Στην Κλαυθμώνος θα υποδεχτεί το ΕΚΑ τους υπουργούς Οικονομικών

Θερμή υποδοχή θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα βρεθούν στην Ελλάδα την 1η Απριλίου για τη Σύνοδο του ECOFIN. Το EKA αποφάσισε να οργανώσει παναθηναϊκή πανεργατική κινητοποίηση την ημέρα αυτή, καλώντας σε συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα στην πλ. Κλαυθμώνος. Το «να ενώσουμε τις φωνές μας και να επιστρέψουμε ως ανεπιθύμητα τα σχέδια» που απεργάζονται κυβέρνηση και τρόικα, είναι «ελάχιστο χρέος απέναντι: στα 3,5 εκατ. συνανθρώπους μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, στους πάνω από 1,5 εκατ. ανέργους, στους όμηρους-απλήρωτους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, στους απολυμένους (σε διαθεσιμότητα) του δημόσιου τομέα, στη νέα γενιά που μόνο οι ελαστικές και ανασφάλιστες σχέσεις εργασίας τής επιφυλάσσονται ως μέλλον, στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που βλέπουν να γκρεμίζεται ό,τι με χρόνια δουλειάς έχουν χτίσει, στους συνταξιούχους που τους δίνουν αντί για σύνταξη φιλοδώρημα, στον ίδιο μας τον εαυτό που μας στερούν το βασικό δικαίωμα για ζωή με αξιοπρέπεια», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΕΚΑ.

Γενική απεργία, 9/4
Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση αυτή του Εργατικού Κέντρου ήρθε περίπου μια βδομάδα μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, όπου κατατέθηκε πρόταση που ζητούσε: α) συντονισμό δυνάμεων ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για τις διαθεσιμότητες-απολύσεις, β) πανεργατικό-παλλαϊκό συλλαλητήριο την ημέρα της Συνόδου του ECOFIN, γ) γενική απεργία στις 9 Απριλίου. Τελικά η ΓΣΕΕ αποφάσισε μόνο τη γενική απεργία, μια απόφαση με την οποία η ΠΑΣΚΕ διαφώνησε, παίρνοντας ουσιαστικά αποστάσεις από την προετοιμασία της απεργίας.
Σημειώνεται ότι συλλαλητήριο οργανώνουν επίσης την 1η Απριλίου το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια και η Πρωτοβουλία Αγώνα 2014 στα Προπύλαια.

 


 

Μερική… Συλλογική Σύμβαση Εργασίας!

Υπεγράφη από τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις η νέα «κουτσουρεμένη» Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία προβλέπει τη διατήρηση του επιδόματος γάμου, του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, και των τριετιών, που έχουν «παγώσει» έως ότου η καταγεγραμμένη ανεργία μειωθεί κάτω από 10%. Συμφωνήθηκε και επέκταση του δικαιώματος για άδεια φροντίδας του παιδιού (μειωμένο ωράριο) και στον πατέρα. Οι κοινωνικοί εταίροι δεν συζήτησαν το σπουδαιότερο θέμα, του κατώτερου μισθού, που καθορίζεται πλέον από την κυβέρνηση.
Είναι φανερό ότι μετά την ακύρωση του ρόλου των συνδικάτων στη διαμόρφωση των κατώτατων μισθών η ΓΣΕΕ αποδέχεται να παίξει χωρίς όρους στο γήπεδο του αντιπάλου, «να συμμετάσχει στο υπονομευμένο παιγνίδι του κοινωνικού εταιρισμού και να ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο εκτός από την οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή. Καταγγέλλει επίσης ότι αυτό που απομένει από την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ «δεν είναι τίποτε άλλο από ένα γενικόλογο ευχολόγιο … της οποίας κομβικό σημείο είναι η ‘‘αξιοποίηση’’ των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ, με τα γνωστά προγράμματα ενεργητικών πολιτικών της εργατικής εκμετάλλευσης υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της ανεργίας».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!