Κάλεσμα υπεράσπισης των δικαιωμάτων όσων εργάζονται με το πρόγραμμα «κοινωφελούς απασχόλησης» απευθύνει το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα.

Με αφορμή την έναρξη εργασίας 34 εργαζομένων στις υπηρεσίες του Δήμου με αυτό το πρόγραμμα, το σωματείο επισημαίνει τους βάρβαρους όρους που περιέχουν οι συμβάσεις τους, με τις αμοιβές να κυμαίνονται από 420 έως 490 ευρώ και χωρίς κανένα δικαίωμα άδειας (ακόμα και αναρρωτικής), καθώς και επιδομάτων και δώρων. Κι ακόμα καταγγέλλει ότι αυτοί οι εργαζόμενοι καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες λειτουργίας των υπηρεσιών, αντικαθιστώντας τους εργαζόμενους που βγαίνουν βίαια σε διαθεσιμότητα, ενώ μετά από πέντε μήνες θα επιστρέψουν κι αυτοί στην ανεργία.
Στην ανακοίνωση προβάλλεται ένα διεκδικητικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους αυτούς, οι οποίοι θα πρέπει να απασχολούνται μόνο για την ειδικότητα που έχουν προσληφθεί και όχι όπου θέλει η Δημοτική Αρχή, σε θέσεις όπου δεν υπάρχει ειδικότητα εργαζομένου των ΟΤΑ, σύμφωνα με το καθηκοντολόγιο, ενώ απαγορεύεται να εργαστούν σε θέσεις βαριές και ανθυγιεινές, όπως είναι η καθαριότητα, το νεκροταφείο, η τεχνική υπηρεσία, οδηγοί κ.λπ. Στην αντίθετη περίπτωση καλεί σε καταγγελία στον ΟΑΕΔ και στους φορείς που συγχρηματοδοτούν το πρόγραμμα, ενώ καλεί και το δήμο να διασφαλίσει τους όρους υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων αυτών.
«Το πρόγραμμα αυτό που εισάγει τις πιο βάρβαρες εργασιακές σχέσεις με μεροκάματα πείνας και εξαθλίωσης χρειάζεται να ανατραπεί-καταργηθεί», σημειώνει η ανακοίνωση.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!