Κράτος εργολάβων εν δράσει και σε αυτή την περίπτωση

 

Στον σταθμό διοδίων της υποθαλάσσιας διάβασης Ακτίου λαμβάνει χώρα ένας αγώνας επιβίωσης. Η νέα ανάδοχος εταιρία Αττικές Διαδρομές Α.Ε. προσέλαβε στη θέση των 23 (μέχρι 31/12/2014) εργαζομένων με 10-12 έτη εργασίας, νέους κάτω των 25 ετών μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της, στέλνοντας, όπως δήλωσαν οι εργαζόμενοι, «στο δρόμο 23 οικογένειες». Οι εργαζόμενοι φυσικά δεν έμειναν στις ανακοινώσεις. Κράτησαν για 8 ημέρες ανοιχτές τις μπάρες των διοδίων, χωρίς να παρεμποδίζουν κανέναν άλλον εργαζόμενο να πάει κανονικά στη δουλειά του, διεκδικώντας το αυτονόητο: την εργασία τους.

 

Αστυνομία και ένταση

Το κράτος των εργολάβων όμως δεν έμεινε άπραγο, επίσης. Απέναντι από τους απολυμένους που βρίσκονταν στο χώρο μαζί με τις οικογένειές τους και είχαν μπει στα κουβούκλια των διοδίων, παρατάχθηκε η αστυνομία, μια και σε βάρος των πρώην εργαζομένων υποβλήθηκε μήνυση από τον υπεύθυνο της εταιρίας. Στο χώρο βρίσκονταν εκπρόσωποι από τα Εργατικά Κέντρα της Λευκάδας και της Πρέβεζας, σωματεία και φορείς, καθώς και βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποια στιγμή, μάλιστα, η ένταση «χτύπησε» κόκκινο, καθώς για περίπου ένα τέταρτο η αστυνομία προσπαθούσε να απωθήσει τους απολυμένους, οι οποίοι με τη σειρά τους προσπάθησαν να κρατήσουν τις θέσεις τους.

Με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων, η κατάσταση εκτονώθηκε με μερικούς μικροτραυματισμούς συγκεντρωμένων και ενός αστυνομικού, ενώ τελικά απομακρύνθηκαν οι απολυμένοι υπάλληλοι χωρίς προσαγωγές, αλλά τονίζοντας πως ο αγώνας θα συνεχιστεί. Δεν ήταν κούφια λόγια, καθώς οι απολυμένοι πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στα διόδια, το μεσημέρι της Πέμπτης, με συμμετοχή του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πρέβεζας αλλά και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου.

Επάνδρωση των σταθμών διοδίων με επιχορηγούμενους από το ΕΣΠΑ, κακοπληρωμένους νέους. Τι πιο αντιπροσωπευτικό για το ό,τι οικοδομείται στη χώρα μας;

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!