Αύριο Τετάρτη αρχίζει στο Α΄ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας η δίκη, σε δεύτερο βαθμό, της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή». Η πρωτόδικη απόφαση έστειλε στη φυλακή 7 ηγέτες της Χρυσής Αυγής ως διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης, ενώ καταδίκασε άλλους 43 κατηγορούμενους για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και, κατά περίπτωση, για την τέλεση σοβαρότατων κακουργημάτων. Ενώ λοιπόν βρισκόμαστε στα πρόθυρα της νέας δίκης, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής της οικογένειας Φύσσα και των Αιγύπτιων αλιεργατών με δηλώσεις και συνεντεύξεις Τύπου καλούν τη δημοκρατική κοινή γνώμη να κινητοποιηθεί και πάλι, επισημαίνοντας ότι «καμία δίκη δεν είναι εκ των προτέρων δεδομένη». Σε κοινή τους δήλωση οι Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης και Κώστας Σκαρμέας, συνήγοροι πολιτικής αγωγής των Αιγυπτίων αλιεργατών, τονίζουν:

«Τα θύματα της Χρυσής Αυγής και οι οικογένειές τους, καθώς και οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, ξεκινάμε έναν δεύτερο δικαστικό αγώνα με μεγαλύτερες δυσκολίες και μεγάλη επίσης διάρκεια. Παρά τη μοναδική ιστορικά και καταπληκτική δυναμική της πρωτόδικης απόφασης, δεν επιτρέπεται καμία επανάπαυση στο αντιφασιστικό κίνημα, και καμία βεβαιότητα ότι το κεκτημένο της πρωτόδικης απόφασης θα επαναληφθεί. Άλλωστε, αυτός είναι ο προορισμός του δεύτερου βαθμού δικαιοδοσίας: να αξιολογεί εξαρχής την υπόθεση, ακόμα και να αθωώνει κάποιον που κρίθηκε ένοχος στον πρώτο βαθμό… Τυχόν αθώωση θα σημάνει την επαναφορά στο καθεστώς διαχρονικής ατιμωρησίας της ακροδεξιάς και φασιστικής βίας στην Ελλάδα, με ό,τι αυτά συνεπάγονται. Γι’ αυτό η δίκη της Χ.Α. και η αντιφασιστική πάλη μέσα και έξω από τα δικαστήρια αφορά όλη την κοινωνία».

Οι τρεις συνήγοροι καλούν «να σπάσουμε όσο μπορούμε το φράγμα της έλλειψης δημοσιότητας», προσθέτοντας ότι ήδη επιτεύχθηκε κάτι υποβοηθητικό: ο καθορισμός της αίθουσας τελετών του Εφετείου Αθηνών ως αποκλειστικού τόπου διεξαγωγής της δίκης, αντί του Κορυδαλλού. Και η δήλωση-πρόσκληση των Θ. Καμπαγιάννη, Κ. Παπαδάκη και Κ. Σκαρμέα καταλήγει: «Ξεκινάμε από την αρχή έναν νέο δικαστικό αγώνα, που αφορά όλη την κοινωνία, για να μην επιτρέψουμε τη νομιμοποίηση της ναζιστικής εγκληματικής βίας και την αναβίωση του ίδιου του ναζισμού. Μην επαναπαυθείτε, μην θεωρήσετε δεδομένο το πρωτόδικο αποτέλεσμα, μην στείλετε μήνυμα αδιαφορίας και ανοχής οποιασδήποτε ατιμωρησίας. Ενισχύστε τον αγώνα των θυμάτων της ναζιστικής βίας και των δικηγόρων τους με τη συμμετοχή σας».

Εξάλλου σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την περασμένη Δευτέρα από συνηγόρους πολιτικής αγωγής, ο Κώστας Παπαδάκης έκρινε ότι στην πρωτόδικη δίκη «πετύχαμε την ανατροπή ενός μακρόχρονου καθεστώτος ατιμωρησίας της ακροδεξιάς, παρακρατικής, φασιστικής εγκληματικής βίας σ’ αυτόν τον τόπο, με αποτέλεσμα την ανακοπή της καθημερινής και συντεταγμένης δράσης των ταγμάτων εφόδου, δηλαδή οργανωμένων, ένστολων και ένοπλων ομάδων, στο κέντρο της Αθήνας, στη Νίκαια και αλλού». Πρόσθεσε ότι η δίκη σε δεύτερο βαθμό θα είναι ένας μεγάλος, σκληρός και μακροχρόνιος αγώνας, και υπενθύμισε: «Καμία πρωτοβουλία οικονομικής αποζημίωσης των θυμάτων και των οικογενειών τους δεν έχει ληφθεί, ως όφειλε, από την κυβέρνηση, ούτε για την καταβολή των δικαστικών εξόδων, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ένα ποσό 8 εκατομμυρίων ευρώ που έχει παρακρατηθεί, και σωστά, από την κοινοβουλευτική χρηματοδότηση της Χ.Α., ένα πολύ μικρό μέρος του οποίου θα αρκούσε για να ικανοποιηθούν όλα αυτά»…

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι της οικογένειας του Παύλου Φύσσα (Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, Χρύσα Παπαδοπούλου, Ελευθερία Τομπατζόγλου, Αργύρης Συρίγος και Μαρίνα Δαλιάνη) δήλωσαν: «Η πρωτόδικη απόφαση, αποτέλεσμα πολυετούς και κοπιώδους εργασίας των παραγόντων της δίκης, δικαίωσε τα θύματα αλλά και τις φωνές που επί σειρά ετών προειδοποιούσαν για τον εγκληματικό χαρακτήρα της ναζιστικής οργάνωσης. Τώρα καλούμαστε  εκ νέου να εκθέσουμε ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όλα εκείνα τα στοιχεία που αποδεικνύουν πλήρως τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων, έχοντας την πεποίθηση ότι η πρωτόδικη απόφαση θα επικυρωθεί από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Καλούμε και πάλι όσες και όσους διαπνέονται από δημοκρατικά και αντιφασιστικά αισθήματα, να στηρίξουν με την παρουσία τους και αυτή τη μάχη».

Η δίκη ξεκινά στις 8 το πρωί της Τετάρτης 15/6 στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών (Λεωφ. Αλεξάνδρας και Κυρίλλου Λουκάρεως, Αθήνα).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!