Καταγραφή των αλλαγών σε ένα δύσκολο δεκαήμερο

 

Από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, οπότε και έκλεισαν οι τράπεζες, οι αλλαγές οι οποίες συνέβησαν στην καθημερινότητα μας, δεν είναι και λίγες. Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά προκάλεσε δυσλειτουργίες και τροποποιήσεις σε πολλούς τομείς της ζωής μας, εκτός από τις μικρές ή μεγαλύτερες ουρές στα ΑΤΜ και τον αναγκαστικό προγραμματισμό ανάληψης χρημάτων.

Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν όσον αφορά τον τουρισμό. Αξιοσημείωτη είναι η απόφαση 37 μεγάλων αεροπορικών εταιρειών – μεταξύ των οποίων οι Emirates, Virgin Αtlantic, Qatar, China και Turkish Airlines να σταματήσουν την πώληση εισιτηρίων στα ελληνικά ταξιδιωτικά πρακτορεία ενώ η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Εταιριών, ζήτησε από τα ταξιδιωτικά γραφεία να εξοφλούν ανά εβδομάδα τις οφειλές από τα εισιτήρια που έχουν εκδώσει, αντί για τη 15νθήμερη διορία που έδιναν έως σήμερα. Η Turkish Airlines ενημέρωσε τους συνεργάτες της ότι είναι αναγκασμένη να αφαιρέσει τη δυνατότητα έκδοσης εισιτηρίων από όλα τα ελληνικά πρακτορεία.

Ανάλογη και η ανακοίνωση της Emirates, η οποία επισημαίνει την εμπορική απόφασή της να παύσει προσωρινώς την πώληση εισιτηρίων της εταιρείας μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων και tour operators που έχουν τη βάση τους στην Ελλάδα. Ωστόσο, η εταιρεία διατηρεί τις ήδη ισχύουσες επιλογές έκδοσης και κράτησης εισιτηρίων μέσω του Γραφείου Κράτησης και Έκδοσης εισιτηρίων της στην Αθήνα, μέσω του Τηλεφωνικού Κέντρου Εξυπηρέτησης Πελατών και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της. Από την πλευρά τους οι αεροπορικές εταιρίες του Ομίλου Lufthansa αλλάζουν τον τρόπο πληρωμής τους από τους τουριστικούς πράκτορες, ζητώντας να καταβάλλεται η αξία των εισιτηρίων, είτε με πιστωτική κάρτα μέσω BSP, είτε με μετρητά, χωρίς όμως να αφαιρούν τη δυνατότητα να αγοράζουν εισιτήρια μέσω του BSP.

Σε αντίθεση με το παραπάνω αρνητικό κλίμα η Αegean-Olympic Air με ανακοίνωσή της αναστέλλει το τέλος εξυπηρέτησης μέχρι και την Κυριακή 19 Ιουλίου, το οποίο ανέρχεται σε 20 ευρώ, σε όλα τα εισιτήρια που αγοράζονται με μετρητά από τα εκδοτήρια εισιτηρίων στα ελληνικά αεροδρόμια. Στο μεταξύ, εισιτήρια σε τιμές από 0 έως 10 ευρώ, θα διαθέσει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών για προορισμούς εσωτερικού, σε συνεργασία με ορισμένες αεροπορικές εταιρείες για την περίοδο 13.07.1015 έως 26.07.2015.

 

Αστικές μετακινήσεις

Οι μετακινήσεις των πολιτών στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ) συνέχισαν να είναι δωρεάν μέχρι και χθες Παρασκευή, ενώ υπογράφηκε από το υπουργείο Μεταφορών η δωρεάν για πάντα μετακίνηση όλων των ανέργων εγγεγραμμένων του ΟΑΕΔ με τα Μέσα Μεταφοράς αλλά και η διαγραφή όλων των προστίμων που τους έχουν επιβληθεί για λαθρεπιβίβαση.

Με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών (ΠΑΣΠΑ) η πρότυπη Πλαζ ΚΑΑΠ Βούλας ανοίγει στις 13 Ιουλίου τις πύλες της στους ανθρώπους με αναπηρία και τους συνοδούς τους, με προοπτική να λειτουργήσει ως τις αρχές του φθινοπώρου. Επιπλέον, Οι δημότες Αθηναίων θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δωρεάν χρήση στα κολυμβητήρια και τα γυμναστήρια του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας για όλο τον μήνα Ιούλιο.

Ορισμένοι φούρνοι όπως ο Βενέτης και τα Αττικά Αρτοποιεία πήραν την πρωτοβουλία να προσφέρουν δωρεάν ψωμί σε συνταξιούχους, άνεργους και πολύτεκνους συμπολίτες μας.

Πολλοί καταναλωτές έσπευσαν στα σούπερ μάρκετ να προμηθευτούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης κατά προτίμηση και προτεραιότητα στα ζυμαρικά, όσπρια, αλεύρι και γάλατα. Στο σημείο, μάλιστα, που αναγκάστηκε το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού να διαβεβαιώσει με ανακοίνωσή του για την επάρκεια στις ποσότητες τροφίμων στην αγορά αλλά και για τις τιμές τους, οι οποίες παραμένουν σταθερές .

 

Πρόωρες προσφορές

Όσον αφορά στα εμπορικά καταστήματα, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) μειωμένος κατά 5% είναι ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων τον τελευταίο μήνα, εν σχέσει με το 2014. Αντίθετα, καταγράφεται σημαντική αύξηση της τάξης του 30% σε υποκλάδους του λιανικού εμπορίου, όπως τα τρόφιμα και τα καύσιμα. Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλά καταστήματα λόγω μειωμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε πρόωρες προσφορές, αν και η επίσημη έναρξη των εκπτώσεων είναι από τη Δευτέρα 13 Ιουλίου έως και τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015. Έτσι, όσοι επέλεξαν να κάνουν αγορές αυτές τις μέρες έβρισκαν ρούχα και υποδήματα σε πολύ χαμηλές τιμές.

Στο χώρο του πολιτισμού και των εκδηλώσεων υπήρξαν πολλές ακυρώσεις και αναβολές ταράσσοντας τη ροή των πολιτιστικών δράσεων του καλοκαιριού. Για την εβδομάδα που ακολουθεί, ακυρώνεται η προγραμματισμένη για την Τετάρτη 15 Ιουλίου συναυλία της Καμεράτα Από τον Κήπο του Μεγάρου στο Palau de la Música της Βαρκελώνης και η απευθείας μετάδοση της παράστασης Everyman από το Olivier Theatre του Λονδίνου που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη, 16 Ιουλίου, στο πλαίσιο των προβολών National Theatre Live. Επίσης, αναβάλλεται η προγραμματισμένη για τις 10 Ιουλίου, συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής. Τέλος, η Εθνική Λυρική Σκηνή ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται η παραγωγή Κάρμεν, η οποία ήταν προγραμματισμένη να παρουσιαστεί στις 26, 28, 30, 31 Ιουλίου στο Ηρώδειο.

Το μόνο σίγουρο, λοιπόν, είναι ότι ζούμε σε περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων. Ας οπλιστούμε με υπομονή και αυτοσυγκράτηση αναμένοντας τις εξελίξεις, που δεν αργούν!

 

Μαρία Κωνσταντοπούλου

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!