Ε,λοιπόν, είναι μια πολύ καλή ιδέα και απορώ πώς δεν την είχαμε σκεφτεί νωρίτερα. Τόσα χρόνια ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ πάλευαν για να βελτιώσουν της Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και πάντα κάτι έλειπε. Ήρθε, όμως, αυτή η κυβέρνηση με το αστείρευτο λαϊκό έρεισμα και έκανε για μια ακόμα φορά το θαύμα της.

Δεν χρειάζονται πια δεσμευτικές συνθήκες ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες. Η λύση βρέθηκε και δεν θα σταματήσει εδώ, αλλά θα προάξει και θα αναβαθμίσει το Εργατικό Δίκαιο. Στο διά ταύτα: Οι καιροί χαλεποί, οι ευκαιρίες δουλειάς ακριβοθώρητες και οι ανάγκες πνίγουν τα νοικοκυριά όλο και περισσότερο.

Έρχεται, όμως, εδώ το σοφό σύστημα και με συνοπτικές διαδικασίες βγάζει από τη δύσκολη θέση τον εργοδότη που έχει κάθε καλή διάθεση να προσλάβει εργαζόμενους, να καταπολεμήσει την ανεργία και να συνεισφέρει στην οικονομία της χώρας: Ο μισθός θα αποτελείται από ένα μέρος χρήματα και ένα μέρος… κουπόνια! Μάλιστα, κουπόνια σούπερ μάρκετ. Προς το παρόν, όμως. Γιατί οι σκέψεις είναι να επεκταθούν τα κουπόνια και στην ευρύτερη αγορά, σε είδη ένδυσης και υπόδησης, βενζινάδικα, φαρμακεία και γιατί όχι και ΔΕΚΟ.

Ο συγκεκριμένος τρόπος αμοιβής πιάνει ακριβώς τον παλμό της σημερινής κοινωνίας από τη μια και από την άλλη δίνει ώθηση στην αγορά. Μη σας πω πως πατάσσει και τον καπιταλισμό ταυτόχρονα. Ελέγχει τις σπατάλες, νοικοκυρεύει τις οικογένειες, μειώνει τα περιττά έξοδα και διασφαλίζει το εισόδημα του εργαζόμενου. Ξέρεις τι έχεις και πόσα θα χαλάσεις, βρε αδερφέ!

Όμως, αυτός ο τρόπος πληρωμής των εργαζομένων ενισχύει και την ανάπτυξη στη χώρα. Βοηθά στις επενδύσεις. Διότι ο εργοδότης δεν απειλείται πια από συνδικαλιστικά τερτίπια και αδιέξοδους εργασιακούς νόμους. Πληρώνει σε είδος και τα κέρδη του συσσωρεύονται και επενδύονται, βάζοντας παρακαταθήκη για μελλοντικές θέσεις εργασίας.

Για πρώτη φορά σ’ αυτή τη χώρα το ηθικό πλεονέκτημα εξαργυρώνεται, καθώς το κεφάλαιο βρίσκεται στην υπηρεσία του εργαζόμενου!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!