Συνιστά τεράστια πρόκληση η ενεργοποίηση μιας πρωτοφανούς δίωξης κατά του Παναγιώτη Λαφαζάνη από υπηρεσία της Ασφάλειας υπό τον εύηχο τίτλο «Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος της Κρατικής Ασφάλειας», η οποία είναι «αρμόδια για τη διερεύνηση όλων των υποθέσεων που αφορούν στην παρεμπόδιση κρατικής λειτουργίας».

Η κυβέρνηση, αλλά και όσοι έχουν ψηφίσει τα μνημόνια, γνωρίζουν καλά πως πρέπει απαραίτητα να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί και η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας χιλιάδων σπιτιών και άλλων περιουσιακών στοιχείων στα χέρια αετονύχηδων, funds, τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων. Έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας αυτή τη «δουλειά».

Έτσι, όχι μόνο ψηφίσαν αλλά και μεριμνούν με πολλαπλά μέτρα, ώστε όλη η διαδικασία μεταβίβασης (μπορούν να χρησιμοποιηθούν κι άλλες λέξεις εδώ, όπως κλοπή, απαλλοτρίωση, πλιάτσικο κ.λπ.) της περιουσίας εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα. Νομικό πλαίσιο, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, άρση κάθε απορρήτου και ακατάσχετου, ένοπλες φρουρές που θα πραγματοποιούν εξώσεις και κατασχέσεις, όλα είναι στο πρόγραμμα και ήδη προχωρούν.

Η δίωξη Λαφαζάνη είναι το προοίμιο διώξεων και τρομοκράτησης για να παρεμποδιστεί κάθε αντίσταση στους πλειστηριασμούς. Κάθε σκέψη ή κίνηση υπεράσπισης των περιουσιών που βγαίνουν στο σφυρί και πωλούνται σε αδηφάγα κερδοσκοπικά συμφέροντα, θα πρέπει με κάθε τρόπο να προληφθεί ή να κατασταλεί. Η πρόσφατη ενέργεια εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.

Η δίωξη Λαφαζάνη και άλλων αγωνιστών, δείχνει τον κυνισμό και τη σαπίλα που υπάρχει στον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ και στο επιτελείο Τσίπρα. Δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο για να εφαρμόσουν την πολιτική των «δανειστών». Για αυτούς, όσα έχουν υπογράψει με τους δανειστές «είναι δίκαια και γίνονται πράξη». Κάθε διαθέσιμος τρόπος είναι αποδεκτός προκειμένου να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους.

Είναι υποκριτικές οι αντιδράσεις που καταγράφονται μέσα στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά από το «κόμμα» και τους βουλευτές. Σήμερα, κάνουν ότι εκπλήσσονται για την δίωξη Λαφαζάνη. Όταν όμως ψήφιζαν το τρίτο μνημόνιο, τους νόμους που ακολούθησαν και όλες τις αλλαγές ώστε να πραγματοποιηθούν απρόσκοπτα οι πλειστηριασμοί, δεν περίμεναν καμία αντίδραση; Τότε γιατί χρειαζόταν όλη αυτή η θωράκιση που θεσμοθετήθηκε από τα σχετικά μέτρα. Τι νόμιζαν ότι θα κάνει η κυβέρνηση, ότι θα προχωρούσε σε όλη την αλλαγή του νομικού πλαισίου, αλλά μετά θα το «καταργούσε στην πράξη» ή θα «προστάτευε την πρώτη κατοικία»; Μα, ποιον κοροϊδεύουν;

Εκτός αν το σχήμα «άλλο το κόμμα, άλλο η κυβέρνηση» που παρουσιάζεται ως… φοβερή διαλεκτική σύλληψη από «κομματικούς διανοούμενους» τύπου Κ. Δουζίνα, σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα φέρνει νόμους μέσω του κοινοβουλίου, θα διώκει όποιον αντιστέκεται μέσω των κρατικών μηχανισμών και της Ασφάλειας, και από την άλλη το κόμμα και οι βουλευτές θα βγάζουν καμιά ανακοίνωση συμπαράστασης για όσους χάνουν τα σπίτια τους ή διώκονται για «παρεμπόδιση της κρατικής λειτουργίας».

