Παρεμβάσεις ενάντια στην πώληση των λιμανιών και τις βλέψεις της Cosco

Mε τις εξελίξεις στα ελληνικά λιμάνια και όσα μεθοδεύουν τρόικα και ελληνική κυβέρνηση, περί πλήρους ιδιωτικοποίησης και αφελληνισμού του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, ασχολήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση της ευρωπαϊκής ζώνης του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών (IDC) που έγινε προ εβδομάδας στη Λάρνακα της Κύπρου. Oι λιμενεργάτες της Ευρώπης αποφάσισαν να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο, μπλοκάροντας στα ευρωπαϊκά όργανα τόσο τα σχέδια ιδιωτικοποίησης ΟΛΠ-ΟΛΘ, όσο και τη «φιλική» διευθέτηση μεταξύ ΟΛΠ – Cosco, βάζοντας φρένο στις βλέψεις της κινεζικής εταιρίας για την Ελλάδα. Αναλυτικότερα, τη γενική συνέλευση του πανευρωπαϊκού οργάνου ενημέρωσε για τις εξελίξεις στα ελληνικά λιμάνια που, αναπόφευκτα, θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις, αντιπροσωπεία της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ. Οι Έλληνες λιμενεργάτες ανέλυσαν την κατάσταση στην Ελλάδα και υποστήριξαν ότι με τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση των λιμανιών θα παραδοθούν ζωτικής σημασίας δραστηριότητες για την ανάπτυξη της οικονομίας, όπως Τουρισμός, Μεταφορές, Ακτοπλοΐα, Διαχείριση εισαγωγικού-εξαγωγικού εμπορίου, καθώς και κρίσιμα θέματα εθνικής ασφάλειας, σε ξένα μονοπωλιακά συμφέροντα.

Αποφασίστηκαν πρωτοβουλίες
Η Γενική Συνέλευση του IDC εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο δηλώνει την πλήρη αντίθεσή της στην ανερμάτιστη πολιτική ιδιωτικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την οποία επιχειρείται το ξεπούλημα ΟΛΠ & ΟΛΘ και παράλληλα η δημιουργία ιδιωτικών ή ξένων κρατικών μονοπωλίων.
Παράλληλα, αποφασίστηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες το IDC και να συνδράμει σε όλες τις παρεμβάσεις των ελληνικών συνδικάτων τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αποτροπή της πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο σε ΟΛΠ-ΟΛΘ αλλά και της επικύρωσης της «φιλικής διευθέτησης» μεταξύ ΟΛΠ- Cosco.
Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια αποφάσισαν, ομόφωνα, να συνεχίσουν τη δράση τους σε νομικό επίπεδο με προσφυγές στα ελληνικά και ευρωπαϊκά όργανα, σε πολιτικό επίπεδο με την ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων, του Ευρωκοινοβουλίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών φορέων και σε συνδικαλιστικό επίπεδο, με πολύμορφους αγώνες.
Στο κείμενο του ψηφίσματός τους οι Ευρωπαίοι λιμενεργάτες του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών (IDC) δηλώνουν απερίφραστα πως «αντιτίθενται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των διεθνών καπιταλιστικών ομάδων που, υποστηριζόμενες από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, χειροτερεύουν τις συνθήκες εργασίας των Ευρωπαίων πολιτών, με σκοπό να κάνουν την ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων φτωχότερη αυξάνοντας τον αριθμό των ανέργων, μειώνοντας τις άμεσες απολαβές και καταστρέφοντας τις συνθήκες ισότητας που εγγυώνται τη δημόσια Υγεία, την εκπαίδευση και τις κοινωνικές υπηρεσίες».

Γ.Κ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!