Οι παραγωγοί ανησυχούν, οι έμποροι τρίβουν τα χέρια τους ενόψει συγκομιδής και η κυβέρνηση παρακολουθεί απαθής

 

Οι επιπτώσεις του εμπάργκο της Ρωσίας σε αγροτικά προϊόντα της Δύσης, που επιβλήθηκε ως αντίμετρα στις οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. δημιουργούν ένα ακόμη πρόβλημα στην ήδη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία. Οι παραγωγοί των προϊόντων που περιέχονται στη «μαύρη λίστα» έχουν να αντιμετωπίσουν την κερδοσκοπία των εμπόρων και πιθανά προβλήματα στη διάθεση.

Η κυβέρνηση προτίμησε, από την πρώτη στιγμή, να μη διεκδικήσει τίποτα για το συμφέρον των παραγωγών, επιλέγοντας να ακολουθήσει τη στρατηγική των κυρώσεων. Διάλεξε στρατόπεδο από την αρχή της κρίσης στην Ουκρανία, με τον Ευ. Βενιζέλο να επισκέπτεται το Κίεβο ως ο πρώτος Δυτικός πολιτικός που αναγνώρισε τη νέα ουκρανική κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχουν και οι νεοναζί.

Όταν συζητούνταν οι οικονομικές κυρώσεις της Ε.Ε. εναντίον της Ρωσίας, η κυβέρνηση Σαμαρά ακολούθησε τυφλά τη σκληρή στάση της Αγκ. Μέρκελ. Αντιθέτως, άλλες χώρες της Ε.Ε. που διαφώνησαν με τις κυρώσεις (π.χ. Φινλανδία) πέτυχαν εξαγώγιμα προϊόντα τους να βγουν από τη «μαύρη λίστα».

Λόγω όλων των παραπάνω, η ανησυχία που επικρατεί στους ακτινιδιοπαραγωγούς της Πιερίας –ενόψει και της συγκομιδής– είναι μεγάλη. Ο Νομός Πιερίας παράγει περίπου το 40% των ελληνικών ακτινιδίων, με την καλλιέργεια των οποίων ασχολούνται πάνω από 3.000 νοικοκυριά, ενώ για τους περισσότερους αποτελεί πλέον, λόγω και της οικονομικής κρίσης, την κύρια πηγή εισοδήματος.

Οι αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας απορρόφησαν το 2013 περίπου το 50% των εξαγώγιμων ακτινιδίων. Οι παραγωγοί ανησυχούν για την έλλειψη εναλλακτικών αγορών, με δεδομένα τα προβλήματα στις δύο αυτές αγορές λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας και της κατάστασης στην Ουκρανία. Περισσότερο όμως ανησυχούν για την κερδοσκοπία των εμπόρων, οι οποίοι προφασιζόμενοι τα πιθανά προβλήματα διάθεσης, θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση που δημιουργείται, πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω. Έτσι, οι παραγωγοί θα μοιραστούν τη ζημιά και οι έμποροι θα αυξήσουν τα κέρδη τους.

 

Επιτροπή αγώνα

Μπροστά στις πιθανές αρνητικές εξελίξεις, οι ακτινιδιοπαραγωγοί της Πιερίας αυτοοργανώνονται για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. Μετά από ανοιχτές συναντήσεις σε Κατερίνη και Ν. Έφεσο συγκρότησαν επιτροπή αγώνα η οποία θα συντονίζει τις δράσεις τους. Βασικές προτάσεις της επιτροπής είναι οι εξής:

α) Προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης με τη ρωσική πλευρά για το σταμάτημα του εμπάργκο.

β) Αποζημίωση όλων των παραγωγών από την Ε.Ε., σε περίπτωση οικονομικής ζημιάς των ακτινιδιοπαραγωγών, γιατί εξαιτίας της κεντρικής της πολιτικής προκάλεσε το εμπάργκο. Ισότιμη αντιμετώπιση όλων των παραγωγών είτε πρόκειται για μέλη Ομάδων Παραγωγών είτε για μεμονωμένους παραγωγούς.

γ) Πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων όσων παραγωγών θίγονται από το εμπάργκο.

δ) Έγκαιρη καταγραφή της παραγωγής των ακτινιδίων από τις κρατικές υπηρεσίες.

Οι παραπάνω προτάσεις αποτελούν ψήφισμα της Επιτροπής Ακτινιδιοπαραγωγών Πιερίας, το οποίο κοινοποιήθηκε στους τοπικούς φορείς και στα κόμματα.

Οι κυβερνητικοί βουλευτές του Ν. Πιερίας οι οποίοι σπεύδουν να φωτογραφηθούν σε κάθε χαλαζόπτωση ζητώντας, με περίσσια υποκρισία, να κάνει ο ΕΛΓΑ, δηλαδή το κράτος, τη δουλειά του, για το τεράστιο αυτό θέμα δεν έχουν να πουν τίποτε.

Η δε κυβέρνηση, επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά κοινωνική αναλγησία, δήλωσε με κυνισμό διά της εκπροσώπου της, Σ. Βούλτεψη, πως «2 φορτηγά ροδάκινα δεν θα καθορίσουν την εξωτερική μας πολιτική».

Μεγάλη ανταπόκριση βρήκαν τα αιτήματα των παραγωγών από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη βουλευτή Λίτσα Αμμανατίδου να φέρνει το θέμα στη Βουλή, με επίκαιρη ερώτηση για τη διάθεση των ακτινιδίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει έμπρακτα και δυναμικά τα αιτήματα των ακτινιδιοπαραγωγών. Γιατί, για εμάς, η πολιτική καθορίζεται από τις ανάγκες της κοινωνίας και μόνο.

 

Κρίτων Τσικλιάς, Γεωπόνος, μέλος του Αγροτικού Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!