Αγκομαχώντας έχει ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία για την ανάδειξη νέας καταλανικής κυβέρνησης και βουλής, μετά την κατάργησή των εκλεγμένων εκπροσώπων από τη δεξιά ισπανική κυβέρνηση του Ραχόι ως αντίποινα για την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Παρόλο που η αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από ένα μήνα (την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου) επικρατεί μια παράδοξη νηνεμία. Επίσημα βέβαια όλο το πολιτικό φάσμα «φουλάρει», αλλά σε κανένα στρατόπεδο δεν επικρατεί ενθουσιασμός. Το κλίμα παραμένει βαρύ, καθώς την καθημερινότητα διαχειρίζονται απεσταλμένοι της Μαδρίτης και οι ισπανικές φυλακές εξακολουθούν να «φιλοξενούν» τους παυθέντες υπουργούς και ηγέτες μαζικών οργανώσεων που είχαν ταχθεί υπέρ της Ανεξαρτησίας.

Όλοι αναμένουν πρώτη δύναμη να αναδειχθεί, με ποσοστό άνω του 25%, η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC). Πάντως ο επικεφαλής της, ο Οριόλ Γιούνκερας, δεν συμμετέχει αυτοπροσώπως στην προεκλογική εκστρατεία: ως αντιπρόεδρος της παυθείσας καταλανικής κυβέρνησης, παραμένει προφυλακισμένος επ’ αόριστον… Οπωσδήποτε η «αμετανόητη» στάση των φυλακισμένων στελεχών της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς έχει αλλάξει υπέρ της τους συσχετισμούς στο εσωτερικό του ανεξαρτησιακού στρατοπέδου. Η άλλη συνιστώσα του συνασπισμού που κυβερνούσε, το μετριοπαθές Δημοκρατικό Κόμμα του αυτοεξόριστου στις Βρυξέλλες Καταλανού προέδρου Πουτζδεμόν (όπου αναμένει την έκδοσή του ή όχι στο ισπανικό κράτος), φαίνεται να χάνει σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων του.

Το γεγονός ότι οι υποψήφιοι του κόμματος του Πουτζδεμόν διαβεβαιώνουν ότι εφεξής θα αποφύγουν «μονομερείς ενέργειες» μάλλον δεν πρόκειται να το ωφελήσει… Στις δημοσκοπήσεις φαίνεται να παλεύει με δύο φιλοϊσπανικές δυνάμεις (τους Ciudadanos και τους «σοσιαλιστές») για τη δεύτερη θέση, με ποσοστό 16-17%. Όσο για τον συνασπισμό που υποστηρίζεται από τη δήμαρχο της Βαρκελώνης Άντα Κολάου και την ισπανική ηγεσία των Podemos, παραμένει κάτω από το 10%. Το δε «ακραίο» CUP (Λίστα Λαϊκής Ενότητας) θα είναι μάλλον ευχαριστημένο αν κρατήσει τα ποσοστά του 2015, αφού η απόφαση να συμμετάσχει στις εκλογές που επιβλήθηκαν από τον Ραχόι λήφθηκε μετά από πολύ οξεία εσωκομματική αντιπαράθεση. Πολλά μέλη του θεωρούσαν ότι δεν πρέπει να συμμετάσχουν «σε μια κατοχική διαδικασία, ιδίως όταν παραμένουν φυλακισμένοι οι Καταλανοί υπουργοί και ακτιβιστές»…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!