Στα τέλη Ιουλίου είχε πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα που είχε διοργανώσει η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, και επίκειτο η διαδικασία εκλογής της νέας Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης. Δεδομένου ότι ήταν… αμοιβαία η μη αναγνώριση του δημοψηφίσματος από την κυβέρνηση Μαδούρο και των εκλογών από την αντιπολίτευση, γράφαμε: «Το πραγματικό και δύσκολο να κερδηθεί στοίχημα για την κυβέρνηση Μαδούρο είναι, λοιπόν, αν η συμμετοχή στις εκλογές αυτές θα υπερβεί τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα της αντιπολίτευσης»*. Τελικά, και σε αντίθεση με τις προγνώσεις των διεθνών ΜΜΕ, το στοίχημα κερδήθηκε οριακά, δεδομένου ότι στο «αντιπολιτευτικό» δημοψήφισμα πήραν μέρος 7,5 εκατομμύρια πολίτες, και 8 εκατομμύρια στις «κυβερνητικές» εκλογές για τη νέα Συντακτική Εθνοσυνέλευση.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η «μάχη της συμμετοχής» αποτελεί μία ακόμη επιβεβαίωση της εκτίμησης ότι η βενεζουελάνικη κοινωνία έχει υποστεί έναν πραγματικό πολιτικό και κοινωνικό διχασμό. Φυσικά η παρέμβαση των ΗΠΑ και άλλων δυτικών δυνάμεων κάθε άλλο παρά μειώθηκε μετά τη σχετική επιτυχία της κυβέρνησης Μαδούρο (μεταξύ άλλων το… τσικό του Τραμπ, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, δήλωσε ότι η Βενεζουέλα έχει «δικτατορία»). Πέρα από τις απειλές του Τραμπ για στρατιωτική επέμβαση, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα την επιβολή πολύ αυστηρών κυρώσεων, που έχουν στόχο να γονατίσουν την οικονομία της Βενεζουέλας και να οξύνουν περαιτέρω τις ελλείψεις βασικών αγαθών. Όμως πολλοί αναλυτές αμφιβάλλουν κατά πόσο θα είναι ρεαλιστική η εφαρμογή τους: δεδομένου ότι η Βενεζουέλα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής τους, η πολιτική των κυρώσεων θα μπορούσε να πλήξει και την εύθραυστη βορειοαμερικανική οικονομία.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Μαδούρο… τρολάρει τον Τραμπ, ανακοινώνοντας αυτή την εβδομάδα την παροχή βοήθειας ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων στα θύματα του τυφώνα Χάρβεϊ, που έπληξε το Τέξας – όπου η άνευ προηγουμένου έλλειψη προετοιμασίας των αρχών (ας είναι καλά το δόγμα του «λιγότερου κράτους») προκάλεσε δεκάδες νεκρών και τεράστιες υλικές καταστροφές. Συγκεκριμένα, η κρατική εταιρία πετρελαίου της Βενεζουέλας PVDSA, που έχει μπει στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων, ανακοίνωσε ότι θα συνδράμει τους πληγέντες μέσω της εταιρίας CITGO, θυγατρικής της στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας, οι αρχές του Τέξας ήδη αποδέχθηκαν τη βοήθεια από το… δικτατορικό καθεστώς του Μαδούρο.

 

* Βλ. φύλλο 369

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!