Ο νέος πόλεμος της Τουρκίας εξαγγέλθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο ενώπιον της Γ.Σ. του ΟΗΕ πριν λίγες μέρες. Στην «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίαση του, το Συμβούλιο Ασφαλείας στάθηκε αδύνατον να καταλήξει σε απόφαση. Δύο αντίπαλες χώρες, οι ΗΠΑ και η Ρωσία μπλόκαραν, για διαφορετικούς λόγους, την καταδίκη μιας ενέργειας που συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, την προάσπιση του οποίου υποτίθεται ότι υπηρετεί ο θεσμός. Καθόλου περίεργο…

Θα ήταν άλλωστε αδύνατη η νέα πολεμική εκστρατεία του Ερντογάν αν δεν είχε εξασφαλίσει εκ των προτέρων την ανοχή των δύο μεγάλων δυνάμεων. Όλοι άλλωστε γνωρίζουν τις δηλώσεις Τραμπ και Πούτιν που στην ουσία έδιναν «πράσινο φως» στον Ερντογάν. Αν ο Ερντογάν καταφέρνει να προωθεί τις επεκτατικές του βλέψεις εκμεταλλευόμενος την παγκόσμια «αταξία» το κρίσιμο ζητούμενο είναι τι συμβαίνει στα παγκόσμια κέντρα λήψης αποφάσεων.

Μια διχασμένη Αμερική

Οι ΗΠΑ δεν είναι πια σε θέση να επιβάλλουν τα ηγεμονικά τους σχέδια με τον τρόπο που το έκαναν στο πρόσφατο παρελθόν. Η κατάληξη των πολέμων σε Αφγανιστάν και Ιράκ, το βούλιαγμα των σχεδιασμών τους στην Συρία και η σημερινή «αντιφατική» στάση τους στα θερμά μέτωπα του πλανήτη, αποτελούν ενδείξεις μιας νέας εποχής που, αδρά και απρόβλεπτα, ξεπροβάλλει.

Η δύση της Δύσης, η προϊούσα δηλαδή αδυναμία της στο ρόλο της αδιαμφισβήτητης υπερδύναμης, αντανακλάται ανάγλυφα στον εσωτερικό διχασμό της. Η νέα τουρκική εκστρατεία στη Συρία πυροδότησε μια νέα σφοδρή αντιπαράθεση στο εσωτερικό των ΗΠΑ που άλλωστε σοβεί από την επόμενη μέρα της εκλογής του Τραμπ.

Ρεπουμπλικάνοι και δημοκρατικοί, μέλη του Κογκρέσου, εξαπολύουν μύδρους κατά της στάσης του Αμερικανού προέδρου και απειλούν με ανατροπή του.

Θα ήταν αδύνατη η νέα πολεμική εκστρατεία του Ερντογάν αν δεν είχε εξασφαλίσει την ανοχή των δύο μεγάλων δυνάμεων. Όλοι άλλωστε γνωρίζουν τις δηλώσεις Τραμπ και Πούτιν που στην ουσία έδιναν «πράσινο φως» στον Ερντογάν

Ο πόλος της παγκοσμιοποίησης στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αφού πρώτα με ήσυχη τη συνείδηση κατέστρεψε Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία, για να μείνουμε μόνο στην περιοχή, τώρα εξαπολύει μύδρους κατά του Ερντογάν, άλλοτε πιστού ενεργούμενου για την εκπαραθύρωση του Άσαντ. Μένει να αποδειχθεί αν πίσω από την «λεοντή ειρήνης» που ενδύονται κρύβεται μια νέα προσπάθεια αποδυνάμωσης του εσωτερικού τους αντίπαλου. Άλλωστε τα εδώ «παπαγαλάκια» του αντίστοιχου λόμπυ βρίθουν αναλύσεων για τον «ανισόρροπο» και «αδαή» πρόεδρο που θυσιάζει την« αξιοπιστία» και το «συμφέρον» των ΗΠΑ λόγω οικονομικών συναλλαγών με τον Ερντογάν. Τόσο απλά…

Ο Τραμπ δεν είναι μόνος. Και είναι άγνωστο αν βρίσκεται σε δεινή θέση. Εκφράζει τον πόλο εκείνων των συμφερόντων που αποσκοπούν στη νέα παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ μέσω των οικονομικών πολέμων και ανταγωνισμών. Τον πόλο εκείνο που επιθυμεί, όχι να σταματήσει τις παγκόσμιες στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, αλλά τον επιμερισμό του κόστους χρηματοδότησης αυτών των πολέμων. Εξ’ ου και οι πιέσεις προς την Ευρώπη για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για την ασφάλεια, ή πρόσφατα η παραχώρηση «μερικής εξουσιοδότησης» στον Ερντογάν για να προασπίσει τα αμερικάνικα συμφέροντα στη Συρία με το μικρότερο κόστος για τις ΗΠΑ. Και δίπλα σε αυτά, η μόνιμη προσπάθεια να συγκρατηθεί η Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η στρατιωτική και οικονομική περικύκλωση της Ρωσίας στην ασίγαστη μάχη για παγκόσμια κυριαρχία.

