ΟΜΥΛΕ: Θυμηθείτε τις προγραμματικές σας δηλώσεις

 

Στους δρόμους βρέθηκαν την Πέμπτη, 7 Μαΐου, οι εργαζόμενοι στο Λιμάνι του Πειραιά -και αντιστοίχως της Θεσσαλονίκης- με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) να πραγματοποιεί προειδοποιητική 24ωρη απεργία, αντιτασσόμενη στην τακτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης των ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εργαζόμενοι, μια ημέρα πριν από την απεργία, ανέλυσαν το σκεπτικό τους προειδοποιώντας πως η απεργία της Πέμπτης είναι μόνον η αρχή, σε περίπτωση που δεν ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση της στάση της: από Δευτέρα 11/5 σχεδιάζουν νέο γύρο κινητοποιήσεων, έχοντας στο πλευρό τους και την Ομοσπονδία Φορτοεκφορτωτών Ελλάδος αλλά και τους παραγωγικούς φορείς του Πειραιά, που σύσσωμοι έχουν ταχθεί εναντίον της πώλησης του λιμανιού σε ιδιώτη.

Ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ, Γιώργος Γεωργακόπουλος, εξαπέλυσε μύδρους κατά της κυβέρνησης για την τακτική που ακολουθεί με τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, όταν μάλιστα, όπως ο ίδιος υπενθύμισε, στις προγραμματικές της δηλώσεις είχε μια σαφή θέση εναντίον της ιδιωτικοποίησης των δύο μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας και για τη σημασία που έχουν αυτά για το εθνικό δίκτυο υποδομών.

 

Ζητήματα νομικής και ηθικής τάξεως

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Γ. Γεωργακόπουλου, όχι μόνον στα εργασιακά θέματα που θα προκύψουν σε περίπτωση πώλησης του ΟΛΠ και παραλλήλως στα προβληματικά -όπως τα χαρακτήρισε- εργασιακά μοντέλα που ακολουθεί η PCT (η θυγατρική της Cosco), μοντέλα που «έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και 30 χρόνια».

Όπως είπε ο ίδιος για θέματα που έχουν προκύψει με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και το φορολογικό (της Cosco απέναντι στον ΟΛΠ) θέμα που σχετίζεται με την παραχώρηση και τους φιλικούς διακανονισμούς διαπιστώνεται διακομματική αφωνία. Όπως επεσήμαναν οι εργαζόμενοι για το θέμα αυτό, θα πρέπει αναγκαστικά να πάρει θέση η κυβέρνηση, καθώς τη «ζημιά» από τη μη καταβολή των αποζημιώσεων στον ΟΛΠ της PCT, τελικώς, την πληρώνει ο απλός πολίτης – ενώ σε περίπτωση παραχώρησης ποσοστού του ΟΛΠ στην ίδια την Cosco, τα χρήματα αυτά θα «συμψηφιστούν» με το όποιο τίμημα.

Στις αναφορές του για τις νομικές κινήσεις της Ομοσπονδίας, μεταξύ άλλων έθεσε και θέμα «ηθικής τάξης», λέγοντας ότι ο συντονιστής του κυβερνητικού συμβουλίου, που έχει αναλάβει προσωπικά το θέμα της διαπραγμάτευσης για τα λιμάνια διετέλεσε νομικός σύμβουλος της PCT, γεγονός που εγείρει ξεκάθαρο θέμα νομικής τάξεως.

 

Αδυνατεί να λειτουργήσει

Οι εργαζόμενοι έστειλαν επείγον μήνυμα προς την κυβέρνηση να λάβει σαφή απόφαση, γιατί αυτή τη στιγμή, όπως κατέθεσαν, «λόγω της ασάφειας που υπάρχει επί του θέματος το υπό δημόσιο φορέα λιμάνι αδυνατεί να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις είτε στον τομέα της κρουαζιέρας, είτε στον τομέα του εμπορικού λιμανιού, αφού επικρέμαται η διαδικασία η διαγωνιστική».

Όταν, μάλιστα, ρωτήθηκαν εάν διαχωρίζουν το υπ. Ναυτιλίας και τις θέσεις του από την κυβέρνηση, ο Γ. Γεωργακόπουλος τόνισε: «Βλέπουμε την κυβέρνηση ενιαία και καυτηριάζουμε τη δημιουργική αλλά κυρίως την “τρομοκρατική ασάφεια” απέναντι στους εργαζομένους και τα λιμάνια».

 

Ημερίδα από τη Νομαρχιακή Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, η Ν.Ε. Πειραιά και το Τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ συνδιοργανώνουν Ημερίδα με θέμα: Δημόσιο Λιμάνι – Ο δρόμος για την Ανάπτυξη, αύριο Κυριακή στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα τελετών του ΟΛΠ. Στο πλαίσιο της ημερίδας θα συζητηθεί το Θεσμικό Πλαίσιο Λειτουργίας των λιμανιών της χώρας, θα αναδειχθεί η σύνθετη σχέση του λιμανιού με τους επιλιμένιους δήμους ενώ, όπως καθίσταται σαφές και από τον τίτλο, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία ενός δημόσιου λιμανιού.

Όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα, η 1η ενότητα θα έχει τίτλο Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των λιμανιών και η 2η ενότητα: Λιμάνι, πόλη, εργασία και παραγωγική ανασυγκρότηση. Στην ημερίδα θα παρέμβουν επιστημονικοί, επαγγελματικοί, συνδικαλιστικοί φορείς, δήμοι, περιφέρεια, βουλευτές κ.ά.

 

ΤΑΙΠΕΔ: Ο διαγωνισμός προχωρά με μικρές αλλαγές

Την ίδια στιγμή που δινόταν η συνέντευξη Τύπου των εργαζομένων στο Λιμάνι, στον Πειραιά η Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ενημέρωνε με ανακοίνωσή της πως ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του 67% του ΟΛΠ συνεχίζεται κανονικά με μικρές αλλαγές στους όρους του διαγωνισμού.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ρητά: «Το ΤΑΙΠΕΔ διευκρινίζει ότι δεν διαπραγματεύεται με κανέναν την αλλαγή όρων του διαγωνισμού. Το ΤΑΙΠΕΔ τηρεί απαρέγκλιτα τους όρους διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης των επενδυτών και ενημερώνει ότι επεξεργάζεται μικρής έκτασης τροποποίηση των όρων, τους οποίους και θα επικοινωνήσει, άμεσα, σε όλους τους επενδυτές που βρίσκονται στη Β’ φάση του διαγωνισμού». Οι πληροφορίες, μάλιστα, θέλουν τη σχετική επιτροπή του Ταμείου να είναι έτοιμη να ανακοινώσει επισήμως τις ημερομηνίες διεξαγωγής της δεύτερης και ουσιαστικής φάσης των διαγωνισμών για την αποκρατικοποίηση των ΟΛΠ και ΟΛΘ έως τις 15 Μαΐου.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!