Η οργανωτική επιτροπή ανακοίνωσε τη συμμετοχή της Λεϊλά Χάλεντ

 

Η οργανωτική επιτροπή του Resistance Festival 2016 έχει τη χαρά και τη μεγάλη τιμή να ανακοινώσει ότι φέτος θα είναι μαζί μας η Λεϊλά Χάλεντ, η γυναίκα-σύμβολο του πεισματικού, εδώ και δεκαετίες ασίγαστου αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για Ελευθερία και Δικαιοσύνη. Ποια καταλληλότερη από τη Λεϊλά για να είναι μία από τις κεντρικές ομιλήτριες στην έναρξη της φετινής διοργάνωσης, το σύνθημα της οποίας είναι «Ελεύθεροι Λαοί σε Ελεύθερες Χώρες»; Η Λεϊλά Χάλεντ έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και, με την ευκαιρία, θα κυκλοφορήσει και το αυτοβιογραφικό βιβλίο που είχε γράψει παλιότερα, με σύγχρονο δικό της πρόλογο. Πρόσφατα η Λεϊλά πραγματοποίησε περιοδεία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στα πλαίσια της οποίας επισκέφθηκε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε πείσμα του κατοχικού κράτους του Ισραήλ, που προσπαθεί πάντα να αποτρέψει τα ταξίδια της στην Ευρώπη.

 

Μια ζωή αφιερωμένη στην Παλαιστίνη

Η Λεϊλά Χάλεντ σε ηλικία 4 ετών βίωσε τη Νάκμπα, την παλαιστινιακή Καταστροφή του 1948, και μαζί με την οικογένειά της πήρε το δρόμο της προσφυγιάς. Σε ηλικία 14 ετών οργανώθηκε στο Εθνικό Αραβικό Κίνημα. Έγινε διεθνώς γνωστή το 1969 όταν κατέλαβε αεροσκάφος της TWA και ανάγκασε τον πιλότο να προσγειωθεί στη Δαμασκό. Εκεί απελευθέρωσε όλους τους επιβάτες και ανατίναξε το αεροσκάφος, κάνοντας γνωστό το μέχρι τότε γενικά αγνοημένο δράμα του Παλαιστινιακού λαού.

Συμμετείχε ξανά σε αεροπειρατεία το 1970, σε αεροσκάφος της ισραηλινής Εl Αl. Το σχέδιο απέτυχε και ο Νικαραγουανός σύντροφός της Πάτρι Αργκέγιο έπεσε μπροστά της νεκρός. Η ίδια χτυπήθηκε και, όταν ξύπνησε, βρισκόταν ήδη σε βρετανική φυλακή. Κρατήθηκε στη Βρετανία για 28 ημέρες, κερδίζοντας τη φιλία ακόμη και των δεσμοφυλάκων της, ώσπου ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός –προκαλώντας το μένος του Ισραήλ– την απελευθέρωσε.

Προσπάθησε να συνεχίσει τις σπουδές της στη Μόσχα, αλλά τις διέκοψε όταν το PFLP κάλεσε όλους τους φοιτητές να γυρίσουν πίσω για να υπερασπιστούν τα παλαιστινιακά στρατόπεδα προσφύγων στο Λίβανο. Γέννησε το πρώτο της παιδί στη Δαμασκό, όπου κατέφυγε μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Σήμερα ζει με την οικογένειά της στην Ιορδανία. Είναι μέλος της ηγεσίας του PFLP και εκλεγμένη στην Παλαιστινιακή Βουλή.

 

* Πηγή: www.facebook.com/ResistanceFestivalAthens

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!