Στις αρχές του Αυγούστου η χώρα δεν έχει καμιά πολυτέλεια να περιμένει ώς τον…Σεπτέμβρη. Το αύριο είναι εδώ. Οι σπασμοί της βαθιάς συστημικής κρίσης στην Ευρωζώνη ακυρώνουν πολύ γρήγορα τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς και κλονίζουν τα πλανητικά κέντρα. Όλες οι αντιθέσεις πυροδοτούνται, κάτι που είναι αναμενόμενο όσο τα αδιέξοδα του καπιταλισμού γιγαντώνονται και η παγκόσμια κρίση περισφίγγεται όλο και πιο απειλητικά στο νεοφιλελεύθερο μονόδρομο.

Δύο μόλις εβδομάδες μετά τις «γενναίες και ιστορικές αποφάσεις για την αλληλεγγύη της Ε.Ε.» και τη διάσωση της Ευρωζώνης στοχοποιούνται ευθέως η Ιταλία και η Ισπανία, τα χρηματιστήρια καταγράφουν μίνι κραχ, ενώ οι αγωνιώδεις και σπασμωδικές κινήσεις των Όλι Ρεν και Τρισέ προδίδουν τους επικίνδυνους τριγμούς στα θεμέλια της ίδιας της Ευρωζώνης. Χωρίς ανάσα στην κυριολεξία, εδώ και ενάμισι χρόνο, μοιάζει σαν να ζούμε ξανά και ξανά τον ίδιο εφιάλτη μέσα από ένα σχιζοφρενικό-χιτσκοκικό σενάριο. Για πολλοστή φορά (Τιτανικός, Μνημόνιο Νο1, περιφερειακές εκλογές, Μεσοπρόθεσμο) με αυτοεκπληρούμενη απειλή τη χρεοκοπία αλυσοδέσανε τη χώρα στη μέγγενη της αναδιάρθρωσης – όπως εξευγενισμένα αποκαλείται η πτώχευση και η αποικιοποίηση.  
Είναι η δοκιμασμένη μέθοδος των αλλεπάλληλων σοκ. Όλα όσα ξορκίσανε ήταν όλα όσα είχαν σχεδιασμένα προϋπολογίσει, σε αυτό το εξευτελιστικό παζάρι με τη διεθνή μαφία των χρηματοπιστωτικών γιγάντων, με την ευρωκρατία στο λεπτό ρόλο του ντίλερ, ώστε να μην ξεθωριάσει η λάμψη της λυδίας λίθου, του ιερού ευρώ, εκεί όπου στηρίζονται τα αμύθητα κέρδη που συσσωρεύει η χρεομηχανή εδώ και δεκαετίες. Με το αίμα των λαών και των χωρών της Ευρωζώνης, που σήμερα βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα της κρίσης, σφραγίζονται συμβιβασμοί και λυκοσυμμαχίες που παρουσιάζονται σαν «μεγάλες ανάσες», «αναγέννηση της Ευρώπης» και «θωράκιση απέναντι στις αγορές».
Στο ζοφερό φόντο της παγκόσμιας αστάθειας που διαμορφώνεται μέρα με τη μέρα, ακόμη και η πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελλών, είναι στον αέρα. Ο καταιγιστικός εφαρμοστικός οίστρος της κυβέρνησης δεν πρόκειται να αφήσει τίποτα όρθιο. Η χώρα έχει, επισήμως, παραδοθεί στην ξένη επιτροπεία και κομμάτι-κομμάτι η οικονομία και η κοινωνία ακρωτηριάζονται. Το πολιτικό σύστημα απροκάλυπτα αναφέρεται μόνο στα αφεντικά του, τις Βρυξέλλες, τη Βόννη και την Ουάσιγκτον και η εγχώρια θλιβερή ολιγαρχία εκπίπτει στον τιμητικό ρόλο του μεσάζοντα μαυραγορίτη. Ο φασιστικός λόγος που εκπέμπουν οι Βενιζέλος και Μόσιαλος είναι σε ευθεία αντιστοιχία με την ωμή αστυνομική και εισαγγελική βία που εξαπολύεται απέναντι σε όποιον… μιλάει ή κινείται. Μηδενική ανοχή και σιδηρόφρακτη οχύρωση είναι το νέο δόγμα.
Ο Σεπτέμβρης είναι ήδη εδώ! Τώρα διαμορφώνονται και ωριμάζουν οι όροι για να ανθίσει το νέο κύμα της κοινωνικής άνοιξης. Απεργάζονται σχέδια επί χάρτου για δημοψηφίσματα-παγίδες, εκβιασμούς και τυχοδιωκτισμούς στα μέτωπα εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο, εκλογικά και κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, για να δώσουν παράταση ζωής στο μοιραίο ρόλο για τη χώρα ενός ένοχου και ξεπουλημένου, ώς το μεδούλι, πολιτικού συστήματος.
Να ξεμπερδεύουμε με όλους αυτούς, για να ανοίξει άλλος δρόμος. Είναι επείγον, είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!