Το πακέτο της «μεταβίβασης» είναι μεγάλο. Αποτελεί μεγάλη κοινωνική τροποποίηση και αναδιανομή με πραγματική ταξική μεροληψία, όπως θα έλεγε ο έτερος μεγάλος μαρξιστής και αγαπημένος των «θεσμών» (αχ, αυτές οι διαλεκτικές αντιθέσεις) Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η «δουλειά» πρέπει να προχωρήσει πάσει θυσία και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας μεγάλης αλλαγής στα ίδια τα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας. Η στοχοποίηση της μικρής ιδιοκτησίας υπέρ των «αγορών», των πολύ μεγάλων διεθνών και χρηματοπιστωτικών συμφερόντων, είναι από τις βασικές επιδιώξεις των ελίτ. Παραδόξως, ή και όχι τόσο, έρχεται να συναντηθεί με το «αριστερό» αφήγημα που φαίνεται να μην έχει πρόβλημα με την εξαέρωση των «μεσαίων» στρωμάτων για να δοθεί κάτι, υποτίθεται, στους ακόμα πιο αδύναμους. Βεβαίως, ούτε αυτό συμβαίνει, αφού και οι «μη έχοντες τίποτα» πλήττονται από τη συνολική αυτή πολιτική. Μένουν κάποια συσσίτια ή έκτακτα επιδόματα από το υπουργείο της κας Φωτίου, κυρίως προς επικοινωνιακή και τηλεοπτική εκμετάλλευση…

Για το ζήτημα βέβαια, κουβέντα δεν ειπώθηκε από την Ν.Δ. που περιμένει να έρθει στα πράγματα με στρωμένο το έδαφος σε όλα τα πεδία. Από ΚΙΝ.ΑΛ., Ποτάμι και φυσικά τους συγκυβερνήτες ΑΝΕΛ, επίσης σιγή ιχθύος για το θέμα.

Θεοδωράκης και Γλέζος για τη δίωξη

«Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και νυν αρχηγός κόμματος, καλείται στην Ασφάλεια όπως γινόταν με τους αριστερούς και δημοκράτες για εκφοβισμό, στις σκοτεινές μέρες της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Ώστε και Μανιαδάκης κύριε Πρωθυπουργέ; (Ο Μανιαδάκης υπήρξε επί Μεταξά υπουργός Ασφαλείας και διώκτης των κομμουνιστών). Η ταχύτητά σας προς τα πίσω είναι άξια θαυμασμού. Να αναμένω κι εγώ την δική μου κλήση «δι’ υπόθεσίν μου» (και στο βάθος Μακρόνησος); Προτρέχω… Κάτω τα χέρια από τον Λαφαζάνη (και κάθε Λαφαζάνη)! Αυτό έχω να σας πω»
Μίκης Θεοδωράκης

«Η κλήση σε απολογία –με αφορμή τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς– στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, μετά από εισαγγελική παραγγελία, από την «Διεύθυνση ασφαλείας» της ΕΛΑΣ και από το «τμήμα προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού πολιτεύματος»(!) με την επίκληση άρθρων του ποινικού κώδικα όπως αυτός της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας, είναι βόλι στη καρδιά των πολιτών και της Δημοκρατίας. Αποκαλύπτει τη λογική της κυβέρνησης, που αποπειράται να καταστείλει και να τρομοκρατήσει τους πολίτες που αντιστέκονται. Αυτές οι κλήσεις-προκλήσεις δεν έχουν όνομα, στοχεύουν σε όλους μας και πρέπει να απαντηθούν από όλους μας».
Μανώλης Γλέζος

«Μεταμνημονιακοί» πλειστηριασμοί

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ξεκίνησαν οι πρώτοι «μεταμνημονιακοί» πλειστηριασμοί ακινήτων. Ήδη, περίπου 5.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων έχουν αναρτηθεί για τους επόμενους μήνες του 2018. Το μεγάλο «φαγοπότι» ωστόσο, αναμένεται για το 2019, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για περίπου 50.000 πλειστηριασμούς. Τα περισσότερα από τα ακίνητα που εκποιούνται καταλήγουν στα χέρια των τραπεζών, ενώ παράλληλα ενεργοποιούνται διαδικασίες fast track για επανάληψη των άκαρπων πλειστηριασμών. Η κυβέρνηση έχει εκσυγχρονίσει όλο το νομικό και «τεχνικό» οπλοστάσιο, ώστε όλες οι διαδικασίες να προχωρούν χωρίς προσκόμματα και εξαιρέσεις. Έχει ήδη τεθεί σε επαναλειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα δημοπρασιών, που επιτρέπει στις τράπεζες να προχωρούν σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Στόχος των συστημικών ομίλων είναι να πολλαπλασιάσουν τον όγκο των ακινήτων που θα αλλάξουν χέρια, αυξάνοντας σημαντικά τα έσοδά τους από ρευστοποιήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί, οι τράπεζες λογαριάζουν να ανακτήσουν μέσω πλειστηριασμών 200 εκατ. ευρώ από το καταναλωτικό, 2,9 δισ. ευρώ από το στεγαστικό και 7,5 δισ. ευρώ από το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!