Γιατί πληθαίνουν οι διαρροές και τα δημοσιεύματα για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Τζαφέρη

 

Άφθονα τα ρεπορτάζ και οι αποκλειστικές πληροφορίες (ή διαρροές;) του Τύπου το περασμένο Σαββατοκύριακο, σχετικά με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την αποφασισμένη διεύρυνσή τους, ώστε να γίνει πράξη η πολυπόθητη εκλογική νίκη που θα φέρει την κυβέρνηση της Αριστεράς. Προκαλεί εντύπωση η συντονισμένη παρέμβαση εκδοτικών συγκροτημάτων για το συγκεκριμένο θέμα τη συγκεκριμένη στιγμή αλλά επίσης προκαλεί εντύπωση –ιδιαίτερα στην βάση του ΣΥΡΙΖΑ– η αντιμετώπιση της οποίας έτυχε αυτή η κίνηση από τα αρμόδια όργανα του κόμματος και τα ηγετικά του στελέχη.

Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι σχεδόν αποκλειστικά, η αναγκαία διεύρυνση αφορούσε (κατά τα δημοσιεύματα) στελέχη και προσωπικότητες του κεντροαριστερού χώρου και κυρίως αυτά που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, κάτι σαν εισβολή Πασοκοφερμένων θα μπορούσε να το εκλάβει κάποιο απλό μέλος του κόμματος. Και τι δεν γράφτηκε! Από πρώην βουλευτές και πολιτευτές του, από συγγενείς και φίλους επιφανών στελεχών του, από μισο-μετανοημένους, μισο-αντιμνημονιακούς και πολλά ακόμη. Είναι το επόμενο βήμα μετά την ολοένα και πιο στενή προσέγγιση με τη ΔΗΜΑΡ σε όλες της τις εκδοχές, η οποία φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί αν κρίνουμε από δηλώσεις και των δύο πλευρών.

Είναι τυχαία άραγε η συντονισμένη αυτή αναφορά του Τύπου ή προσθέτει σε μια σχεδιασμένη πίεση που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό για προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πλαίσιο εθνικής συνεννόησης στα μεγάλα και κομβικά ζητήματα για το καλό του τόπου, για να αποδεχτεί ότι θα υπάρξει συνέχεια στο κράτος, άρα και στο πολιτικό σύστημα και τις υπογραφές του;

 

Ανάγκη διευρύνσεων, αλλά…

Στην πορεία ανατροπής της μνημονιακής κυβέρνησης και φυσικά και στην εκλογική μάχη, προφανώς και χρειάζονται συμμαχίες και διευρύνσεις. Αυτές όμως δεν θα πρέπει να αφορούν και να σχετίζονται με την επιχειρούμενη κεντροαριστερή ανασύσταση, ούτε να θυσιάζουν οποιοδήποτε ριζοσπαστικό και κινηματικό στοιχείο συνάντησε και συμμετείχε στον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια.

Στα ψηφοδέλτια θα πρέπει να αποτυπώνεται όλη η κοινωνική δυναμική των τελευταίων ετών, αυτή που εκτίναξε τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση και ανέτρεψε το καταστροφικό για τη χώρα δικομματικό μοντέλο. Όπως και να μην ξεπλένει ή νεκρανασταίνει, μέσω αυτών, το σάπιο πολιτικό προσωπικό που υπηρέτησε τη διαφθορά και την υποτέλεια της χώρας. Αυτό περιμένει και η βάση του κόμματος αλλά και χιλιάδες υποστηρικτές του, που προσβλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ σαν τη μοναδική σήμερα λύση.

Για όσους αντιλήφθηκαν την παρέμβαση αυτή σύμφωνα με τα παραπάνω, η απάντηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποτονική έως μη σοβαρή. Γιατί μια τέτοια απάντηση πρέπει να δοθεί από τα πιο υπεύθυνα χείλη και με τον πιο συντεταγμένο τρόπο. Το ότι δεν έγινε κάτι τέτοιο, δείχνει για ακόμη μια φορά την υποτίμηση του ρόλου του κόμματος ως πολιτικού εργαλείου, αλλά και τη θέση που του ετοιμάζεται σε σχέση με την ενδεχόμενη μελλοντική κυβέρνηση.

 

Με… facebook και like!

Δεν μπορεί αυτά τα θέματα και οι ανησυχίες χιλιάδων μελών του κόμματος να απαντιούνται μέσω… facebook, ούτε η απήχησή της να μετριέται με το πόσα like (!) θα δεχτούν αυτές. Τουλάχιστον κάποιες Οργανώσεις Μελών (πάλι η βάση δηλαδή) προχώρησαν σε δημόσιες επίσημες ανακοινώσεις για όσα γράφτηκαν και τις αφορούσαν.

Η σιωπή και η υποτίμηση από τους μηχανισμούς του κόμματος, μόνο ήσυχα δεν μπορεί να αφήνει τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, όχι τόσο για το ποιοι θα είναι υποψήφιοι βουλευτές τελικά, αλλά κυρίως για το τι πολιτικά θα σηματοδοτήσει η συγκρότηση των ψηφοδελτίων και ποια κοινοβουλευτική ομάδα θα υπάρξει την επόμενη, δύσκολη έτσι κι αλλιώς, μέρα. Γι’ αυτό θα πρέπει άμεσα να καθορισθούν και τα κριτήρια και οι διαδικασίες προς τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, με συντεταγμένο τρόπο και τη συμμετοχή της βάσης, της οποίας η φωνή θα πρέπει επιτέλους να ακουστεί.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!