Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου ξεκίνησε χτες το βράδυ το Resistance Festival. Στην εναρκτήρια κεντρική εκδήλωση, με θέμα Ελεύθεροι λαοί σε ελεύθερες χώρες, χαιρέτισαν τους συμμετέχοντες ο Φαρίντ Φερνάντεζ, πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και η Ντέμπορα Σαντάνα, πανεπιστημιακός και ακτιβίστρια από το Πουέρτο Ρίκο. Και οι δυο τους αναφέρθηκαν στους αγώνες των λαών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής – μιας περιοχής του κόσμου που βρίσκεται εκ νέου στο στόχαστρο της επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ, οι οποίες επιχειρούν βίαια να ανακτήσουν την επιρροή τους.

Ακολούθησε η ομιλία της Φιγκέν Γιουκσέκνταγ, συμπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), το οποίο ενώνει το κουρδικό κίνημα και το μεγαλύτερο μέρος της τουρκικής Αριστεράς και βρίσκεται στο στόχαστρο του καθεστώτος Ερντογάν. Να σημειωθεί ότι την εκδήλωση παρακολούθησαν και οι 40 περίπου διεθνείς προσκεκλημένοι του Resistance Festival, που σήμερα και αύριο συμμετέχουν κι αυτοί με τη σειρά τους σε εκδηλώσεις και συζητήσεις για την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική κ.λπ.

Έπειτα μίλησε εκ μέρους των διοργανωτών η Μαρίνα Μπρέστα, η οποία τόνισε ότι «το Resistance Festival είναι ένας σημαντικός πια διεθνιστικός θεσμός, ανοιχτός και ζωντανός σε κάθε αγώνα που υπάρχει στον κόσμο και θέλει να είναι και το ίδιο μια στιγμή του κινήματος». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο διεθνή ορίζοντα που ολοένα σκοτεινιάζει, στους μεγάλους αγώνες του ελληνικού λαού και τις οδυνηρές διαψεύσεις του, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η σημερινή κυβέρνηση έκανε το μεγαλύτερο κακό, τελικά. Εξαπάτησε και κορόιδεψε τον λαό, αφού συνθηκολόγησε με τους δανειστές, όταν ακόμα ο λαός μας πάλευε και κρατούσε ψηλά το κεφάλι με αξιοπρέπεια». Τέλος, αναφέρθηκε σε «αυτά που πρέπει να γίνουν» και στην ανάγκη να οικοδομήσουμε μια εναλλακτική και μια ελπίδα, λέγοντας: «Αυτό δεν είναι υπόθεση μόνο ενός λαού, μιας χώρας ή ενός κινήματος. Είναι κοινή μας υπόθεση. Είναι υπόθεση συνολική του προοδευτικού κινήματος σε όλη την γη. Να βγουν συμπεράσματα από τους αγώνες που δόθηκαν και δίνονται».

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα και η Λέιλα Χάλεντ, η γυναίκα-θρύλος της Παλαιστινιακής Αντίστασης, που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης και των λαϊκών αγώνων σε όλο τον κόσμο. Στο επόμενο φύλλο θα δημοσιεύσουμε τη σημαντική ομιλία της, που διαπνεόταν από τον τίτλο του βιβλίου της (που μόλις κυκλοφόρησε και στα ελληνικά από τις Eκδόσεις Α/συνεχεια): Ο λαός μου θα ζήσει! (δείτε και στη σελ. 24). Με τη ζωντάνια και τη θέρμη μιας αγωνίστριας που είναι πάντα νέα, έδεσε αριστοτεχνικά τον μακροχρόνιο και πεισματικό αγώνα του λαού της με τους αγώνες των υπόλοιπων λαών στη γειτονιά μας και σε όλο τον κόσμο, που έχουν κοινό στόχο: «Ελεύθεροι λαοί σε ελεύθερες χώρες».

 

Γυναικεία… υπόθεση

Να σημειωθεί ότι σε όσους συμμετείχαν προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία του Resistance Festival, όλες σχεδόν οι παρεμβάσεις της εναρκτήριας εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν από γυναίκες, που ενσαρκώνουν με τον καλύτερο τρόπο τους κοινούς αγώνες για Ελευθερία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη και Αξιοπρέπεια. Όπως τόνισε και η Μαρίνα Μπρέστα στην παρέμβασή της: «Απόψε, σε αυτήν εδώ την εκδήλωση, έχουμε την τιμή και τη χαρά να έχουμε κοντά μας 3 γυναίκες με τις οποίες έχουμε ένα ιδιαίτερο κοινό στοιχείο: Οι λαοί και των 4 μας δοκιμάζονται. Το δικαίωμα των λαών μας να υπάρχουν και να ζουν ελεύθερα αμφισβητείται, καταστρατηγείται. Η υπόσταση, η οντότητα των λαών μας κινδυνεύει… Σήμερα νιώθω λίγο πιο δυνατή, αντλώ δύναμη από αυτές τις γυναίκες, που συμβολίζουν τον αγώνα των λαών τους για σεβασμό και αξιοπρέπεια. Που κρατούν το κεφάλι ψηλά παρά τα χτυπήματα, που με την προσωπική τους στάση, μας δίνουν κουράγιο και μας υπενθυμίζουν πως ναι, υπάρχουν και άνθρωποι που παραμένουν πιστοί στις ιδέες τους, στα πιστεύω τους, υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξεπουλιούνται και συνεχίζουν να παλεύουν». Έτσι, το «μισό του Ουρανού», δίχως το οποίο τίποτα δεν είναι κατορθωτό, σφράγισε την έναρξη της φετινής διοργάνωσης!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!