Όσο και να είναι υπαρκτός ο διχασμός στο εσωτερικό των ΗΠΑ, τροφοδοτώντας παγκόσμια αστάθεια, τόσο δεν είναι «αθώοι του αίματος» οι δύο πόλοι που συγκρούονται για την ηγεμονία στο εσωτερικό της χώρας. Άλλωστε, είτε με την Τουρκία σε πρωταγωνιστικό ρόλο είτε με αμερικάνικες βάσεις στη Συρία, το σχέδιο διαμελισμού της χώρας και ο κίνδυνος για την ειρήνη είναι το ίδιο υπαρκτά.

Η Ε.Ε. γελοιοποιείται καθώς «ξεπλένει» την ενοχή της

Η πρόσφατη απόφαση των ιθυνόντων της Ε.Ε. να σχηματίσουν μια Κομισιόν με προτεραιότητα την γεωπολιτική, κατέρρευσε πριν ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαπραγματεύσεις κατανομής των αρμοδιοτήτων μεταξύ των μελών της νέας επιτροπής. Οι προτάσεις των 5 χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στον ΟΗΕ, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Γερμανία Πολωνία, και Βέλγιο, «απέτυχαν» να οδηγήσουν τα άλλα μέλη του Οργανισμού σε απόφαση. Ίσως η ενωμένη Ευρώπη «ύψωσε» τη φωνή της εκ του ασφαλούς, γνωρίζοντας εκ των προτέρων το αποτέλεσμα.

Άλλωστε, ήταν τα ίδια μέλη που στην «εσωτερική» τους συνεδρίαση απέφυγαν και αποφεύγουν συστηματικά να πάρουν πραγματικά μέτρα κατά της Τουρκίας τη στιγμή που απειλεί με πόλεμο δύο μέλη της, Ελλάδα και Κύπρο, ενώ ασκεί ήδη ωμή στρατιωτική βία στην Κύπρο σε στεριά και θάλασσα.

Η «αγωνία» βέβαια της Ευρώπης δεν είναι ούτε η καταδίκη των επεκτατικών βλέψεων του Ερντογάν ούτε η προάσπιση των μελών της ούτε, βέβαια, η προάσπιση της ειρήνης. Άλλωστε ευρωπαϊκές δυνάμεις πήραν ανοικτά μέρος στον πόλεμο της Συρίας και διατηρούν ακόμα στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή. Όλες οι μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης συνωστίζονται στην «αυλή του σουλτάνου», επιδιώκοντας νέα συμβόλαια σε εμπορικές και στρατιωτικές ανταλλαγές στα πλαίσια διμερών σχέσεων. Η αγωνία των ευρωπαίων ιθυνόντων είναι τα νέα προσφυγικά κύματα που απειλούν να κατακλύσουν την Ευρώπη διαταράσσοντας τις ασταθείς πολιτικές ισορροπίες στο εσωτερικό ακόμα και των πιο ισχυρών χωρών της. Και παράλληλα η συνέχιση της έκθεσης στους ασίγαστους εκβιασμούς της Τουρκίας για χρηματοδότηση του κόστους διαχείρισης της «φιλοξενίας» που προσφέρει στα θύματα, και της δικής τους πολιτικής, ώστε να συνεχίζεται ο εκβιασμός στο διηνεκές.

Η Ευρώπη, έχοντας βάλει τη δική της σφραγίδα στον πόλεμο στη Συρία και τη Μ. Ανατολή, νομίζει ότι θα «ξεπλύνει» τις ενοχές της αναθέτοντας στις ΗΠΑ την προάσπιση των συμφερόντων της. Η γεωπολιτική της αδυναμία και το διαφαινόμενο αδιέξοδο στη χάραξη ενός νέου συνεκτικού οικονομικού σχεδιασμού που θα ενώνει το εσωτερικό της, την καθιστά αδύναμη και ανύπαρκτη δύναμη στην περιοχή.

Σενέρ Λεβέντ: «Γενοκτονία και σιωπή»

Ο γνωστός Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, Σενέρ Λεβέντ, περιέγραψε με εξαιρετικό τρόπο τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας μπροστά στο νέο πόλεμο που εξαπόλυσε ο Ερντογάν: «Ο άνθρωπος, πριν από μερικές μέρες, βγήκε στο βήμα των Ηνωμένων Εθνών. Κρατάει έναν χάρτη στο χέρι. Δείχνει τα εδάφη που ετοιμάζεται να κατακτήσει στη γειτονική χώρα. Δεν ακούγεται τίποτα στην αίθουσα. Όλα είναι φυσιολογικά. Σε εκείνα τα μέρη θα γίνει εθνικό ξεκαθάρισμα. Γενοκτονία. Τα λέει αυτά κοιτώντας όλους στα μάτια. Δεν ακούγεται τίποτα!»

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!