Προχθές ένας Αμερικανός εβραϊκής καταγωγής, συνοδευόμενος από ισραηλινούς εποίκους, εισέβαλε σε εκκλησία στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, αναποδογύρισε ένα άγαλμα του Ιησού και το κατέστρεψε. «Δεν επιτρέπονται είδωλα στην ιερή μας πόλη, τα απαγορεύει η Δεύτερη Εντολή», φώναζε… Το ίδιο βράδυ, μια άλλη «παρέα» νεαρών εποίκων, υπό τη διακριτική προστασία του ισραηλινού στρατού, κατέστρεψε αρμενικό εστιατόριο κοντά στην Παλιά Πύλη της Χριστιανικής Συνοικίας, χτυπώντας περιοίκους και φωνάζοντας «η Ιερουσαλήμ είναι δική μας»! Την προηγούμενη μέρα άλλοι ακροδεξιοί φώναζαν το αγαπημένο τους σύνθημα, «Θάνατος στους Άραβες», στην Πύλη της Δαμασκού.

Τέτοια επεισόδια είναι καθημερινά στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ – και μάλλον ανώδυνα σε σύγκριση με τη διαρκή αιματοχυσία (πρόσφατα παραδείγματα, η σφαγή 10 Παλαιστινίων στην Τζενίν, και η πολύνεκρη επίθεση ενός «μοναχικού λύκου» σε συναγωγή εποίκων). Δείχνουν όμως πόσο η εβραϊκή κοινωνία έχει διαβρωθεί από τον σιωνιστικό φανατισμό. Έκφραση αυτής της πραγματικότητας είναι το γεγονός ότι το Ισραήλ κυβερνάται από ένα μάτσο ακροδεξιών εποίκων και ρατσιστών, που θεωρούν ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει είτε να υποταχθούν ως σκλάβοι του δήθεν περιούσιου λαού, είτε να εξαφανιστούν δια παντός – με φυσική εξόντωση ή μόνιμη εκδίωξη.

«Δυτικά του Ιορδάνη ποταμού υπάρχει χώρος για μία μόνο έκφραση εθνικής αυτοδιάθεσης: αυτή του εβραϊκού έθνους». Τάδε έφη ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Νετανιάχου, Μπεζαλέλ Σμότριτς. Είναι ο ίδιος που είχε πει ότι «δεν είναι τρομοκρατική ενέργεια» το κάψιμο ζωντανού ενός μωρού 18 μηνών και των Παλαιστίνιων γονιών του από εποίκους, προσθέτοντας ότι «όποιος χαρακτηρίζει τρομοκρατία αυτή την πράξη προκαλεί θανάσιμη και αδικαιολόγητη βλάβη στα ανθρώπινα δικαιώματα»! Ο Σμότριτς, που πιστεύει ότι «όποιος θέλει να διασφαλίσει για τους Εβραίους μια εβραϊκή ζωή χωρίς μη Εβραίους δεν είναι ρατσιστής» αποτελεί, δυστυχώς, όχι εξαίρεση αλλά κανόνα.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, η πρόσφατη επιτόπια επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μπλίνκεν σε μια στιγμή που η Μέση Ανατολή μετατρέπεται σταδιακά σε νέο επίκεντρο πολεμικής αντιπαράθεσης (βλέπε και την πρόσφατη επίθεση εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ιράν από «άγνωστης προέλευσης» drones), ήταν καταδικασμένη να… «επιτύχει». Καλώντας επικοινωνιακά και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε τον Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να τον στηρίζουν έμπρακτα, και πίεσε τον δοτό Αμπάς («Παλαιστινιακή Αρχή»), να εξακολουθήσει να λειτουργεί ως Κουίσλινγκ. Στα λόγια, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη «λύση» των δύο κρατών. Στην πράξη, όλοι ξέρουν ότι η επίκλησή της αποτελεί απλά τον φερετζέ για την επέκταση της κατοχής.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!