Οι ηγέτες της Δύσης απέχουν για άλλη μια χρονιά από τις εκδηλώσεις για τη Αντιφασιστική Νίκη και τα 70 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που διοργανώνει η Ρωσία. Πρόκειται για μια ακόμη επίδειξη δύναμης που στοχεύει στην απομόνωση της Ρωσίας με αφορμή το Ουκρανικό.

Στις εκδηλώσεις της Μόσχας η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί από την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, και όχι από τον πρωθυπουργό, αφού κανένας ηγέτης χώρας της Ε.Ε δεν θα παρευρεθεί.

Θυμίζουμε πως αναφορικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής του Αλέξη Τσίπρα, είχε υπάρξει δήλωση του εκπροσώπου της Άγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, που έλεγε ότι «…η γερμανική κυβέρνηση δεν σχολιάζει τα ταξίδια ξένων ηγετών».

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τη συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν και τις δηλώσεις συνεργασίας για το ενεργειακό, κατετέθη «ανταγωνιστική πρόταση» από τις ΗΠΑ που κόμισε ο υπ. Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς. Χτες, μάλιστα, ξεκίνησε την επίσκεψή του στη χώρα μας για συζητήσεις ο αρμόδιος Αμερικανός επιτετραμμένος, Άμος Χοχστάινμ, που δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν θεωρεί ότι ο Turkish Stream και μία πιθανή προέκτασή του προς την Ελλάδα συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

Όλα αυτά δείχνουν ότι το «ισχυρό χαρτί των γεωπολιτικών» αποσύρεται από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πριν καν αξιοποιηθεί. Το ίδιο αναζητά προσδιορισμό και το σχέδιο για «πλουραλιστική ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας».

Βέβαια, τέτοιες αλλαγές δεν είναι χωρίς συνέπειες. Αξιολογούνται από όλες τις πλευρές, κυρίως αρνητικά, τόσο για την αποφασιστικότητα όσο και για την αξιοπιστία… όσων τις χρεώνονται. Πολύ περισσότερο, δε, όταν η ελληνική πλευρά έχει να επιδείξει «λαμπρό παρελθόν».

 

Σ.Π.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!