Ένα αρκετά ενδιαφέρον εγχείρημα ξεκινά αυτές τις μέρες ο Σύνδεσμος Φιλάθλων του Ηρακλή, Αυτόνομη Θύρα 10. Ο λόγος για το ΗΡΑ, ένα εναλλακτικό νόμισμα για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, που βασίζεται στις αρχές της αλληλέγγυας οικονομίας και οι φίλοι του Ηρακλή εμπνεύστηκαν από αντίστοιχα εγχειρήματα του λαού της Αργεντινής στην κρίση του 2001.

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος σε ανακοίνωση που εξέδωσε, «η λειτουργία του ΗΡΑ είναι απλή και δίκαιη. Δεν υπάρχουν δανειστές, Eurogroup και ΔΝΤ. Καθένας έρχεται στον Σύνδεσμο φέρνοντας οποιοδήποτε προϊόν του περισσεύει ή οποιαδήποτε υπηρεσία μπορεί και θέλει να προσφέρει. Αμέσως παίρνει το αντίτιμο σε ΗΡΑ και αυτομάτως έχει αγοραστική δύναμη ίση με αυτά που προσέφερε. Τα ΗΡΑ που εξασφάλισε μπορεί να τα ξοδέψει σε προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν προσφέρει άλλοι και τα οποία κοστολογεί ο Σύνδεσμος».

Η προσφορά προϊόντων και η διάθεση των χαρτονομισμάτων του 1, των 5, των 10 και των 20 ΗΡΑ έχει ήδη αρχίσει στον χώρο της ΑΘ10, πάνω απ’ την Αριστοτέλους, ενώ η διάθεση των προϊόντων ξεκινά τη Δευτέρα 13/7. Στην πρώτη προπόνηση του Ηρακλή στις 15/7 ο Σύνδεσμος θα κυκλοφορήσει αναλυτικό οδηγό σχετικά με τη λειτουργία του νέου νομίσματος.

Η πρωτοβουλία για το εναλλακτικό νόμισμα ανακοινώθηκε την επομένη του δημοψηφίσματος, στο οποίο η ΑΘ10 υποστήριξε το ΟΧΙ. Όμως το βροντερό ΟΧΙ ήταν απλά η αφορμή. «To ΗΡΑ το σκεφτόμασταν εδώ και καιρό ως έναν τρόπο να αντιμετωπίσουμε προβλήματα οικονομικά που σε κάποιους από εμάς γίνονταν προβλήματα επιβίωσης, αλλά και να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο το αίσθημα της αλληλεγγύης μεταξύ μας. Είτε έβγαινε το NAI στο δημοψήφισμα είτε το ΟΧΙ, τα πράγματα θα ήταν και είναι δύσκολα, οπότε θεωρήσαμε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για την ανακοίνωση του όλου εγχειρήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλέξης από την ΑΘ10 και συνεχίζει αναφερόμενος στους λόγους που οδήγησαν τον Σύνδεσμο να πάρει δημόσια θέση στο δημοψήφισμα. «Για εμάς το ΟΧΙ, εκτός από μια ενστικτώδης αντίδραση στο κύμα φόβου που έχει σκεπάσει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έχει και μια άλλη ανάγνωση. Πραγματικά δεν μπορούμε να σκεφτούμε πώς θα ήταν πρακτικά δυνατό να ξαναγίνει η οποιαδήποτε διεκδίκηση στο μέλλον μετά από ένα ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Ο λαός θα ήταν σαν να αποδέχεται τη μοίρα του για τα επόμενα 10 τουλάχιστον χρόνια. Ενώ με το ΟΧΙ ο λαός επέλεξε να έχει το δικαίωμα κρίσης των αποφάσεων των κυβερνήσεων για το μέλλον. Και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές βλέπουμε ότι θα μας χρειαστεί πολύ σύντομα».

Η ΑΘ10, που έχει παρουσία σε όλους σχεδόν τους αγώνες τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη, κλείνει την ανακοίνωσή της με μια ευχή. «Ας ελπίσουμε να ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμά μας και κάποια στιγμή να φτάσουμε στο επίπεδο που έφτασε ο λαός της Αργεντινής».

 

Μήτσος Γκάζης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!