Ο γνωστός ηθοποιός Ιβάνο Μαρεσκότι ανακοίνωσε στις 8 Ιανουαρίου ότι θα ψηφίσει το «Κίνημα 5 Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο. Πολλοί ξαφνιάστηκαν και τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν αρκετά με την περίπτωση, αφού ο Μαρεσκότι είχε πάρει μέρος και στη δημιουργία του Δημοκρατικού Κόμματος, από το οποίο αποχώρησε, και στη «Λίστα Τσίπρα» στις ευρωεκλογές του 2014. Μιλά με λόγια πικρά και εξηγεί την επιλογή του χωρίς αυταπάτες. Δυο μέρες αργότερα, η νεοδημιουργηθείσα κίνηση Potere al Popolo («Εξουσία στο Λαό»), που δίνει αγώνα για μια εκλογική καταγραφή διαφορετική από τις συνηθισμένες, του απευθύνθηκε καλώντας τον έστω να γνωριστούν. Οι εκλογές στην Ιταλία θα πραγματοποιηθούν στις 4 Μαρτίου και όντως η κατάσταση της Αριστεράς στη γειτονική χώρα είναι τραγική. Όπως και αλλού, για να μην παραμυθιαζόμαστε… Δημοσιεύουμε εδώ αποσπάσματα από συνέντευξη του Ιβάνο Μαρεσκότι, και από την έκκληση που του απηύθυνε η κίνηση Potere al Popolo.

 

 

Κύριε Μαρεσκότι, γίνατε κι εσείς οπαδός του Γκρίλο;

Όχι, είμαι και παραμένω κομμουνιστής, δεν υποστηρίζω κανένα κόμμα – πόσο μάλλον το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S).

Τι σας αρέσει όμως σ’ αυτό;

Ότι, π.χ., υπερασπίζεται το Σύνταγμα.

Και τι δεν σας αρέσει;

Η απειρία τους, η ανικανότητα να διοικούν, όπως έχουν δείξει εκεί που έχουν τη δημαρχία, ο αρχηγοκεντρικός χαρακτήρας του κόμματος, οι θέσεις τους για την υπηκοότητα, και το ότι κρατάνε τις πόρτες ανοιχτές στους ακροδεξιούς ψηφοφόρους της Λέγκας του Βορρά.

Το M5S λέει πως δεν ανήκει ούτε στη δεξιά ούτε στην αριστερά…

Λάθος, είναι λίγο κι από τα δύο, ανακατεμένα σε μια γενικόλογη και ασαφή αντίδραση στη σημερινή κατάσταση.

Τότε γιατί θα τους ψηφίσετε;

Επειδή είναι η μοναδική χρήσιμη εναλλακτική στην κυβέρνηση της Δεξιάς.

 

Υπάρχει και το Δημοκρατικό Κόμμα…

Όχι, ήμουν ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του, αποχώρησα ένα χρόνο μετά, και σήμερα το βλέπω να μεταλλάσσεται σε όργανο του διεθνούς χρηματιστικοποιημένου καπιταλισμού.

 

Λέω καθαρά πως είμαι και παραμένω κομμουνιστής, αλλά τα κάναμε όλα λάθος, και πρέπει να ξαναρχίσουμε από την αρχή

 

Δηλαδή για σας η Αριστερά έχει πεθάνει;

Πρέπει να αντιληφθούμε πως η Αριστερά είναι ηττημένη και χωρίς απήχηση. Ακόμη κι εκείνοι που αυτοαποκαλούνται αριστεροί, καλοί και έντιμοι άνθρωποι, ενεργούν στην πράξη σαν δεξιοί. Ξέρεις τι λέγαμε παλιά με τους συντρόφους μας;

i

Τι λέγατε;

«Δεν θέλουμε να πεθάνουμε σαν χριστιανοδημοκράτες». Κι όμως, πολλοί πρώην σύντροφοι έχουν γίνει ήδη. Και μερικοί, μέσα στο PD, έχουν καταντήσει πολύ χειρότεροι από τους χριστιανοδημοκράτες.

 

 

Κύριε Μαρεσκότι, πώς και κάνετε σήμερα μια τέτοια επιλογή;

Γιατί τα δοκίμασα όλα, αλλά δεν υπάρχει πλέον Aριστερά στην Ιταλία. Απέτυχε στο πολιτικό, κοινωνικό, ακόμη και στο συνδικαλιστικό επίπεδο χάρη στο PD από τη μια, και από την άλλη στη Δεξιά, η οποία συντέλεσε στη διάλυση της Αριστεράς και των κατακτήσεών της.

 Θέλετε να πείτε λοιπόν πως το M5S είναι το «μικρότερο κακό»;

Ακριβώς. Αν δεν νικήσει αυτό, θα νικήσει η φασιστοειδής και ρατσιστική δεξιά της Λέγκας του Βορρά, της Forza Italia και των Fratelli d’Italia. Προτιμώ να έχω απέναντι μου μια κυβέρνηση του M5S παρά μια αμιγώς δεξιά κυβέρνηση. Λέω καθαρά πως είμαι και παραμένω κομμουνιστής, αλλά τα κάναμε όλα λάθος, και πρέπει να ξαναρχίσουμε από την αρχή. Ο χώρος του M5S είναι συγκεχυμένος, και έχει πολλές άγνωστες πλευρές. Υπάρχει δεξιά και αριστερή τάση στο εσωτερικό του, φαίνεται όμως πως η δεύτερη έχει την πλειοψηφία.

