Ο καθηγητής Πέτρος Σεβαστίκογλου, διακεκριμένος θεατρικός και κινηματογραφικός σκηνοθέτης, στη νέα του ταινία Electra προχωράει τους πρωτοποριακούς πειραματισμούς που ξεκίνησε στην προηγούμενη ταινία του.

Με λήψεις μεγάλης διάρκειας, η κάμερα παρακολουθεί δυο γυναίκες, μάνα και κόρη (Καριοφυλλιά Καραμπέτη / Σοφία Κόκκαλη), που αναζητούν πατρίδα ανάμεσα σε Σενεγάλη και Ελλάδα. Θραύσματα αναμνήσεων συγχέονται με τοπία και χορευτικούς αφρικάνικους ρυθμούς, θυμίζοντας τη Μήδεια του Παζολίνι, με μίξη ήχων απ’ τους Prefabricated Quartet. Η χορευτική κίνηση της κάμερας με ανετάριστα πλάνα γεμάτα φως και χρώματα και η κατακερματισμένη αφήγηση αγγίζουν μια ενδιαφέρουσα πρωτοποριακή γραφή.

Αν στη σοφόκλεια εκδοχή η Ηλέκτρα δονείται από το πάθος της εκδίκησης, ο ίδιος ο Σεβαστίκογλου δηλώνει ότι επιλέγει να αναδείξει την αποξένωση της Ηλέκτρας από τη μητέρα της και την ανάγκη αναζήτησης του αδελφού της, σε μια προσπάθεια προσδιορισμού ταυτότητας, μέσα από τη σύγκρουση με το ξένο, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κόσμου.

Τα γυρίσματα διήρκεσαν δύο χρόνια, δίχως συνεργείο, σε συνεχόμενο αυτοσχεδιασμό με τους ηθοποιούς, σύμφωνα με τις επιταγές της «κάμερας-στυλό».

Αυτή η κατ’ εξοχήν πειραματική ταινία αποτελεί ανεξάρτητη παραγωγή και προβάλλεται αποκλειστικά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στις 22:00, μέχρι τέλος Ιανουαρίου.

 

Ιφ.Καλ.

 

INFO

Τη Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου, θα βρίσκεται στην Ταινιοθήκη η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, προσκεκλημένη του σκηνοθέτη, για μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!