του Γιώργου Αρχοντόπουλου

«Να προσέχετε τις μάσκες, δεν έχω άλλες και δεν κυκλοφορούν πλέον». Διαμαρτυρία κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, έξω από τα γραφεία της εταιρείας στο Συντριβάνι. Άλλη μία από τις πολλές, αλλά σε αυτή εμφανίστηκε ο Τάσος, αεικίνητος όπως πάντα, μας έδωσε μάσκες των Σαμαρά-Βενιζέλου και λεφτά, πολλά λεφτά, χιλιάδες ψεύτικα ευρώ κολλημένα σε ρολά.

«Πάμε απέναντι, πάμε να ντύσουμε το Συντριβάνι!» Σε δευτερόλεπτα έχει σκαρφαλώσει στα μάρμαρα, απλώνει τα ρολά, τα στερεώνει, παίρνει και δύο εργαζόμενους από το σωματείο, τους φοράει τις μάσκες, τους δίνει και από μια χούφτα ευρώ, έτοιμη η σκηνή: Η ηγεσία της χώρας έκανε το νερό εμπόρευμα και το πουλάει. Φωτογραφίες, βίντεο, έχει κλέψει για άλλη μια φορά την παράσταση, ο άνθρωπος ορχήστρα, και δε καταλάβαμε και πότε εξαφανίστηκε, είχε και αλλού να πάει να υποστηρίξει κάποιο άλλο κίνημα.

Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, Μάρτιος 2016

Λίγα χρόνια αργότερα πήγαμε με το σωματείο να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε στο Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, ήταν τότε που θα συνδέαμε το νερό της ΕΥΑΘ για τις ανάγκες των προσφύγων. Ξαφνικά ακούμε φωνές, παιδικές, γέμισε ο χώρος κορδέλες, πανό, χρώματα, και ένας Τάσος με την ομάδα του να διασκεδάζει τα προσφυγόπουλα, και αυτά να γελάνε και να παίζουν μαζί του.

Η αλληλεγγύη, η δύναμη και το κουράγιο του Τάσου, όλη η στάση ζωής του, είναι ένα παράδειγμα για όλους μας, μια πηγή έμπνευσης. Χαμογελαστός και καλοπροαίρετος ακόμη και στα χρόνια της αρρώστιας του, αυτός ήταν που μας έδινε δύναμη.

Η αγάπη του για τα παιδιά ατελείωτη, είχε χιονίσει λέει στο σχολείο που δούλευε, και τα παιδιά χαιρόταν που το είχε στρώσει στην αυλή. Μόνο που δεν χιόνιζε άλλο. Ανέβηκε λοιπόν στην ταράτσα, και άρχισε να πετάει χιόνι από εκεί ψηλά, σαν να χιονίζει! Για να δώσει ακόμη μεγαλύτερη χαρά στα παιδιά, στα παιδιά του. Ο Τάσος συνέχισε να «χιονίζει» όταν ο καιρός σταμάτησε, ο Τάσος μπορούσε να κάνει το όμορφο ακόμη ομορφότερο, ο Τάσος έπαιρνε τα σιωπηλά και συνεσταλμένα παιδάκια δίπλα του, τους έδινε ένα κόκκινο μαντηλάκι και τα έκανε βοηθούς του, κάνοντάς τα συμμέτοχους στην τάξη, ο Τάσος έσπειρε την καλοσύνη και την χαρά σε χιλιάδες παιδικές ψυχές μ’ ένα αποκλειστικά δικό του τρόπο, ο Τάσος έκανε τον κόσμο μας καλύτερο, τα παιδιά του φορτωμένα με αυτές τις μοναδικές εμπειρίες χαράς ζουν ανάμεσα μας, ο Τάσος ζει γύρω μας μέσα από αυτά.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!