα, άλλα σε περιμένουν από αύριο, πως είσαι με αυτούς απέναντι, καθώς σε χωρίζει ένα τεράστιο χαντάκι που λέγεται ταξικός διαχωρισμός.
Βίον ανθόσπαρτον αυτοί, βίον αβίωτο εσύ (εμείς).

* Τίτλος κλεμμένος από τον Αύγουστο Στρίντμπεργκ -εκδόσεις Ροές.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!