Ο κοινωνικά… ευαίσθητος πρώτος προϋπολογισμός της Αριστεράς

 

Με την προσθήκη επιπλέον μέτρων ύψους 5,7 δισ. ευρώ στον κρατικό Προϋπολογισμό για το 2016, με συνέχιση της φοροεπιδρομής και με περαιτέρω μείωση των κονδυλίων που αφορούν τη λαϊκή οικογένεια, απαντά η κυβέρνηση στις αιτιάσεις των «κακοπροαίρετων» περί χαριστικής βολής στα λαϊκά στρώματα, περί γενικευμένης εξάντλησης της πλειονότητας των πολιτών και περί επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Μόνο από την εκτίναξη του ΦΠΑ προβλέπεται στον Προϋπολογισμό αφαίμαξη 1,3 δισ. ευρώ, από την αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας (μισθωτοί-συνταξιούχοι) περίπου 150 εκατ. ευρώ, από την αλλαγή των συντελεστών στη φορολογία των αγροτών, την αύξηση της προκαταβολής φόρου και την καρατόμηση της επιστροφής στο φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο, άλλα 125 εκατ. ευρώ. Από την αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες επιβαρύνονται με επιπλέον 114 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το επίδομα θέρμανσης μειώνεται κατά 50%, για την «εξοικονόμηση» 105 εκατ. ευρώ, τα δε ποσά για συντάξεις στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και στο Δημόσιο μειώνονται κατά 726 εκατ. ευρώ.

Μέτρα όπως αυτά, και άλλα ακόμη, δίνουν μια γεύση για το τι εννοούσε ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, μιλώντας για «αριστερό αποτύπωμα» του Προϋπολογισμού του 2016 μέσω της αύξησης των κοινωνικών δαπανών. «Ο Προϋπολογισμός αυτός διαφέρει απ’ όλους τους Προϋπολογισμούς της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2009, γιατί ενσωματώνει το στοιχείο της δημοσιονομικής ισορροπίας. Διαφέρει, όμως, και από τους Προϋπολογισμούς 2010-2014, επειδή δίνει έμφαση στο στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης, στον κοινωνικό Προϋπολογισμό. Με αυτή την έννοια, είναι Προϋπολογισμός της Αριστεράς», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στις κοινωνικές δαπάνες περιλαμβάνονται δαπάνες για την καταπολέμηση της ανεργίας, για το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, για την επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, για την ενίσχυση των νοσοκομείων κατά 300 εκατ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν όλοι οι ανασφάλιστοι, και αύξηση δαπανών 62 εκατ. ευρώ για την παροχή επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης προς ανασφάλιστους υπερήλικες. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπγιάλας, δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός είναι «πραγματικός και ρεαλιστικός». Πράγματι, χρειάζεται να είναι «αριστερή» μια κυβέρνηση για να προβλέψει (πραγματικά δεν παίζονται) «έσοδα 8.000.000 από περικοπή αποδοχών υπαλλήλων λόγω απεργιών», αυξημένα δηλαδή κατά 70% σε σύγκριση με το 2015. Φαίνεται ικανή να… αποκομίσει δημοσιονομικά οφέλη ακόμα και από τις λαϊκές κινητοποιήσεις!

 

Ζαχαρίας Ρουστάνης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!