Στις 12 Μαΐου η επανάληψη μετά τη νέα διακοπή

Του Μάριου Διονέλλη

 

Να ροκανίσουν το χρόνο και να αυξήσουν την ένταση φαίνεται πως επιχειρούν οι κατηγορούμενοι στη δίκη της Χρυσής Αυγής η οποία ενώ ξεκίνησε και πάλι την Πέμπτη, διακόπηκε για την προσεχή Τρίτη 12 Μαΐου, στην ειδική αίθουσα που έχει διαμορφωθεί στις φυλακές του Κορυδαλλού. Μετά την άρνηση δικηγόρων να εκπροσωπήσουν κάποιους από τους υπόδικους το δικαστήριο αναγκάστηκε να ορίσει νέους συνηγόρους ενώ ένταση δημιούργησε και το γεγονός ότι ένας εκ των κατηγορουμένων, ο Γ. Κομιανός ζήτησε να του οριστεί δικηγόρος, αν και στην πρώτη μέρα της δίκης είχε προσέλθει με συνήγορο υπεράσπισης. Ο Κομιανός αποδοκιμάστηκε καθώς θεωρείται πως με τον τρόπο αυτό το δικαστήριο οδηγείται σε νέα αναβολή ώστε να δοθεί απαραίτητος χρόνος στους νέους συνηγόρους για να μελετήσουν την ογκωδέστατη δικογραφία.

Η ένταση πάντως από τη δίκη μεταφέρθηκε τεχνηέντως και στη Βουλή. Μπορεί τα μέλη της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής να μην παρίστανται στη δίκη επιχειρώντας να αποσυνδεθούν από τις εγκληματικές ενέργειες, ωστόσο ο βουλευτής Γ. Λαγός φρόντισε να απειλήσει ανοιχτά τη βουλευτίνα Λιάνα Κανέλλη δημιουργώντας φραστικό επεισόδιο στους διαδρόμους του κοινοβουλίου. Μεταξύ άλλων της είπε «Σε είδα που πήγες στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Να δω πώς θα φύγεις από κει…»

Τέλος, σημαντικό μέρος της έναρξης της δίκης έχει αφιερωθεί στο ζήτημα της αλλαγής του τόπου διεξαγωγής, καθώς υπάρχουν σοβαρές διαμαρτυρίες από τον Δήμο Κορυδαλλού και από κατοίκους της περιοχής καθώς η αίθουσα γειτνιάζει με σχολεία και μάλιστα σε λίγες μέρες τα παιδιά θα βρίσκονται σε διαδικασία εξετάσεων. Μετά την παρέμβαση του δημάρχου Κορυδαλλού η πρόεδρος δήλωσε αναρμόδια για τη μεταφορά της δίκης τονίζοντας πως αυτό είναι θέμα της Πολιτείας και της πολιτικής ηγεσίας ενώ αντιπρότεινε η δίκη να γίνεται Σάββατα, όταν τα σχολεία είναι κλειστά.

Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει και χωροταξικό πρόβλημα εντός της ειδικά διαμορφωμένης αίθουσας, η οποία κρίνεται ανεπαρκής για να φιλοξενήσει τους 69 κατηγορούμενους, τους περίπου 110 συνηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, τους 130 μάρτυρες και φυσικά πολίτες που θα ήθελαν να παρακολουθήσουν την ιστορική δίκη.

 

 

Διπλή δίκη για Κρητικό κατηγορούμενο

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση ενός Κρητικού κατηγορούμενου ο οποίος κάθεται στο σκαμνί για τη ρατσιστική επίθεση εις βάρος μεταναστών στο χωριό Βαϊνιά της Ιεράπετρας τον Φεβρουάριο 2013 (έχει συμπεριληφθεί στη δικογραφία της δίκης της Χ.Α.). Για τη συγκεκριμένη υπόθεση αυτός και ακόμα τέσσερα άτομα έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα σε 3 χρόνια και 9 μήνες φυλάκιση με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Ωστόσο, εκτός από τη δίκη στον Κορυδαλλό, στις 14 Μαΐου ο ίδιος πρόκειται να καθίσει και στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου, κατηγορούμενος για βιασμό ανήλικης μαθήτριάς του, πριν από 15 χρόνια, όταν εκείνος ήταν γυμναστής σε σχολείο της Ιεράπετρας. Το περιστατικό έχει καταγγείλει πριν από δύο χρόνια η ίδια η, ενήλικη πλέον, γυναίκα, η οποία παρίσταται και ως πολιτική αγωγή στη συγκεκριμένη δίκη. Στο πλούσιο βιογραφικό του συγκεκριμένου κατηγορούμενου συγκαταλέγεται και η καταγγελία της ΕΛΜΕ Λασιθίου για προπαγάνδα υπέρ της Χρυσής Αυγής στα παιδιά του Νυχτερινού Λυκείου Ιεράπετρας, όπου υπηρέτησε ως διευθυντής, ενώ παλαιότερα για μικρό διάστημα υπηρέτησε και στο πολιτικό γραφείο του τοπικού βουλευτή της Ν.Δ. και σημερινού κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!