Του Δημήτρη Δήγκα

 

Η συγκομιδή των πρώιμων επιτραπέζιων ροδάκινων ξεκίνησε με το πρόβλημα του ρωσικού εμπάργκο να παραμένει. Οι καιρικές συνθήκες, μέχρι στιγμής, είναι ευνοϊκές και αυτό σημαίνει πως ο όγκος της παραγωγής θα είναι και φέτος αυξημένος. Αν, όμως, το ρωσικό εμπάργκο συνεχιστεί αυτό που φοβούνται όλοι είναι ότι οι τιμές θα καταρρεύσουν.
Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να παρθούν μέτρα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε η τιμή των φρούτων που σχετίζονται με το εμπάργκο να κρατηθεί σε λογικά επίπεδα. Ιδιαίτερα για το ροδάκινο, αν οι τιμές πώλησης είναι σαν τις περσινές, τότε θα μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή του κλάδου.
Όσον αφορά το ρωσικό εμπάργκο: Έγινε μια πρόταση από την πλευρά της Ρωσίας για τη δημιουργία κοινών ελληνορωσικών εταιριών μεταποίησης φρούτων με την προοπτική να παρακαμφθεί το εμπάργκο. Την πρόταση αυτή την απέρριψε η ελληνική πλευρά, γιατί τα μεταποιημένα φρούτα (κομπόστες, μαρμελάδες, χυμοί κ.λπ.) είναι έτσι κι αλλιώς εκτός εμπάργκο. Φήμες λένε και για μια δεύτερη πρόταση που έπεσε στο τραπέζι από την πλευρά των Ρώσων και αφορούσε στην άρση του εμπάργκο για τρεις χώρες: Ελλάδα, Κύπρο και Ουγγαρία. Κι αυτή όμως την πρόταση την απέρριψε η ελληνική πλευρά για να μην εκνευρίσει τους φίλους μας τους Ευρωπαίους. Αυτό που τώρα αναμένεται είναι να γίνει άρση του εμπάργκο για συγκεκριμένα είδη φρούτων όπως ροδάκινα, πορτοκάλια, ακτινίδια και ίσως και μήλα για όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Όμως, όπως είπαμε και στην αρχή, η συγκομιδή του επιτραπέζιου ροδάκινου έχει ήδη αρχίσει. Ελληνικά ροδάκινα φτάνουν στη ρωσική αγορά «βαπτισμένα» μέσω τρίτων χωρών. Όμως αυτή η λύση έχει αυξημένο κόστος λόγω δασμών και αυτό το κόστος μετακυλίεται στην τελική τιμή του παραγωγού και συμπιέζει τις τιμές προς τα κάτω.

Ελπίζουμε στην άμεση λύση του προβλήματος, πριν να είναι πολύ αργά για όλους μας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!