Στήλη Παρεν-θέσεις

του Γιώργου Βοϊκλή

 

Με τυμπανοκρουσίες ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση η μείωση των εισιτηρίων στα δημόσια ΜΜΜ από την 1η του Σεπτέμβρη.  Mειώθηκε, πράγματι, η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών, η οποία μάλιστα επεκτάθηκε σε όλα τα Mέσα. Τί έγινε, όμως, με τα εισιτήρια; Η τιμή τους μειώθηκε κατά 20 λεπτά (από 1,4 σε 1,2 ευρώ) με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου διάρκειάς τους από τα 90 σε 70 λεπτά της ώρας. Δηλαδή, η διάρκειά τους μειώθηκε κατά 33%, ενώ η τιμή τους μόνο κατά 14%. Που σημαίνει ότι για όσους χρησιμοποιούν εισιτήριο, γιατί η μηνιαία δαπάνη των μετακινήσεών τους δεν φτάνει στα 30 ευρώ, το εισιτήριο έγινε ακριβότερo. Αν λάβουμε, μάλιστα, υπ’ όψιν μας τις συχνές καθυστερήσεις στις μετεπιβιβάσεις, με αποτέλεσμα να μην αρκούν τα 70 λεπτά για μετάβαση και επιστροφή, ακόμη και σε κοντινές διαδρομές με ελάχιστο ενδιάμεσο χρόνο, το σχετικό κόστος πολλαπλασιάζεται. Στην αύξηση αυτή θα πρέπει επίσης να προσθέσουμε και την κατάργηση του δωρεάν 11ου εισιτηρίου στην αγορά δεσμίδας των δέκα.

Θα μου πείτε, σταγόνα στον ωκεανό. Δεν θα ‘λεγε, όμως, το ίδιο κι ένας άνεργος ή ένας χαμηλοσυνταξιούχος.

Πέρα απ’ αυτό, όμως, το θέμα είναι ο τρόπος που μας πλασάρουν ως μείωση την αύξηση της τιμής. Γι’ αυτό πρέπει να έχουμε το νου μας και να είμαστε έτοιμοι να τους ξεσκεπάζουμε.

Το γεγονός αυτό μου έφερε στο νου κάποιες ομάδες ακτιβιστών που έχουν συγκροτηθεί εδώ και 10ετίες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με συμμετοχή ειδικών κατά περίπτωση, με αποστολή τον έλεγχο των αποφάσεων και των δραστηριοτήτων ΔΕΚΟ και πολυεθνικών εταιρειών, οι οποίες ενημερώνουν το κοινό και οργανώνουν παρεμβάσεις για κάθε ενέργειά τους που αποβαίνει εις βάρος των πολιτών. Όπως για παράδειγμα η ομάδα Αντι-Bayer στη Γερμανία, που αποκάλυψε ότι η εταιρία παράγει και εξάγει ελεύθερα σε χώρες του Tρίτου Kόσμου σκευάσματα απαγορευμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Και με την ευκαιρία: Η κριτική που ασκούν οι εκπρόσωποι της συγκυβέρνησης και τα παπαγαλάκια τους για τις δεσμεύσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, αποτελούν ομολογία ότι δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα για τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται από την μνημονιακή πολιτική τους.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!