 

Σκεφτήκατε να είσαστε υποψήφιος με το M5S ;

Για όνομα του Θεού! Αυτό μου έλειπε! Δεν υποστηρίζω το M5S: πολλοί νομίζουν πως έγινα οπαδός του Γκρίλο, ενώ είναι φανερό πως τοποθετούμαι κριτικά απέναντί του. Θέλω μόνο να ανατρέψω το πολιτικό σκηνικό, να χρησιμοποιήσω την ψήφο μου για να τους στείλω όλους στο σπίτι τους. Το M5S αποτελείται από ανθρώπους άγνωστους και άπειρους, αλλά τι είναι οι άλλοι; Οι άλλοι είναι πιο έμπειροι βέβαια. Μπορεί να μην τους γνωρίζουμε καλά αυτούς του κινήματος M5S, αλλά γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τους απατεώνες που μας έχουν κυβερνήσει.

 

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που περιμένετε από μια κυβέρνηση του M5S;

Καταρχήν να αποφασίσουν τι θέλουν, και να πράξουν πολιτικά. Είμαι κάθετα αντίθετος με το αρχηγοκεντρικό τους μοντέλο, αλλά δεν είναι και φασίστες, όπως λένε πολλοί. Ωριμάζουν σιγά-σιγά, και δεν διστάζουν πια να κάνουν συμμαχίες. Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο: η πολιτική χωρίς συμμαχίες δεν είναι πολιτική, αλλά δικτατορία.

 

 

 

 

«Τουλάχιστον έλα να μας γνωρίσεις από κοντά!»*

 

Αγαπητέ Ιβάνο, διαβάσαμε την ανάρτησή σου που εκφράζει απέχθεια προς διάφορα κόμματα τα οποία τα τελευταία χρόνια ξέχασαν τις υποσχέσεις τους και τις προσδοκίες πολλών Ιταλών, ιδιαίτερα όσων ανήκουν στα πιο ταλαιπωρημένα κοινωνικά στρώματα. Μόλις ένα μήνα πριν, πολλοί από εμάς βρισκόμασταν ακριβώς στην ίδια κατάσταση με σένα, νοιώθοντας τέτοια αγανάκτηση που δεν μπορεί να εκφραστεί απλά με μια ψήφο.

Βέβαια μια ψήφος στο Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν ύψιστη διαμαρτυρία. Αλλά τι έκαναν οι εκπρόσωποι του M5S στους δήμους που διοικούν, για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προαναφέραμε; Το πρόγραμμά τους μοιάζει όλο και περισσότερο με εκείνο του Δημοκρατικού Κόμματος (PD): ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων υπηρεσιών, απελευθερώσεις επαγγελμάτων, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Βλέποντας πως δεν υπάρχει ένα αριστερό πρόγραμμα, πραγματικά εναλλακτικό σε εκείνο του PD, οι σύντροφοι από τη Νάπολη, που δραστηριοποιούνται πολιτικά και κοινωνικά στη συλλογικότητα του ex-OPG, είχαν ξαφνικά την «τρελή» ιδέα να φτιάξουν ένα συνδυασμό για τις προσεχείς εκλογές, για να εκφράσουν όλους αυτούς τους αγανακτισμένους που προαναφέραμε. Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν πολλοί πολιτικοί και κοινωνικοί ακτιβιστές, επιτροπές και συλλογικότητες, που μέσα σε ένα μήνα οργάνωσαν περισσότερες από εκατό λαϊκές συνελεύσεις σε όλη τη χώρα. Έτσι συγκροτείται το Potere al Popolo (PaP)…

Οι αμφιβολίες και οι διαφορές είναι απόλυτα δικαιολογημένες, όταν πρωτοερχόμαστε σε επαφή και γνωριζόμαστε… Εντάξει, στο PaP συμμετέχει και η Rifondazione, αλλά υπάρχουν κι ένα σωρό άλλοι άνθρωποι που θέλουν πολύ να συμμετέχουν ξανά στην πολιτική. Κι έχουμε μία «πολιτική ηγέτιδα» (όπως επιβάλλει ο εκλογικός νόμος) έξω από πολιτικά κυκλώματα, που εργάζεται σαν προσωρινή ερευνήτρια στη Νάπολη…

Αγαπητέ Ιβάνο, γιατί δεν έρχεσαι να μας γνωρίσεις από κοντά; Δεν μπορούμε να σου υποσχεθούμε πως θα σου προσφέρουμε όσα ζητάς από την πολιτική, αλλά σίγουρα θα μάθεις πραγματικά ποιοι είμαστε και τι θέλουμε να γίνουμε. Είναι ένα κάλεσμα, όπως λέγεται, χωρίς δέσμευση: ούτε πουλάμε κάτι, ούτε ζητάμε την ψήφο σου. Σου ζητάμε μόνο να μας αφιερώσεις λίγο χρόνο για να μπορέσεις να μας γνωρίσεις. Τι λες; Δέχεσαι;

 

* Αποσπάσματα από την έκκληση που απηύθυνε στον Ιβάνο Μαρεσκότι η κίνηση Potere al Popolo («Εξουσία στο Λαό»), όπως δημοσιεύθηκε στις 10/1/2018 στην ηλεκτρονική εφημερίδα Contropiano (contropiano.org).

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!