Αναζητώντας το νήμα των μεγάλων αγώνων της πρώτης τριετίας του μνημονίου

 

Οι πολιτικές που έχουν στόχο το ξεπούλημα της χώρας, τη διάλυση του κοινωνικού ιστού και τη φτωχοποίηση εργαζομένων και ανέργων εξακολουθούν να είναι παρούσες. Είναι αυτές που οδήγησαν εκατομμύρια ανθρώπων να βγει στους δρόμους στην πρώτη τριετία των μνημονίων, απαιτώντας κυρίως ένα πράγμα: «Να φύγουν», για να μπει φρένο στο κοινωνικό ολοκαύτωμα.

Αυτό ακριβώς το κλίμα και η διάθεση είναι κρίσιμο να υπάρξει ξανά, ενόψει και της γενικής απεργίας που προκήρυξαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για τις 27 Νοεμβρίου. Μια απεργία, μετά από πολύ καιρό. Διαβάζοντας τις ανακοινώσεις συνδικάτων και φορέων που θα συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση, γίνεται κατανοητό πώς αυτό ακριβώς το κλίμα ολικής αλλαγής είναι που νοηματοδοτεί τη διάθεση των απεργών να κατέβουν στο δρόμο. Όχι ότι λείπουν και τα επιμέρους βέβαια. Κάθε άλλο, μια και όπως καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Συνταξιούχων, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση, για τις συντάξεις, για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ως δαπάνες μη παραγωγικές που πρέπει να μειωθούν και να δοθούν σε επενδύσεις του ιδιωτικού κεφαλαίου. Ως τελευταίο δείγμα παρουσιάζεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015 που προβλέπει δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση και την πρόνοια, μειωμένες κατά 460 εκατ. ευρώ.

Η εκκολαπτόμενη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, μαζί με τις χιλιάδες απολύσεις στον δημόσιο τομέα μέσω της «αξιολόγησης», θα αυξήσει και άλλο τον στρατό τον ανέργων, πάντα για το καλό της «ανάπτυξης», αναφέρει και το Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής (ΜΕΤΑ), καλώντας σε παλλαϊκό αγώνα για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών: «Οι νέες μειώσεις στα εισοδήματα μέσω του ΕΝΦΙΑ, της υπερφορολόγησης μικρών και μεσαίων εισοδημάτων αλλά και του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, θα συρρικνώνει ακόμη περισσότερο τους μισθούς των εργαζομένων, όσων απομείνουν δηλαδή. Ακόμη, η κυβέρνηση για να καταστείλει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, ετοιμάζει νέο συνδικαλιστικό νόμο, με βασικό στόχο τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας και της δράσης των συνδικάτων, ενώ διατηρεί σε καθεστώς επιστράτευσης βασικούς κλάδους».

Ο αγώνας μπορεί πράγματι να είναι παλλαϊκός. «Το σχέδιο για αναδιάταξη των μεριδίων της αγοράς και της παραγωγικής βάσης της χώρας προς όφελος των μεγάλων διεθνών και ντόπιων οικονομικών ελίτ υλοποιείται, διαλύοντας την παραγωγική βάση της χώρας» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Ριζοσπαστικό Συνδικαλιστικό Κίνημα Επαγγελματοβιοτεχνών (ΡΙΣΚΕΒΕ) υπογραμμίζοντας ότι η 27 Νοέμβρη μπορεί να γίνει ημέρα-σταθμός για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών. Σύμφωνα με στοιχεία των επαγγελματοβιοτεχνών, 250.000 επιχειρηματίες έκλεισαν την τελευταία τετραετία. Άλλες 200.000 είναι «στο κόκκινο», 400.000 μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αργοσβήνουν λόγω του αναιμικού τζίρου του φτωχοποιημένου και άγρια υπερφορολογημένου ελληνικού λαού και αδυνατούν να ανταποκριθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών στερούμενοι, αυτοί και τα προστατευόμενα μέλη τους, συνολικά 1.000.000 άνθρωποι, κάθε δυνατότητα πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τα αίτια είναι εδώ. Η Γενική Απεργία μπορεί πράγματι να γίνει ημέρα αντίστασης για εργαζόμενους, άνεργους και ημι-άνεργους, ΕΒΕδες, φοιτητές, μαθητές.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!