Δύο μήνες απεργίας στη Phone Marketing

Μπορεί να βρίσκεται στην οδό Εργασίας αριθμός 2, αλλά η προσφορά της στην αγορά εργασίας είναι μόνο ένα 8ωρο την εβδομάδα. Αυτό το μοντέλο προσπάθησε να επιβάλει η επιχείρηση Phone Μarketing στους εργαζόμενούς της. Κι αυτοί, εδώ και δύο μήνες, απαντούν με απεργία. Πρόκειται για μια από τις επιχειρήσεις που ξεπήδησαν εδώ και χρόνια πουλώντας σε τρίτους υπηρεσίες τηλε-είσπραξης, τηλε-πωλήσεων και άλλες παροχές αναπτύσσοντας ένα υπερ-ελαστικό μοντέλο εργασίας.
Μέσα από ένα πλέγμα επιχειρήσεων του ιδίου ιδιοκτήτη και επιδεικνύοντας αρνητικούς ισολογισμούς προσπαθεί να επιβάλει εκ περιτροπής εργασία, εξωθώντας τους εργαζόμενους σε παραίτηση, όπως λένε οι ίδιοι. Η νομοθεσία της συγκυβέρνησης, ο «παθητικός» ρόλος του υπουργείου Εργασίας και της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και ο ενεργός ρόλος της αστυνομίας στηρίζουν τις επιδιώξεις του. Η απάντηση όμως που δίνουν μέσα από τη γενική τους συνέλευση οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν αφήνει περιθώρια στην εργοδοσία να σπάσει τον αγώνα τους, παρά τα εμπόδια που προσπάθησε να τους βάλει, χρησιμοποιώντας μεθόδους διάσπασης μέχρι και απεργοσπαστικό μηχανισμό: «Η αξιοπρέπειά μας και η ίδια η ανάγκη μας για επιβίωση δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε πίσω σ’ αυτόν τον αγώνα. Θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα να συνεχίσουμε μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά μας. Για 140 ευρώ με ένα 8ωρο την εβδομάδα, δεν μπαίνουμε για δουλειά».
Στην τελευταία γενική συνέλευση, στις 11/5, αποφάσισαν τη συνέχιση του αγώνα με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες τις οποίες προκηρύσσουν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής και το Σωματείο των Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα. Με απεργιακό ταμείο και την αλληλεγγύη που εκφράζουν τόσο οι κάτοικοι της Νέας Ιωνίας, όσο και οργανώσεις εργαζομένων, οι απεργοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσής τους. Η απόφασή τους συμπυκνώνεται στο κείμενο που κυκλοφόρησαν. «Σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε», γράφουν χαρακτηριστικά και εξηγούν: «Όσα τερτίπια και αν χρησιμοποιήσουν, όσους ισολογισμούς και να μας παρουσιάσουν, στους οποίους φαίνεται ξεκάθαρα η μεταφορά ποσών από τη μια στην άλλη εταιρία του ίδιου ιδιοκτήτη, εμάς δεν μπορούν να μας μπερδέψουν. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όλα τα χρόνια, μέχρι σήμερα, με τη δουλειά μας παράγουμε τεράστιο πλούτο και τον καρπώνονται οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης. Γνωρίζουμε επίσης ότι χωρίς τους εργάτες ούτε γρανάζι γυρίζει, ούτε τηλέφωνο δουλεύει, όπως αποδεικνύεται στην πράξη».

Μ. Ε.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!