Αναδημοσιεύουμε από το μπλογκ της «Αντιφασιστικής Καμπάνιας για την Ουκρανία»* μία από τις ιστορίες των «Παιδιών του Πολέμου», που αποτελεί κοινή δουλειά του δημοσιογράφου Yan Shenkman και του φωτογράφου Vladimir Telegin. Οι δυο τους επισκέφτηκαν προσφυγικούς καταυλισμούς και πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας με στόχο τους να παρουσιάσουν, χωρίς περαιτέρω πολιτικό σχολιασμό, τις ιστορίες των παιδιών που υποφέρουν από τον πόλεμο. Όπως σημείωσε ο Shenkman: «Δεν πιστεύω ότι κανείς που βρίσκεται πίσω απ’ αυτόν τον πόλεμο θα έρθει στα συγκαλά του ενώ θα βλέπει αυτές τις φωτογραφίες και θα διαβάζει αυτές τις ιστορίες. Αλλά τουλάχιστον δεν θα μπορούν να πουν ότι δεν γνώριζαν»…

Η ιστορία της 11χρονης Αναστάζια: «Η φίλη μου η Σάσα σκοτώθηκε. Ήταν η καλύτερή μου φίλη. Ταξίδευαν με αυτοκίνητο. Μια ένοπλη ομάδα εμφανίστηκε μέσα από κάτι θάμνους, άρχισαν να πυροβολούν κι η Σάσα τραυματίστηκε στο κεφάλι. Κάλυπτε τον μικρότερό της αδερφό που τότε ήταν 2 μηνών. Όταν μου το είπαν, ρώτησα: “Πώς μπορεί να συνέβη αυτό;”. Αλλά συνέβη, έτσι απλά, κι αυτό ήταν. Η Σάσα χειρουργήθηκε. Έπεσε σε κώμα, το οποίο κράτησε όλο το βράδυ. Πέθανε την αυγή… Όταν μας βομβάρδισαν, δεν υπήρχε καταφύγιο γύρω, μόνο ένα υπόγειο, όπου έμεινα για 24 ώρες. Ποντίκια και αρουραίοι παντού. Είχε κρύο. Οι πολυκατοικίες στη γειτονιά μας είναι τετραώροφες. Το μόνο που σκεφτόμουν όλη νύχτα ήταν ότι θα χτυπήσουν το κτίριο και θα καταρρεύσει όλο πάνω μου. Φοβόμουν να κοιμηθώ. Δεν ήθελα να θαφτώ κάτω απ’ τα ερείπια. Αλλά τελικά κουράστηκα τόσο, που αποκοιμήθηκα».

Στο ίδιο μπλογκ δημοσιεύεται κάλεσμα για διαμαρτυρία σήμερα Σάββατο έξω από την ισπανική πρεσβεία (συγκέντρωση στις 12:30 το μεσημέρι στο μετρό Ακρόπολη), ενάντια στη σύλληψη από την ισπανική «αντιτρομοκρατική» υπηρεσία οχτώ αντιφασιστών εθελοντών λίγες ώρες μετά την επιστροφή τους από το Ντονμπάς στην Ισπανία. Οι οχτώ κατηγορούνται μεταξύ άλλων για «συμμετοχή σε ένοπλη σύγκρουση ενάντια στα συμφέροντα της Ισπανίας, παραβίαση της ουδετερότητας του ισπανικού κράτους και τρομοκρατία»! Ένας από τους συλληφθέντες, ο Sergio Beccera, δήλωσε: «Δεν είμαστε τρομοκράτες. Τρομοκράτες είναι οι κυβερνήσεις όπως της Ισπανίας, που οπλίζουν και στηρίζουν τους Ουκρανούς φασίστες. Τρομοκράτες είναι αυτοί που εισέβαλαν στα σπίτια μας και μας συνέλαβαν με την απειλή όπλου. Λένε ότι παραβιάσαμε την ουδετερότητα της Ισπανίας. Είναι απίστευτοι! Αυτοί παραβίασαν την ουδετερότητα, στηρίζοντας το ΝΑΤΟ και χρηματοδοτώντας τα τάγματα των Ουκρανών ναζί».

 

* solidarityantifascistukraine.wordpress.com

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!